Hyppää sisältöön

Oriveden kultakaivoksen jäteluola on nyt tyhjä – poliisi pyrkii saamaan tutkinnan valmiiksi vuoden loppuun mennessä

Laiton kaatopaikka kaivoksessa paljastui jo vuonna 2018. Asia on ollut poliisitutkinnassa siitä lähtien.

Oriveden kultakaivokseen haudattiin jätteitä vuosien ajan. Jätemäärän lisäksi poliisi selvittää, milloin jätteet on haudattu. Video: Juha Kokkala / Yle, Marko Melto / Yle.
Pasi Punkari

Oriveden kultakaivoksen tyhjentäminen luvattomista jätteistä on saatu päätökseen. Urakka alkoi vapun jälkeen ja valmistui viime viikon lopulla. Kaivokseen on vuosikausia säilötty jätettä luvattomasti.

– Kuilu on nyt tyhjä ja kaikki mitä siellä oli, on nyt tuotu maanpinnalle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista.

Länsipuron mukaan jätteiden joukossa ei ole tullut vastaan yllätyksiä. Kiviaineksen mukana oli muun muassa vesiputkia, muovisäiliöitä, öljytynnyreitä, kahvipaketteja ja sähköjohtoja.

Oriveden kaivoksesta on tuotu paljon jätteitä pois.
Jätteen nostaminen ylös kaivoksesta alkoi vapun jälkeen. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Kaivoksesta nostettiin maan pinnalle alkuperäistä arviota hieman vähemmän tavaraa. Alun perin arvioitiin, että kuilusta nousisi 500 rekkakuormalista, mutta määrä jäi lopulta vähän alle 300 kuorman.

Jäte oli kuitenkin painavampaa kuin arvioitiin.

– Kaivoskuilusta nousi tavaraa noin 7 000 tonnia, sillä suurin osa siitä oli kiviainesta, kertoo Joni Länsipuro.

Asiasta kertoi ensin Aamulehti.

Ensimmäiset näytteet on lähetetty analysoitavaksi

Joni Länsipuro ei halua tutkinnallisista syistä kertoa tarkemmin mitä ja miltä ajalta kuilusta ylös nostettu jäte on.

– Meillä on aika hyvä käsitys siitä, että miltä ajalta jätteet ovat, kun on otettu maanäytteitä ja katsottu mitä päivämääriä tavaroista löytyi.

Kaivoksesta noussutta jätettä seuloo nyt ulkopuolinen toimija, joka erottelee maa-aineksen, kivet ja jätteet. Tämän työn on tarkoitus valmistua kesäkuun aikana.

Oriveden kaivoksesta on tuotu paljon jätteitä pois.
Poliisi käy paikalla jätteiden seulontapaikalla tarpeen mukaan. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Ensimmäiset jätteistä otetut näytteet on lähetetty tutkittavaksi ja vastausten saamisessa menee vielä useampia viikkoja. Näytteitä on tarkoitus ottaa vielä lisää.

– Sitten kun kaikki tulokset on saatu, niin tutkinta ja kuulustelut jatkuvat, sanoo Joni Länsipuro.

Tämä tapahtuu joskus syksyn aikana.

Laiton kaatopaikka paljastui jo 2018

Oriveden kultakaivoksen salainen kaatopaikka paljastui syksyllä 2018. Poliisi on tutkinut sen jälkeen asiaa törkeänä ympäristön turmelemisena.

Asian selvittämistä ja puhdistamista on hidastanut työn vaikeus maan alla ja omistusjärjestelyt.

Jätteiden kasaaminen louhokseen alkoi arviolta vuosituhannen vaihteessa. Silloin kaivoksen omisti vielä Outokumpu. Uusi omistaja Dragon Mining jatkoi luvatonta toimintaa vuoteen 2016 parin vuoden ajan.

Lopullinen niitti kaivostoiminnalle tuli, kun korkein hallinto-oikeus ei kesällä 2019 myöntänyt Dragon Miningille ympäristölupaa toiminnan jatkamiseksi. Kultakaivos on pilannut merkittävästi lähivesistöjä.

Siivouksen suunnittelivat Dragon Mining Oy ja Outokumpu Mining Oy yhdessä. Kaivoksen tyhjennyksen sekä ylös nostettujen jätteiden lajittelun tekee ulkopuolinen urakoitsija.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro sanoo, että poliisin tavoite on saada asia tämän vuoden aikana eteenpäin syyttäjälle.

– Asian eteneminen riippuu nyt myös siitä, että kuinka paljon epäiltyjen piiri laajenee, jos laajenee. Sitten tietysti kuulusteluissa menee oma aikansa.

Suosittelemme sinulle