Hyppää sisältöön

Oliver Saarinen valkaisi vaatteita yöllä koulun vessassa, jotta kaikki olisi valmista Aalto-yliopiston muotinäytökseen

Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat käyttäneet luomuksiinsa muun muassa auton renkaita, metalliromua ja hiuksia.

Kestävä kehitys näkyy Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden materiaalivalinnoissa. Opiskelijat esittelivät töitään keskiviikkona. Asut puetaan mallien päälle perjantai-iltana. Video: Kristiina Lehto / Yle
Otso Karhu

Kierrätyskankaita, auton ja pyörän renkaita, paperia, puuta sekä hiuksia.

Muun muassa tällaisista materiaaleista Aalto-yliopiston muodin opiskelijat ovat koko vuoden suunnitelleet ja rakentaneet vaatekokonaisuuksia.

Vaatteet esiteltiin perjantai-iltana Näytös 23 -tapahtumassa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella.

Tilaisuudessa nähdään yhteensä 18 kandidaatti- ja maisteriopiskelijan töitä. Asuja on viimeistelty kuumeisesti.

– Viime yönä vielä valkaisin vaatteita koulun vessassa, jotta ne näyttäisivät kulutetuilta. Mutta olemme valmiit show'hun, muodin kandidaattiopiskelija Oliver Saarinen kertoi keskiviikkona.

Kestävä kehitys näkyy valinnoissa

Vuoden pääteemana projekteissa on kestävä kehitys. Saariselle tämä tarkoittaa vaatteita, jotka kestävät kulutusta ja aikaa.

– Vaatteitani voi pukea eri tavalla, ja niitä voi hyödyntää eri tilanteissa. On tärkeää, että tuemme nuoria suomalaisia suunnittelijoita, jotta pääsemme pois pikamuodin syklistä kohti kestävämpää tulevaisuutta, Saarinen kertoo.

Mallinuken päällä on beige neule, johon on kiinnitetty pihkan värisiä kiviä tasaisin rivein.
Opiskelijoiden luomissa vaatteissa oli paljon pieniä yksityiskohtia. Kokonaisuuksia on suunniteltu ja työstetty koko lukuvuosi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Muodin maisteriopiskelija Susanna Saarikko on lähestynyt omia töitään sivuaineensa kuvanveiston kautta: työn aikana tarkastellaan jatkuvasti, miten materiaali muokkautuu ja mitä reunaehtoja se tuo vaatteille.

Kestävän kehityksen nimissä hän käytti töihinsä ainoastaan materiaaleja, joita hänellä jo oli tai joita hän sai lahjoituksena. Esimerkiksi pukuvuokraamosta löytyi iso määrä tylliä.

– Olen kiinnostunut siitä, että on rajallinen määrä materiaalia, ja omalla luovuudella löydetään materiaaleista se potentiaali. Aina ei tarvitse tehdä uusia materiaaleja tuottaakseen uusia asioita, Saarikko sanoo.

Saarikko neuvoo muodista kiinnostuneita tulevaisuuden tekijöitä pitämään kiinni omasta lähestymistavasta.

– On hyvä, jos ei välitä siitä, mitä ympärillä tapahtuu, koska ei voi tietää, minkälaisia tekijöitä kaivataan tulevaisuudessa. Kaikki kekseliäisyys on mielestäni tervetullutta.

Tummansiniset, isot, toppamaiset kengät ja sen vieressä valkoisella neuleella koristellut kengät.
Opiskelijoiden valmistamiin vaatekokonaisuuksiin kuului myös kenkiä ja asusteita. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Teknologiaa ja hauskanpitoa

Kandidaattiopiskelija Aki Nummela on hyödyntänyt teknologiaa vaatemallistoissaan. Hän loi neulerakenteen teollisella ADF-neulekoneella, joka neuloo kankaan siihen syötettyjen tietojen perusteella.

Nummelalle on tärkeää tavoitella tietynlaisia pintoja ja tekstuureja. Hän yhdistelee alusvaatteissa esiintyviä muotoja perinteisiin alaosiin ja on hyödyntänyt töissään muun muassa metalliromua.

Mallinuken päällä neonkeltainen koko vartalo mekko ja vieressä vaatetelineissä roikuu murrettua värisarjaa olevia takkeja, joissa on paljon naruja ja köysiä kiinnitettyinä.
Aalto-yliopistossa oli keskiviikkona nähtävillä yhteensä 18 opiskelijan töitä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Nummela neuvoo aloittelevia muotisuunnittelijoita pitämään tavoitteet alussa realistisina, mutta kokeilemaan rohkeasti erilaisia asioita.

– Ja on tärkeää pitää myös hauskaa, vaikka tämä on välillä tosi rankkaa ja stressaavaa, Nummela sanoo.

Aalto-yliopiston muodin pääaineen lehtori Ilona Hyötyläinen näkee, että muodin opiskelijoille tärkeitä teemoja ovat edelleen itseilmaisu ja taiteen ja kulttuurin tekeminen.

– Mukana voi olla myös jonkin verran aktivismia. Halutaan tuoda esiin esimerkiksi kestävään kehitykseen, diversiteettiin ja kehollisuuteen liittyviä asioita.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27. toukokuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle