Hyppää sisältöön

Leijonilla on edessään raju sukupolvenvaihdos – Ismo Lehkoselta upeita sanoja kansallisaarre Mörkö Anttilasta

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen näkee, että Leijonien MM-joukkueessa voidaan nähdä jopa kymmenen nuorempaa pelaajaa Tšekin turnauksessa.

Marko Anttila kiitti yleisöä.
Marko Anttila kiitti kannattajia Tampereen areenalla puolivälierän jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Leijonien MM-turnaus Tampereella päättyi rajuun pettymykseen, kun Kanada pudotti Leijonat mitalipeleistä maalein 4–1.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa esiin kolme poimintaa Leijonien turnauksesta. Lehkosen kommentteja voi katsoa myös alla olevalta videolta.

1. Turnaus pienoiskoossa

Puolivälieräkamppailu Kanadaa vastaan oli kuin Leijonien turnaus pienoiskoossa. Lehkonen tosin kehui, että Kanada oli tehnyt kotiläksynsä hyvin.

– Heillä oli koko ajan neljä pelin alla. He eivät ottaneet hyökkäyksessä riskejä, vaan puolustivat koko ajan. Suomella ei ollut oikeastaan yhtään maalipaikkaa avauserässä, Lehkonen tiiviisti.

– Pehmeähkö maali meidän päähän asetteli askelmerkit loppua kohti, kun Kanada sai lisää itseluottamusta. Mitä pidemmälle peli meni, sitä enemmän Suomen peli oli pakottamista.

Emi Larmi torjuntatialnteessa.
Emil Larmi sai lumet päällee. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Lehkosen mukaan Suomen joukkueesta puuttui kemiaa. Sitä ei näkynyt puolustuksessa eikä hyökkäyksessä. Yksikään ketju ei toiminut turnauksen aikana hyvin koko ottelun ajan.

– Ylivoima ei ollut rentoa. Sellaista, että olisi luotu solkenaan hienoja kuvioita.

– Vaikka ylivoimaprosentti oli hyvä, niin täytyy muistaa, minkälaisia maita vastaan saimme ne prosentit ylöspäin.

Sakari Manninen kahden pelaajan puristuksessa.
Sakari Manninen joutui kanadalaispelaajien puristuksiin. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Jalonen piti ykkösketjun samassa muodossa oikeastaan koko turnauksen ajan. Kanadaa vastaan Jalonen laittoi ketjun uusiksi kuitenkin kolmanteen erään.

Oliko Jalonen liian jääräpäinen ketjujen suhteen?

Lehkonen muistuttaa, että jälkiviivaus on todella helppoa. Hän kuitenkin ymmärtää Jalosen linjan pysyä suunnitelmassaan.

– Valmennus ilmoitti, että ketjujen sisällä peli on kehittynyt. Leijonat ei lähtenyt hosumaan.

– Mutta tämä ei missään vaiheessa lähtenyt rullaamaan sillä tavalla, mitä pelaajienkin odotukset olivat. Peli meni pakottamiseksi.

Mikko Rantanen och Teemu Hartikainen jublar.
Leijonien ykkösketju ei päässyt lentoon turnauksessa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

2. Sukupolvenvaihdos edessä

Asiantuntija Ismo Lehkonen näkee, että Leijonilla on vääjäämättä edessään sukupolvenvaihdos. Suomen joukkue oli MM-kisojen toiseksi iäkkäin. Keski-ikä oli 29 vuotta.

– Määrätyt kaverit ovat vuodesta toiseen tuoneet metallia ja kultaakin vuosien varrella. Siellä on pikkuhiljaa mailit käytetty.

– Uskallan väittää, että Tšekin MM-turnaukseen saattaa jopa puolet vaihtua. Nyt oli muutama ensikertalainen. Veikkaan, että seuraavissa kisoissa on kymmenisen pelaajaa nuoremmasta päästä.

Anttila antoi mailansa katsomoon.
Marko Anttila kertoi maajoukkueuran päättyvän. Hän luovutti mailansa kannattajalle ottelun päätyttyä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Lehkonen pohtii, onko Euroopan huippusarjoissa pelaavilla maajoukkuekonkareilla enää virtaa lähteä ensi vuoden kisoihin.

– Onko heillä virtaa? Neljästä viiteen viikkoa on pitkä aika, minkä joutuu runnomaan.

– Siksi minulla on kutina, että aika moni ilmoittaa Tšekin turnausta ennen, että on aika antaa enemmän aikaa perheelle.

Lehkonen näkee, ettei Suomella ole kovin montaa noin 25 vuotta vanhaa pelaajaa Euroopan huippusarjoissa. Voi olla, että SM-liigalla on jatkossa suurempi merkitys.

– Varmaan kotimaisesta sarjasta tulee suuri osa pelaajia ja sitten päälle NHL:stä vapautuneita.

Tyler Myers taklasi Antti Suomelaa.
Antti Suomela, 29, lukeutuu Leijonien kokeneempaan kaartiin. Hän jäi ottelussa Tyler Myersin taklauksen alle. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

3. Kansallisaarre

Leijonien monivuotinen kapteeni, Marko Anttila, 37, kertoi puolivälierän jälkeen, että hänen uransa maajoukkueessa on ohi. Anttila saavutti Leijonissa olympiakullan lisäksi kaksi maailmanmestaruutta.

– Tankki on niin tyhjä tässä vaiheessa. Tätä Leijonien ilmapiiriä jään kaipaamaan, hieno yhteisö. Ei näitä menestyksen tunteita saa kaupasta, Anttila sanoi.

Marko Anttila vilkuttamassa yleisölle.
Marko Anttila vilkutteli katsojille areenalla. Hän kiersi ottelun jälkeen kunniakierroksia ympäri kenttää muun joukkueen seuratessa keskiympyrässä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Kun Ismo Lehkonen katseli Anttilaa puolivälierätappion jälkeen haastattelualueella, hän nosti ajatuksissaan hattua kapteenille.

– Olympialaiset, MM-kisat ja maajoukkueura, jonka hän on painanut. Ei voi muuta sanoa kuin hattu päästä.

– Anttila muodostui kansallisaarteksi. Meidän viiden ja puolen miljoonan kansasta kaikki tietää, kuka on Mörkö Anttila.

Lehkosen mukaan periksiantamaton Anttila on hyvä esimerkki pelaajasta, joka pystyi aina maajoukkuepaidassa ylittämään itsensä.

– Vaihdosta toiseen sen tason pitäminen on todella vaikeaa. Ei ole kovin montaa pelaajaa, jotka pystyvät vetämään ylärajoilla ja jopa sen yli koko ajan.

Marko Anttila laukoo.
Anttila loisti Leijonien paidassa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Anttila ei ole koskaan ollut joukkueensa kovin viimeistelijä seurajoukkueessa. Leijonissa hän kuitenkin nousi esiin monilla tärkeillä hetkillä.

– Hän on hyvä esimerkki monelle, mitä on keskittyminen ja itsensä likoon laittaminen, kun pukee maajoukkuepaidan päälle. Tuo on kovaa myskäämistä. Hän on malliesimerkki.

Suosittelemme sinulle