KIOVA Ukrainan pääkaupungissa parhaillaan vieraileva Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on varma, että länsi ei voi ikuisesti jarruttaa Ukrainan etenemistä Naton jäseneksi.
– Meidän pitää ymmärtää, että Ukrainan ratkaisemattomuus tulee tuottamaan meille tulevaisuudessa ongelmia ja vastuita, joten se pitää ratkaista.
Aaltola on muutaman muun instituutin tutkijan kanssa vierailemassa Kiovan turvallisuusfoorumissa.
Upin johtajan mukaan Suomen turvallisuus ja Ukrainan turvallisuus kietoutuu toisiinsa, sillä Suomen Nato-jäsenyys tapahtui Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen vanavedessä.
Ukrainan Nato-jäsenyys on kuitenkin edelleen kiistanalainen kysymys lännessä.
– Jotkut puhuu, että Ukrainan täytyy olla voitollinen, jotta se saa avattua reittiä eteenpäin. Toiset ovat sitä mieltä, että Ukraina on osoittanut jo nyt vahvuutensa, ja se pitää päästää etenemään suhteessa Natoon ja EU:hun.
Aaltola korostaa, että isoillakaan sanoilla ei ole niin paljon merkitystä kuin käytännön asioilla eli Ukrainan tapauksessa asetoimituksilla.
– Saadaan tänne aseita, saadaan pelotetta suhteessa Venäjään, saadaan Ukraina integroitua taloudellisesti ja infrastruktuurilta länteen, Aaltola luettelee.
Ukraina puolustaa Natoa
Kiovan turvallisuusfoorumia on järjestetty vuodesta 2007. Viime vuonna foorumi jouduttiin perumaan sodan vuoksi, mutta nyt turvallisuustilanne koettiin riittävän hyväksi.
Tapahtuman taustalla on Ukrainan entisen pääministerin Arseni Jatsenjukin säätiö, joka halusi luoda foorumin, jossa ukrainalaiset ja eurooppalaiset poliitikot ja tutkijat voivat keskustella ajankohtaisista turvallisuusasioista. Tämän vuoden foorumin pääteema on taistelu Naton puolesta.
– Tavoittelemme maana Naton jäsenyyttä, mutta taistelemme myös itse Naton - jokaisen sen jäsenmaan - turvallisuuden puolesta, kuvaili Jatsenjuk torstaina avajaisissa.
Kiovan turvallisuusfoorumi pohjustaa tällä kertaa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa 11. ja 12. heinäkuuta pidettävää Naton huippukokousta. Kokoukseen on kutsuttu Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.
Foorumissa on tarkoitus laatia huippukokoukseen suosituksia liittyen Ukrainan tilanteeseen ja sen Nato-jäsenyyteen.
Tämän vuoden keskusteluihin osallistuu nykyisiä ja entisiä vaikuttajia Euroopan maista, Yhdysvalloista ja Australiasta.
– Sen järjestäminen kertoo, että maassa on toimintaa, että uskalletaan mennä eteenpäin ja saadaan tänne ihmisiä kaikkialta maailmasta, Mika Aaltola kiittelee.