Hyppää sisältöön

Lappeenranta tiukentamassa linjaa oppilaiden puhelimenkäytöstä – oppilaat rajaisivat käyttöä tiukemmin kuin opetustoimenjohtaja

Suunnitelmissa on malli, jossa oppilaan puhelin saisi edelleen olla mukana koulussa, mutta sitä täytyisi säilyttää oppituntien aikana laukussa tai lukitussa lokerossa.

Lappeenrantalaiset kasiluokkalaiset kannattavat tiukkaa linjaa puhelimen käytön rajaamiseen. Video: Kare Lehtonen / Yle.
Helena Korpela,
Elli Sormunen

Lappeenrannan kouluissa otetaan ensi syksynä käyttöön yhteinen linja puhelimen käytöstä koulupäivän aikana.

Opetustoimenjohtaja Mari Routin mukaan oppilaan puhelin saisi edelleen olla mukana koulussa, mutta sitä täytyisi säilyttää oppituntien aikana laukussa tai oppilaan lukitussa lokerossa.

Luvaton puhelimen käyttö tunnilla voisi johtaa keskusteluun rehtorin kanssa.

– Malli on todettu hyväksi Joutsenon koulussa. Siellä ei ole ollut ongelmia oppilaiden puhelinten käytön kanssa, Routti kertoo.

Nykyisin Lappeenrannan kouluissa sääntönä on, että alakoululaiset eivät käytä puhelimia ruokailun, välituntien tai oppituntien aikana. Yläkouluissa oppilaille sääntö on muuten sama, paitsi että välitunneilla puhelinta saa käyttää.

– Ongelmana on ollut se, että ohjeita ei ole aina noudatettu. Erityisesti oppituntien aikana jotkut yläluokkalaiset ovat puhelimia käyttäneet.

Oppilaat kannattavat rajaamista

Lappeenrantalaiset Sammonlahden koulun kasiluokkalaiset kannattavat tiukkaa linjaa puhelimenkäytön rajaamiseen.

– Mielestäni se auttaisi keskittymään olennaiseen, jos tunnilla ei saisi käyttää puhelinta. Mutta välitunnilla sitä pitäisi saada käyttää, sanoo Aleks Pikov.

Myös Anastasia Grigorieva kannattaa kännykkäparkkia.

– Uskon, että se olisi hyvä juttu. Sitten ehkä opiskeltaisiin paremmin, Grigorieva sanoo.

Sara Paunosen mukaan esimerkiksi yksi äänien kanssa puhelintaan tunnilla käyttävä oppilas häiritsee koko luokkaa.

– Puhelinten käytön rajaus olisi ihan hyvä juttu.

Miro Kähkönen kertoo vilkuilevansa puhelinta myös oppitunneilla silloin, kun keskittyminen ei riitä.

– Puhelinta tulee katsottua vähän liikaa, Kähkönen sanoo.

Ei täyskiellolle

Kouluissa kysytään nyt näkemyksiä puhelimen käytön rajaamisesta opettajilta ja koulupsykologeilta. Ensi syksynä on tarkoitus myös kuulla oppilaita ja heidän vanhempiaan.

– Täydellistä puhelinkieltoa tai esimerkiksi oppituntien aikaista puhelinparkkia ei kuitenkaan ole toistaiseksi suunnitelmissa, Routti sanoo.

Hänen mukaansa valittu linja voi kuitenkin vielä tiukentua, jos esimerkiksi oppilaat tai opettajat näin toivovat.

– Lähtökohtaisesti haluamme välttää sitä, että oppilaan oma laite otettaisiin häneltä pois.

Routin mukaan puhelinlinjauksella halutaan varmistaa opiskeluun keskittyminen oppitunneilla, vahvistaa oppilaiden ja opettajien aitoa vuorovaikutusta sekä lisätä fyysistä aktiivisuutta välitunneilla.

Suosittelemme sinulle