Hyppää sisältöön

Virhe kevään haussa koskee etenkin Tampereen yliopistoa – yli 200:n tulkittiin olevan ensikertalaisia, kaksi ehti saada opiskelupaikan

Todistusvalintojen tuloksista oli ehditty julkaista noin puolet, kun Opintopolun vika huomattiin. Virheellä ei ole vaikutusta ammattikorkeakouluihin hakeneisiin.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.
Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Arkistokuva Tampereen yliopistosta. Kuva: Antti Eintola / Yle
Linnea Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa tämän kevään hakijoista on voinut tulla virheellisesti hyväksytyksi korkeakouluun.

Syynä on Opintopolku-palvelussa havaittu korkeakoulujen ensikertalaisuustietojen siirtymiseen liittyvä virhe. Vika koskee ei-ensikertalaisia hakijoita.

Ylen tavoittamien korkeakoulujen mukaan virhe koskee etenkin Tampereen yliopistoon hakeneita. Noin 250 hakijaa tulkittiin ensikertalaisiksi, vaikka se ei pidä paikkaansa. Kaksi hakijoista ehti saada opiskelupaikan virheelliseen tietoon perustuen.

Opiskelija- ja hakijapalveluiden erityissuunnittelija Matti Kettunen kertoo, että todistusvalintojen tuloksista oli julkaistu noin puolet, kun Opintopolun vika huomattiin.

Yle kysyi Opintopolun teknisen vian vaikutusta myös ammattikorkeakouluihin. Tampereen ammattikorkeakoulussa, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja LAB-ammattikorkeakoulussa vika ei vaikuttanut opiskelijavalintaan. Moni ammattikorkeakoulu julkaisi tiedot valintatuloksista vasta tiedon korjaamisen jälkeen.

Yliopistot noudattavat yhteistä linjaa

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry laati perjantaina kaikkia Suomen yliopistoja koskevan ohjeistuksen, jotta yliopistot toimivat tilanteessa samalla tavalla.

Unifin mukaan yliopistot joutuvat perumaan opiskelupaikat, jotka on myönnetty teknisen virheen vuoksi. Yliopistot tiedottavat asiasta hakijoita.

Hallintolaki sanoo, että viranomaisen on korjattava päätöksessään oleva ilmeinen kirjoitus- tai laskuvirhe tai niihin verrattava selvä virhe. Virhettä ei saa kuitenkaan korjata, jos korjaaminen johtaa asianosaiselle kohtuuttomaan tulokseen eikä virhe ole aiheutunut asianosaisen omasta menettelystä.

Unifin ohjeen mukaan niissä hakukohteissa, joissa todistusvalinta on varattu vain ensikertalaisille, päätös korjataan. Näin on esimerkiksi lääketieteessä, hammaslääketieteessä, oikeustieteessä ja psykologiassa. Virheellisesti valitun hakijan asemaa ei voi pitää kohtuuttomana, koska ei-ensikertalaisen hakijan ei ole oikeutettua odottaa, että häntä käsiteltäisisin ensikertalaisena.

Hakukohteissa, joissa todistusvalinta on tarkoitettu sekä ensikertalaisille että ei-ensikertalaisille ja todistusvalintapäätös on tehty ja julkaistu, päätöksen korjaamista tarkastellaan tapauskohtaisesti kohtuullisuusarvio huomioiden. Virhe korjataan kaikissa hakukohteissa siten, että ne hakijat, joiden tulisi valintaperusteiden mukaan olla hyväksyttyjä, tulevat valituksi tai sijoittuvat varasijalle.

Vaikka opiskelupaikkaa ei peruta niiltä, joille se on virheellisesti myönnetty, tarjotaan opiskelupaikka kuitenkin niille, jotka ovat valintaperusteiden perusteella oikeutettuja siihen.

Jos kohtuuttomuusarvioinnin tuloksena hyväksytään virheellisesti valittuja hakijoita, tämä tulee toteuttaa ylitäytön kautta, jotta hakijoiden yhdenvertaisuus turvataan.

Pääsykokeeseen kutsuttiin kaikki

Valtaosa opiskelijoista valitaan todistusvalinnalla ammatillisen perustutkinnon tai ylioppilastutkinnon perusteella. Opiskelijaksi voidaan valita myös valintakokeen kautta.

Teknisen vian vuoksi esimerkiksi kasvatusalan opiskelijavalintojen valtakunnalliseen VAKAVA-kokeeseen kutsuttiin kaikki hakijat, koska todistusvalinnan lopullisia tuloksia ei pystytty julkaisemaan.

Koe suoritettiin ympäri Suomea perjantaina 26. toukokuuta.

Saitko virheellisen tiedon korkeakouluun pääsystä? Kerro kokemuksistasi kyselyllä. Vastaukset käsitellään nimettömästi.

Juttua muokattu 26.5. kello 15.46: Jutun otsikkoon, leipätekstiin ja faktaboksiin on korjattu virheellinen tieto Tampereen yliopistoon hyväksytyistä opiskelijoista. Virhe koski 250:tä opiskelijaa, mutta hyväksyttyjen määrä oli kaksi.

Suosittelemme sinulle