Hyppää sisältöön

Ihmisen epäillään kuolleen häkämyrkytykseen naakan pesän takia – kokenut nuohooja on löytänyt hormista jopa viirupöllön

Naakka on älykäs lintu ja nopea pesänrakentaja, joka rakentaa pesiä mielellään hormeihin. Naakanpesän epäillään aiheuttaneen häkäkuoleman Hausjärvellä.

Nuohooja Marko Miettinen nuohoamassa kiuasta.
Nuohooja Marko Miettinen kiukaan kimpussa. Tästä hormista ei onneksi löytynyt naakanpesää. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle
Mikko Tuomikoski

Hausjärvellä sattui hiljattain poikkeuksellinen kuolemantapaus, jonka syyksi epäillään naakanpesää.

Pelastuslaitos hälytettiin oletetun tulipalon takia paikalle. Paloa ei ollut, mutta sisäilman häkäpitoisuus oli hyvin korkea ja asukas löydettiin kuolleena. Päivystävä palomestari epäili syypääksi naakkaa, jonka rakentama pesä oli tukkinut hormin.

Kuolinsyystä ei tosin ole varmuutta, sillä poliisi ei tutki tapausta rikoksena, eikä tiedota kuolinsyytutkinnan tuloksista.

Tapaus ei tule yllätyksenä Marko Miettiselle, kokeneelle nuohoojalle, joka törmää naakanpesiin usein.

– Niitä tulee vastaan jokaisena arkipäivänä. Maaseudulla, kylillä, kaupungeissa, melkein missä tahansa. Naakka on melkoinen arkkitehti ja nopea sellainen, naurahtaa Miettinen.

Naakanpesä ei ole mikään pikkuinen kyhäelmä, vaan tarkkaan harkittu, tukeva rakennelma.

– Älykkäänä lintuna naakka hyödyntää kaiken, minkä pystyy kantamaan. Pesän pohja punotaan risuista niin syvälle, kuin naakka hormissa pääsee. Pohja saattaa olla jopa metrin paksuinen, ja sitten risukko muurataan umpeen savella. Sen päälle tulee pehmeä peti sammalista, jäkälästä, matonkuteista tai mistä tahansa muusta pehmeästä materiaalista.

Tilannetta hankaloittaa usein vielä se, että hormissa saattaa olla useita pesiä päällekkäin. Miettinen kertoo nähneensä jopa viisi pesää korkeassa hormissa.

Naakka istumassa kaiteella.
Naakka on myös variksen hyvä kaveri. Ne elävät melkein symbioosissa, kertoo Miettinen. Arkistokuva naakasta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Hormin purku on viimeinen keino

Nuohoojat ovat tottuneet naakanpesiin ja kehittäneet omat menetelmänsä niiden purkamiseksi.

– Jos pesässä ei ole poikasia, se hävitetään kairaamalla joko ylhäältä tai alhaalta. Kohdalleni on osunut yksi tapaus, jossa piippu jouduttiin purkamaan välipohjaan asti, jotta pesä saatiin poistettua, muistelee Miettinen.

Naakkojen rakennuspuuhiin on onneksi helppo puuttua ennalta.

– Jos näkee mustan linnun piipun päällä, on syytä pitää kiirettä. Silloin piipun päälle on laitettava verkko. Itse olen käyttänyt minkkiverkkoa ja rappausverkkoa, jotka kestävät katiskaverkkoa huomattavasti paremmin. Verkon voi kiinnittää kevyesti rautalangalla tai laittaa painoksi muutaman kiven.

Miettinen muistuttaa, että verkko ei saa olla liian tiheä, jotta savukaasut pääsevät ulos.

Naakka ei ole ainoa eläin, joka saattaa majoittua hormiin.

– Olen löytänyt oravia, telkkiä, pöllöjä ja hiiriä, laikenlaisia eläimiä laidasta laitaan. Suurin eläin, jonka raadon olen löytänyt hormista, oli viirupöllö, kertoo Miettinen.

Suosittelemme sinulle