Hyppää sisältöön

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa Facebook-huijauksista – toimi näin, jos tilisi kaapataan

Jos ystävältä saa Facebookin Messengerin kautta poikkeuksellisen tai epäilyttävän viestin, kannattaa ystävään ottaa yhteyttä toista kautta.

Puhelin nuoren kädessä
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan Facebook-tilimurtojen ja murtojen yritysten ilmoitusten määrä on ollut kasvussa. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Varpu Kiviranta,
STT

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskus varoittaa laajalle levinneestä Facebook-huijauksesta, jossa jo kaapattuja tilejä hyödynnetään uusien tilien kaappaamiseen.

Tilejä kaapataan tekaistun rahapalkinnon verukkeella. Tutulta tililtä tulevissa viesteissä pyydetään puhelinnumeroa ja tekstiviestinä tulevaa koodia, joiden avulla rikollinen saa tilin haltuunsa.

Esimerkki Facebook-messengerissä lähetetyistä huijausviesteistä.
Huijarit ovat yrittäneet kaapata Facebook-tilejä esimerkiksi tällaisilla Messenger-viestisovelluksessa lähetetyillä viesteillä. Kuva: Kyberturvallisuuskeskus

Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että jos ystävältä saa Facebookin Messengerin kautta poikkeuksellisen tai epäilyttävän viestin, kannattaa asiasta kysyä toisella viestintävälineellä ja varmistua, onko viesti todellinen vai onko ystävän tili kaapattu.

Keskuksen mukaan Facebook-tilimurtojen ja murtojen yritysten ilmoitusten määrä on ollut kasvussa.

– Ilmoitusten määrä nousi viikossa kolminkertaiseksi, kertoo Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Satu Kurunsaari.

Normaalisti kyberturvallisuuskeskus saa ilmoituksia alle 10 viikossa. Viime viikon aikana niitä on tullut lähes 40.

Toimi näin, jos tilisi on kaapattu:

Katso myös: Digihuijatut

Suosittelemme sinulle