Hyppää sisältöön

Neljä miestä löytynyt kuolleena Rovaniemeltä – poliisi epäilee syyksi kahta vaarallista huumetta

Näin lyhyenä ajanjaksona ilmi tulleiden epäiltyjen huumekuolemien määrä on poliisin mukaan poikkeuksellisen suuri. Poliisi epäilee kahta eri ainetta syyksi kuolemiin.

Linda Tammela,
Eelis Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rovaniemellä on viikon aikana löytynyt kuolleena neljä 30–50-vuotiasta miestä, joiden kuolemiin epäillään liittyvän huumausaineet. Lapin poliisi kertoo, että näin lyhyenä aikana ilmi tulleiden epäiltyjen huumekuolemien määrä on poikkeuksellisen suuri.

– Lähihistoriassa vastaavaa ei ole tiedossa Lapin alueella, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomo Seikkula sanoo Ylelle.

Tapauksiin epäillään liittyvän amfetamiinina markkinoitu vaaleanpunainen jauhemainen huumausaine, jonka koostumus on vielä tuntematon.

– Selvitetään mahdollisia huumausaineita, joita tähän liittyy ja mistä niitä on lähtöisin, Seikkula sanoo.

Seikkula toteaa, että epäillyn aineen tappavuus voi selittyä sillä, että se ei ole todellisuudessa amfetamiinia. Tavallisesti amfetamiinia tulee Suomeen Pohjois-Ruotsin kautta.

Kuolleet löytyivät yksityisasunnoista

Seikkula kertoo, että henkilöt löytyivät kuolleena yksitysasunnoista.

– On tullut ilmi seikkoja, joiden takia asiaa tutkitaan yhtenä kokonaisuutena, Seikkula sanoo.

Seikkula kertoo, että vaaleanpunaisen, tuntemattoman aineen lisäksi liikkeellä on toistakin ainetta. Poliisi on takavarikoinut jäämiä kellertävästä jauhemaisesta huumausaineesta. Sen epäillään olevan erittäin vaaralliseksi luokiteltua synteettistä opioidia, isotonitatseenia, joka on Suomessa poikkeuksellista.

– Se itsessään on jo poikkeuksellisen vaarallista huumausainetta. Se voi aiheuttaa kuoleman käyttäjälleen, vaikka se olisi sitä, miksi sitä epäillään.

Synteettinen opioidi on harvinainen huumausaine.

– Todennäköinen tuloreitti on, että sitä on tilattu netin kautta, Seikkula arvioi.

Seikkula muistuttaa, että huumeiden käyttäjä ei voi tietää koskaan, mitä aine tosiasiallisesti on. Poliisi tiedotti eilen torstaina, että Rovaniemellä on liikkeellä erittäin vaarallista amfetamiinina myytyä huumausainetta.

Korjattu 27.5. kello 10.50 huumeen nimi isonitazenista isotonitatseeniksi.

Päivitetty 26.5. kello 16.29 ja 18.13: Lisätty rikoskomisarion kommentit ja video.

Suosittelemme sinulle