Hyppää sisältöön

Jättefiasko! Hurmiossa pelannut Latvia järjesti suuryllätyksen lähettämällä Ruotsin laulukuoroon

Latvia kukisti sensaatiomaisesti Ruotsin Riiassa ja otti historiansa ensimmäisen paikan MM-välierissä.

Latvian joukkue tuulettaa maalia jääkiekon MM-kisoissa 2023.
Latvialla oli torstaina kiekkohistoriansa suurin päivä. Kuva: EPA-EFE
Henri Pitkänen,
Ossi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Latvia järjesti jääkiekon MM-turnauksen suurimman sensaation, kun joukkue löi Ruotsin Riiassa pelatussa puolivälierässä 3–1. Latvia eteni välieriin ensimmäistä kertaa historiassaan, aiemmin se oli ollut parhaimmillaan seitsemäs.

Aiemmin turnauksessa jo myös Tshekin ja Sveitsin kaatanut Latvia haastaa lauantain välierässä Tampereella Kanadan. Toinen välieräpari on USA–Saksa.

Suurena ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Tre Kronor joutui takaa-ajajaksi avauserässä, kun Dans Mocmelis iski maalin edestä kiekon verkkoon ohi Lars Johanssonin.

Ruotsin joukkue yrittää tehdä maalia Latviaa vastaan jääkiekon MM-kisoissa 2023.
Ruotsi hakkasi päätään Arturs Silovsiin ja latvialaismuuriin. Kuva: EPA-EFE

Ruotsi nousi toisessa erässä tasavajaalla tasoihin. Toronton NHL-apu Timothy Liljegren sai Lucas Raymondilta kiekon, ja terävä laukaus upposi aivan oikeaan yläkulmaan. Erän loppuminuuteilla Ruotsi pääsi pelaamaan vielä viiden minuutin ylivoimaa, kun Martins Dzierkalis hölmöili itsensä suihkuun mailan päällä lyömisestä.

Latvialaisyleisö räjähti suoraan huutoon toistamiseen päätöserässä. Miks Indrasis harhautteli itsensä tekopaikkaan ja vastustamaton laukaus löysi tiensä verkkoon ajassa 45.55.

Lisää kylmää vettä ruotsalaisten niskaan tuli kuusi minuuttia ennen loppua, kun Janis Jaks laukoi siniviivalta ja kiekko lirui Johanssonin varusteista maaliviivan yli.

– Olemme parempi joukkue ja meidän pitäisi voittaa nämä pelit kymmenen kertaa kymmenestä, Johansson manasi Aftonbladetin haastattelussa.

– Pelasimme 90 prosenttia ajasta hyvin, mutta valitettavasti he rokottivat meitä pahasti paikoistaan, maalivahti jatkoi.

Ruotsi hallitsi peliä ja laukaukset maalia kohti selvästi 41–15, mutta Latvian maalilla Arturs Silovs pelasi unelmapelin ja torjui joukkueensa neljän parhaan joukkoon.

– Tämän pahempaa rimanalitusta ei ole. Sanokaa, mitä sanotte, mutta Ruotsin olisi pitänyt voittaa Latvia Riiassakin, SVT:n asiantuntija Mikael Renberg latasi.

Poika juhlii Latvian maalia jääkiekon MM-kisoissa 2023.
Latvialaiskannattajat saivat tuulettaa sydämensä kyllyydestä, kun paikka välierissä varmistui. Kuva: EPA-EFE

Suosittelemme sinulle