Hyppää sisältöön

Hallitusneuvotteluissa Suomeen halutaan 500 poliisia lisää – Poliisiammattikorkeakoulun koulutusjohtaja: ”Luku on äärimmäisen haastava”

Polamkin koulutusjohtajan Petri Alkioran mielestä 500 poliisin lisääminen tulevan hallituskauden aikana on todella vaikeaa.

Poliisit ajoharjoituksissa Polamkissa.
Kaikki uudet poliisit valmistuvat Tampereella sijaitsevasta Poliisiammattikorkeakoulusta. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Manu Saarela

Yle uutisoi torstaina, että hallitusneuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseen poliisien määrän lisäämisestä. Suomeen olisi tulossa 500 uutta poliisia. Tällä hetkellä Suomessa on 7 500 poliisia.

Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) koulutusjohtaja Petri Alkiora arvioi, että hallitusohjelman tavoitteisiin tullaan kirjaamaan, että 8 000 poliisin määrä tavoitetaan alkavan hallituskauden aikana. Alkioran mukaan poliisien määrä on odotetunlainen, mutta aikataulu on haastava.

– Siinä tulee tietysti hankaluuksia, koska puhutaan kolmivuotisesta koulutuksesta, jossa on hakeutumisvaihe, ja läpivirtaus vie oman aikansa. Siinä mielessä luku on äärimmäisen haastava.

Alkioran mukaan vastaava määrä uusia opiskelijoita vaatisi koulun puolesta jonkin verran järjestelyitä. Koulutusvaiheen taloudelliset vaikutukset eivät kuitenkaan ole verrattavissa työelämän vastaaviin.

– Kustannusvaikutukset poliisin budjettiin alkavat siinä vaiheessa, kun kyseinen väki alkaa olla valmis ja heidät pitäisi poliisin virkoihin nimittää, Petri Alkiora sanoo.

– Neljän vuoden hallituskausi on sen verran lyhyt, kun puhutaan korkeakoulututkintojen kautta tapahtuvasta muutostyöstä. On oikeastaan seuraavan hallituksen pöydällä osoittaa tarvittava rahoitus henkilöstön palkkakustannuksiin, hän jatkaa.

Mahdollisia muutoksia valintakriteereihin ja koulutukseen

Vaikka poliisin ammatista haaveilevien määrä on pysynyt korkealla, Polamkilla on ollut vaikeuksia saada aloituspaikkoja täytettyä. Ylikomisario Jyrki Haapala sanoi aiemmin Ylen haastattelussa, että pääsykokeeseen saavutaan usein huonosti valmistautuneena.

Petri Alkioran mukaan ensimmäistä hakukertaa lähestytään monesti tunnustellen.

– Siinä hakeutuva saa kokemuksen siitä, millainen valintamenetelmä on ja mihin on syytä panostaa enemmän. Oli kyse sitten esseen kirjoittamisesta tai fyysisestä valmiudesta, Alkiora sanoo.

Poliisiammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Petri Alkiora.
Petri Alkioran mukaan Polamkin hakijamäärä on kilpailukykyinen, vaikka aloituspaikkojen täyttämisessä on ollut ongelmia. Kuva: Poliisiammattikorkeakoulu

Muun muassa fyysisen testin vaatimuksia on muutettu heikon valmistautumisen vuoksi.

Muutoksia saattaa Alkioran mukaan olla luvassa lisää. Poliisihallitus on tilannut HAUS Kehittämiskeskus oy:ltä poliisikoulutuksen kehittämistarpeita koskevan selvityksen.

– Se voi tietysti vaikuttaa koko asiaan, ei pelkästään valintakriteereihin, vaan myös koulutuksen toteutukseen. Tavallaan linjavaihtoehtoihin. En ennakoisi niitä vielä tässä vaiheessa, kun selvittely on vielä meneillään.

Alkioran mukaan selvityksen tulokset nähdään tulevan kesän aikana.

Suosittelemme sinulle