Hyppää sisältöön

Venäläisoppilaita valuu itärajalla sijaitsevaan kouluun – rehtori: ”Opetamme, miten Suomessa käydään koulua”

Suomeen muutti viime vuonna enemmän venäläisiä kuin 30 vuoteen, mikä näkyy myös Venäjän kieleen ja kulttuurin erikoistuneessa Itä-Suomen koulussa.

Venäläisten oppilaiden määrä kasvoi Itä-Suomen koulussa – rehtori: "Vietämme hyvin normaalia kouluarkea" Video: Marika Anttonen / Yle
Marika Anttonen

Venäläisten oppilaiden määrä on kasvanut lähellä Venäjän rajaa toimivassa Itä-Suomen koulussa Ukrainan sodan alettua.

Suomeen muutti viime vuonna enemmän venäläisiä kuin 30 vuoteen. Tämä näkyy myös Venäjän kieleen ja kulttuurin erikoistuneessa Itä-Suomen koulussa.

Koulu toimii Lappeenrannassa, Imatralla ja Joensuussa. Jokaisella paikkakunnalla perusopetuksen oppilaita on noin parisataa. Osa perusopetuksen luokka-asteista on jo täynnä.

– Hakemuksia on tullut jonkin verran enemmän. Ei voida kuitenkaan sanoa, että mitään ryntäystä olisi, kertoo Lappeenrannan yksikön rehtori Jani Naskali.

”Hyvin normaalia kouluarkea”

Itä-Suomen koulu joutui viime vuonna kovaan myllytykseen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sosiaalisen median keskustelupalstoilla koulua vaadittiin suljettavaksi.

– Hyvin normaalia kouluarkea vietetään ja niin halutaan jatkossakin toimia. Olemme suomalainen koulu, jolla on kielipainotus. Meillä on täällä lapsia ja haluamme heidän olevan lapsia, Jani Naskali sanoo.

Henkilökuva
Lappeenrannan yksikön rehtorin Jani Naskalin mukaan oli täysin odotettavissa, että suomalaisten oppilaiden määrissä on pieni notkahdus sodan alettua. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Itä-Suomeen kouluun otetaan oppilaita hakemusten perusteella. Hakemuksia on tullut tasaisesti jokaiselle luokka-asteelle.

– Meillä ei ole varsinaista tarvetta haalia lisää oppilaita. Haluamme pitää tietynlaisen balanssin eri taustaisten oppilaiden välillä, että meillä on suomenkielisiä, kaksikielisiä ja vastikään maahan muuttaneita, Naskali toteaa.

Rehtori Jani Naskalin mukaan Itä-Suomen koululla on vakiintuneet käytännöt uusien oppilaiden vastaanottamiseksi.

– Suomalaisen koulun toimintatavat poikkeavat siitä, mihin venäläiset lapset ovat tottuneet. Siksi on tärkeää, että opetamme, miten Suomessa käydään koulua, ihan läksyistä lähtien.

Naskalin mukaan esimerkiksi kuri on kovempi Venäjällä.

Vaikeuksia etenkin työnhaussa

Sodan jaloista Suomeen muuttaneet venäläisperheet eivät olleet innokkaita antamaan Ylelle haastattelua.

Itsekin hiljattain Suomeen muuttanut Valeria Chekaleva-Demidovskaya sen sijaan halusi kertoa kokemuksistaan. Opettajaksi kouluttautunut Chekaleva-Demidovskaya muutti perheensä kanssa Suomeen kolme vuotta sitten.

Hän on tällä hetkellä Itä-Suomen koululla suomen kielen harjoittelijana.

– Kaikki ihmiset kaipaavat rauhaa, turvallisuutta ja luottamusta tulevaisuuteen. Rakastuin Suomeen ja löysin vihdoin perheelleni paikan, jota olin etsinytkin.

Henkilökuva
Valeria Chekaleva-Demidovskaya on innoissaan päästessään näkemään omin silmin, miten suomalaisessa koulussa toimitaan. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Myös naisen lapset ovat pitäneet maasta ja suomalaisesta koulusta.

– He ovat iloisia, kun ei tarvitse sopia johonkin tiettyyn malliin ja koulunkäynti on vapaampaa kuin Venäjällä.

Chekaleva-Demidovskaya ei ole kokenut rasismia tai vihamielisyyttä syntyperänsä takia.

– Vuosi sitten oli ehkä vähän vaikeampi puhua venäjää kahvilassa tai kaupassa, koska ihmiset katsoivat oudosti.

Hän uskoo, että vaikeudet näkyvät eniten työnhaussa. Chekaleva-Demidovskaya kertoo ystäviensä ja tuttujen kertoneen, että venäläisten on vaikea, lähes mahdotonta löytää töitä Suomesta. Hän itse aloittaa pian opinnot tehdäkseen jatkossa töitä opettajana Suomessa.

Suosittelemme sinulle