Hyppää sisältöön

Leijonat-fani kertoo yllättävän tavan, miten päästä MM-pettymyksestä yli

Suomen jääkiekkomaajoukkue putosi torstaina MM-kotikisoista. Tappio sai todellisen Leijonat-fani Juha Pitkäniemen olon tyhjäksi. Hän on kuitenkin keksinyt, miten isosta pettymyksestä päästään yli.

Juha Pitkäniemi hymyilee kameralle Leijonat-seinän edessä.
Juha Pitkäniemen autotallin seinillä on kymmeniä nimikirjoituksia ja satoja kuvia. Kuva: Elina Ervasti / Yle
Kati Nummelin
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemeläinen Juha Pitkäniemi on ollut Leijonat-fani vuodesta 1995 asti. Arvokisojen aikaan pelit määrittävät työaikoja, ja Pitkäniemen autotalli toimii kisakatsomona, jossa on yli 50 nimikirjoitusta ja satoja Leijonat-aiheisia tuotteita. Leijonien puolivälieräottelua hän seurasi autotallistaan käsin.

– Tunnelma on… sanotaanko nyt ihan, että piip. Kyllä mielellään olisin ottanut vielä 2023 vuoden leiman, Pitkäniemi sanoo viitaten käsivartensa mestaruustatuointiin.

Käsivarressa oleva tatuointi, jossa on Suomen Leijonan logo ja muita Leijonat-aiheita.
Juha Pitkäniemen Leijonat-tatuointi. Kuva: Kati Nummelin / Yle

Pitkäniemi on pyrkinyt seuraamaan kaikki Leijonien pelit vuodesta 1995. Tämän vuoden kisoissa hän yritti luoda uskoa joukkueeseen siihen asti, kunnes Kanada teki torstaina 0–3-johtomaalin.

– Oikeastaan kaikki pelit oli vähän sellaisia, että mitähän tästä tulee. Koitin kuitenkin loppuun asti purra hampaita, että ei tämä vielä ole mennyt. Kolmannen maalin jälkeen alkoi tuntua lopun alulta.

Pitkäniemi pohti syitä Leijonien vaisulle esitykselle. Maalinteon vaikeus ja liian kovat paineet mietityttivät, mutta ainakin yhdestä asiasta hän oli varma.

– Ei se Jalosesta kiinni jäänyt. Kyllä ne näytöt on Jalosen puolella eikä meikäläisen. Muutenhan se olisin minä tuolla vaihtopenkin takana puku päällä, jos olisi heittää joku keino, millä mestaruus olisi tullut.

Mitalipelien kisakatsomo jäi pitämättä

Pitkäniemen autotalli on toiminut aina aikaisemmissa arvokisoissa kisakatsomona, jonne tuttavat saapuvat seuraamaan peliä.

Näissä kisoissa Pitkäniemi ei ehtinyt pitää kisakatsomoa, sillä se oli suunnitteilla vasta viikonlopun mitalipeleihin. Autotalli ja erityisesti siellä sijaitseva jäähypenkki oli kuitenkin jo käytössä.

– Vaikka ei ollut vielä porukkaa katsomassa, niin piti kuitenkin itsekseen käydä jäähypenkillä tunteita viilentämässä. Tuli sen verran huudettua täällä pelien aikana.

Itse rakennettu jäähypenkki.
Juha Pitkäniemen itse rakentama jäähypenkki. Kuva: Elina Ervasti

Marko “Mörkö” Anttilan lopettaminen herkisti

Suomen joukkueen kapteeni Marko “Mörkö” Anttila jätti jäähyväiset maajoukkueuralleen. Pidetyn kapteenin jäähyväiset saivat myös Pitkäniemen herkistymään. Haikeutta aiheutti erityisesti se, ettei hän ehtinyt saada Mörön nimikirjoitusta tämän pelaajauran aikana.

– Mutta aion yrittää niin kauan, että jotain kautta sen saan, Pitkäniemi naureskeli.

Suomen tiputtua Pitkäniemen sympatiat ovat kisojen järjestäjämaan ja ennakkoon altavastaajan asemassa olevan Latvian puolella. Peleistä hän suunnittelee katsovansa enää finaaliottelun.

Vaikka pettymys on kova ja olo tyhjä, niin arki jatkuu myös tosifanilla.

– Kaikennäköistä uutta sitä aletaan kehittelemään tänne autotalliin. Eikö se Jutila aikoinaan todennut, että mennään eteenpäin. Pitää se tämän autotallinkin kanssa edetä.

Suosittelemme sinulle