Hyppää sisältöön

Avopuolisonsa rappukäytävään Joensuussa surmannut mies tuomittiin elinkautiseen

Oikeuden mukaan teko oli erityisen raaka ja kokonaisuutena arvioituna törkeä.

Joensuun poliisi- ja oikeustalo ilmakuvassa.
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomionsa heinäkuussa tapahtuneesta teosta perjantaina. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Ilkka Ritvanen

Avopuolisonsa Joensuun Noljakassa viime heinäkuussa surmannut mies on tuomittu elinkautiseen vankeuteen murhasta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan Richard Ian Nikolas Luotsisen, 28, teko oli erityisen raaka ja kokonaisuutena arvioituna törkeä.

Henkirikos tapahtui heinäkuun viimeisenä päivänä Lähdesuonkadulla.

Mies oli ensin yrittänyt surmata nukkuvan avovaimonsa viiltämällä tätä kaulaan. 24-vuotias uhri kuitenkin heräsi ja pääsi pakenemaan rappukäytävään. Mies surmasi pakoon ryömineen uhrin lopulta useilla keittiöveitsen iskuilla.

Vetosi päihteiden aiheuttamaan sekavuuteen

Mies oli myöntänyt teon kuulusteluissa. Oikeudessa hän kiisti, että teko olisi erityisen raaka tai että hän olisi toiminut vakaasti harkiten.

Mies vetosi muun muassa päihteidenkäytön aiheuttaman sekavuuteen, ja siihen, että hän oli tekonsa jälkeen soittanut hätäkeskukseen. Mielentilatutkimuksen perusteella hän oli kuitenkin tekohetkellä syyntakeinen.

Myös oikeus totesi, ettei päihteiden käytön aiheuttama sekavuus vaikuta teon törkeyteen, sillä Luotsinen oli jatkanut päihteiden käyttöään, vaikka oli tiedostanut sen vaikutukset itseensä.

Oikeus myös katsoi, että hätäkeskukseen soittaminen ei vaikuta teon törkeyteen, sillä uhri oli siinä vaiheessa jo kuollut.

Elinkautisen vankeuden lisäksi Luotsinen tuomittiin maksamaan uhrin äidille kärsimyskorvausta 6 000 euroa viivästyskorkoineen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan hautauskulut ja kuoleman liittyvät matkakulut.

Luotsinen on ollut vangittuna heinäkuun lopusta asti.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomittu on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Suosittelemme sinulle