Hyppää sisältöön

Kanada jyräsi välieriin, Leijonien menestysresepti suli – asiantuntija ihmetteli Suomen ykkösketjua

Kanada kukisti Suomen MM-kisojen puolivälieräpelissä maalein 4–1. Leijonat putosi mitalipelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018.

Ahti Oksasta taklataan.
Kanadan Jack McBain niittasi Leijonien Ahti Oksasen näyttävästi kumoon. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Pekka Aalto
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPERE. Leijonien taival MM-kotikisoissa katkesi tänä vuonna puolivälierään. Kanada oli tarkempi ja tehokkaampi kuin Suomi ja vei pelin maalein 4–1.

Leijonat on jäänyt ulos mitalipeleistä viimeksi vuonna 2018 Lauri Marjamäen alaisuudessa. Nyt kolminkertainen mestarivalmentaja Jukka Jalonen koki joukkoinensa saman kohtalon.

Torstai-illan kohtalonpeli alkoi suomalaisittain huonosti, kun Kanadan Jack Quinn haastoi Atte Ohtamaata ja lakaisi irtokiekon nopealla kudilla Emil Larmin patjan alta ajassa 7.12. Suomen tilanteet jäivät avauserässä vähiin, vaikka kotijoukkue pääsi kokeilemaan pari kertaa ylivoimalla.

Toisessa erässä Sammy Blais tuplasi Kanadan johdon vastaiskun jälkeen. Ville Pokka yritti katkaista harppuunaa, mutta ei onnistunut ja Blais laukoi lopulta kiekon läheltä aivan yläkulmaan.

Leijonilla oli kakkoserässä pari huippupaikkaa, mutta Kaapo Kakko ei onnistunut läpiajosta, eikä Kasperi Kapanen Kakon hienosta jättösyötöstä.

Päätöserään Suomen valmennus ruuvasi hyökkäysketjut uusiksi. Kakko ja Mikko Rantanen pääsivät yrittämään yhdessä Sakari Mannisen rinnalla, mutta sekään ei auttanut. Valmennuksen ratkaisu sekoittaa ketjut nyt yllätti, koska lohkovaiheessa näitä koostumuksia ei kokeiltu. NHL:ssä 55 maalia runkosarjassa tehnyt Rantanen jäi kahdeksassa MM-peleissä hämmästyttävästi maaleitta.

– Ymmärrän valmennuksen linjan, että se oli mielessään lukinnut ketjut ja luotti niihin. Näköjään valmennus näki, että ketjujen peli kehittyi turnauksen aikana. Kyllä minun täytyy kiistatta sanoa, etten nähnyt missään vaiheessa ykkösketjun Hartikainen, Manninen ja Rantanen toimivan, Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen summasi.

Kanadan Michael Carcone sai nautiskella kolmannen osuman hienon kuvion päätteeksi, kun Larmi oli pelattu täysin ulos tilanteesta.

Teemu Hartikainen pomputteli Suomelle toivoa runsaat kolme minuuttia ennen loppua. Hän hakkasi niin kauan, että kiekko meni ohi Sam Montembaultin.

Viime hetkillä Leijonat ei saanut enää huippupaikkoja ja ilta päättyi isoon pettymykseen. Kanadan kippari Tyler Toffoli teki loppulukemat tyhjään maaliin.

– Pelinä tämä ei ollut Suomen huonoimpia tässä turnauksessa. Ehkä Suomen taso vain oli tämä. Kanada oli päättänyt, ettei se anna yhtään maalipaikkoja. Kun ensimmäinen maali lörpsähti vähän helposti, se toi lisää luottamusta Kanadan pelitapaan, Lehkonen arvioi.

Suosittelemme sinulle