Hyppää sisältöön

Vahvat nikotiinipussit kielletään parin viikon päästä – kieltoon liittyy kuitenkin porsaanreikä, jota ei pystytä valvomaan

Tietty nikotiiniyläraja on jo pöydällä virkamiesten suunnitelmissa.

Nikotiinipusseja käyttäjän käsissä.
Nikotiinipussit ovat erityisesti nuorten suosiossa. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle
Ulla Malminen,
Emmi Siljamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Vahvoista nikotiinipusseista tuli pienen R-kioskin hittituote, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi huhtikuun alussa.

– Olen tilannut seitsemän tornia nuuskaa, joissa yhdessä on aina kymmenen kiekkoa. Se meni heti viime viikon aikana, kertoo helsinkiläisen R-kioski Karhupuiston kauppias Tayyab Ijaz.

Aiemmin Suomessa on myyty enintään neljän milligramman pusseja esimerkiksi ruokakaupoissa ja kioskeilla.

Vahvojen nikotiinipussien myynnin jatkuminen vähittäiskaupoissa on kuitenkin epävarmaa, sillä kemikaalivirasto Tukes valmistelee myynnin pikaista rajoittamista yhdessä Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Nikotiinimäärän ylärajaksi saattaa tulla 16,7 milligrammaa Tukesin kemikaalituotteiden ryhmäpäällikön Jouni Räisäsen mukaan.

Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, onko raja täsmälleen juuri tuo 16,7 milligrammaa, mutta siitä on virkamiesten kesken puhuttu. Sekin on vielä harkinnassa, koskeeko nikotiinivahvuuden raja yhtä pussia vai tuotteen painoa grammoissa.

Tukesin päätös saattaa valmistua jo muutaman viikon sisällä. Räisäsen mukaan päätös astuu voimaan heti, kun Tukes ja STM saavat sen valmiiksi, vaikka se menee vielä valtioneuvoston hyväksyttäväksi myöhemmin.

Räisänen ei osaa sanoa, milloin valtioneuvosto päättää asiasta, mutta hänen mukaansa kauppojen kuuluu noudattaa päätöstä välittömästi, kun Tukes siitä tiedottaa.

Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, millaisia rajoituksia nikotiinipussien myyntiin kaavaillaan.

Päätös ei todennäköisesti rajoita tilaamista omaan käyttöön

Räisäsen tämän hetkisen tiedon mukaan päätös koskisi ennen kaikkea vahvojen nikotiinituotteiden kaupallista maahantuontia ja vähittäiskauppamyyntiä.

Omaan käyttöön tilattujen nikotiinipussien maahantuonnin valvominen olisi Räisäsen mukaan liian hankalaa. Suomalaiset voisivat siis todennäköisesti tilata edelleen ulkomailta rajoitusten vastaisia nikotiinipusseja, joiden pitoisuus ylittää Tukesin rajat.

Tulli hoitaa maahantuonnin valvonnan päätöksen tultua voimaan.

Jos Tukes päättää, että nikotiinin ylärajaksi tulee 16,7 milligrammaa, Karhupuiston R-kioski voi jatkaa nikotiinipussiensa myyntiä.

Kioskin nikotiinipussit sisältävät nimittäin 16 milligrammaa nikotiinia grammaa kohden.

– Olen tilannut nikotiinipusseja lisää, koska ihmiset kyselevät niitä, kauppias Tayyab Ijaz sanoo.

Hän on myynyt enintään kolme purkkia asiakasta kohden. Pakkaukset ovat piilotettuna liikkeessä tupakkatuotteiden tapaan.

Karhupuiston R-kioski Kalliossa.
Nikotiinipusseilla on ollut hyvä menekki Karhupuiston R-kioskilla. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Nikotiinipussit ovat tulossa marketteihin

Lidlistä kerrotaan, että ketju tuo nikotiinipusseja lähiaikoina myyntiin kaikkiin myymälöihinsä. Valikoimaan ei kuitenkaan oteta kaikista vahvimpia tuotteita.

Kesko ei vielä toistaiseksi välitä nikotiinipusseja keskitetysti kauppiaille, mutta nämä voivat itse halutessaan tilata niitä.

Kauppaketju on kuitenkin seurannut tilannetta ja valmistautuu nikotiinipussien myyntiin. Valikoimasta suunnitellaan rajallista. Korkean pitoisuuden tuotteet ja nuoria houkuttavat maut jätetään pois.

Kauppakeskus Triplan K-Supermarketin kauppias Petri Miettinen kertoo, että nikotiinipusseja on tulossa myyntiin parin viikon sisällä. Hän on varautunut epävarmaan tilanteeseen, jossa säännökset saattavat muuttua nopeasti.

– Tavarantoimittaja ottaa tarvittaessa tuotteet takaisin. Meillä voi olla sellainen tilanne muutaman kuukauden päästä, että tämä tuote, mikä on nyt sallittu, voi olla sitten kielletty.

K kauppias Petri Miettinen.
Kauppias Petri Miettinen odottaa nikotiinipussien saapumista liikkeeseensä. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Myös S-ryhmä aikoo ottaa nikotiinipussit myyntiin. Valikoimaan tulee lähiaikoina tuotteita, joiden pitoisuus on 4–16,6 milligrammaa. Valikoiman laajuus vaihtelee myymälän koon mukaan.

Vahvaan tuotteeseen syntyy nopea riippuvuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntijan Otto Ruokolaisen mukaan nuoret tietävät hyvin tupakan terveyshaitoista, mutta eivät välttämättä nuuskan ja nikotiinipussien.

– Nikotiinipussi on niin uusi tuote markkinoilla, että siitä on hyvin vähän tutkimusta. Nikotiinipussit voivat sisältää nikotiinin lisäksi muita ainesosia, joiden terveyshaitoista ei ole vielä tietoja.

Yksittäisissä tutkimuksissa nikotiinipusseista on löytynyt samoja terveydelle haitallisia ainesosia, joita on tupakka ja nuuska sisältävät.

Ruokolaisen mukaan nikotiiniin syntyy sitä nopeammin riippuvuus, mitä suurempi määrä sitä on tuotteessa. Vahvemmasta nikotiiniriippuvuudesta on useasti vaikeampi päästä irti.

Juttua on korjattu 26.5. klo 14.50. R-kioskin nikotiinipussien vahvuus on 16 milligrammaa per gramma, eikä pussi. Juttua on täsmennetty 30.5. klo 16.39. Nikotiinin terveysvaikutuksista kertovaan kohtaan on lisätty sana voi: Nikotiini voi edesauttaa solujen muuttumista syöpäsoluiksi.

Voit keskustella aiheesta 27.5. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle