Hyppää sisältöön

Amnestyn mielestä poliisi epäonnistui mielenosoituksen turvaamisessa UPM Kymin tehtaalla – poliisi pitää kritiikkiä kohtuuttomana

Poliisi perustelee kantaansa sillä, että mielenosoituksesta ei ilmoitettu etukäteen.

Elokapinan mielenosoitus ja monia poliisipartioita UPM Kymillä Kuusankoskella.
Amnestyn mukaan poliisi ei pystynyt turvaamaan tarpeeksi hyvin mielenosoittajien turvallisuutta Kouvolassa. Kuva: Antro Valo / Yle
Antti-Jussi Korhonen

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan poliisi epäonnistui mielenosoituksen turvaamisessa tällä viikolla UPM Kymin tehtaalla Kouvolassa. Järjestö julkaisi kannanottonsa torstaina Twitterissä ja Instagramissa.

Amnestyn paikan päällä olleet asiantuntijat kertovat tehtaalta tulleiden autoilijoiden yrittäneen ajaa mielenosoittajien päälle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Poliisilla on lain mukaan velvollisuus varmistaa, että mielenosoitukset sujuvat turvallisesti.

Poliisille ei ilmoitettu etukäteen

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Jukka Lankinen pitää Amnestyn poliisiin kohdistamaa kritiikkiä kohtuuttomana.

Lankisen mielestä poliisi suoriutui alkuviikon mielenosoituksesta erinomaisesti huomioiden tehtävään käytettävissä olleen resurssin.

Lankinen perustelee kantaansa sillä, että mielenosoituksesta ei ilmoitettu etukäteen. Poliisi sai tiedon mielenosoituksesta maanantaina, kun tapahtuma oli käynnissä.

Elokapinallisia osoittamassa mieltä UPM:n tehtaalla Kuusankoskella.
Ympäristöliike Elokapinan aktivistit aloittivat mielenosoituksen maanantaina aamupäivällä UPM Kymin tehtaalle vievällä tiellä. Tieliikenteen lisäksi mielenosoittajat estivät myös junaliikenteen tehtaalle. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Poliisi olisi halunnut sopia mielenosoittajien kanssa ennakkoilmoituksen yhteydessä yhteisistä pelisäännöistä.

– Poliisia kiinnostavat muun muassa arvio osallistujien määrästä, mielenosoituksen aihe ja ajankohta sekä mahdollinen liikennejärjestelyjen tarve, Lankinen sanoo.

Lankinen kertoo, että poliisi lähetti välittömästi paikalle kaikki poliisipartiot, jotka tilanteeseen pystyttiin irrottamaan.

Elokapinan Janette Kotivirta tiivistää syyt, miksi Elokapina kapinoi UPM:n Kymin tehtailla.

Autolla ajettiin kohti mielenosoittajia

Amnesty on käynyt tarkkailemassa mielenosoitusten kulkua joulukuusta 2021 lähtien. Viime vuonna Amnesty oli tarkkailemassa 18:aa mielenosoitusta.

Kuusankoskella paikalla ollut Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkanen kertoo, että poliisin tehokkaammalla liikenteenojauksella olisi voitu välttää vaaratilanteita.

– Olemme nähneet tilanteita, joissa poliisi on puuttunut mielenosoitusten häirintään ja vastamielenosoituksiin huomattavasti matalammalla kynnyksellä kuin mitä nyt tapahtui, Tuukkanen toteaa.

Elokapinan mielenosoitus ja poliisipartioita UPM Kymillä Kuusankoskella.
Poliisi purki mielenosoituksen maanantai-iltana annettuaan ensin poistumiskehotuksen. Kuva: Antro Valo / Yle

Yle on nähnyt Amnestyn tapahtumapäivänä kuvaaman videon.

Videolla punainen henkilöauto ajaa tietä pitkin kohti mielenosoittajia, joista osa seisoo tiellä, ajoradan laidassa. Videolla auto pysähtyy juuri ennen mielenosoittajaa, joka asettuu auton eteen. Mielenosoittajat huutavat poliisia apuun, joka saapuu juosten paikalle. Poliisin tullessa paikalle ajoneuvo on jo pysähtynyt, ja poliisi ohjeistaa kuljettajaa käyttämään kiertotietä.

Kaakkois-Suomen poliisi on nähnyt videon.

Ylikomisario Jukka Lankisen mukaan poliisi pyrkii ylläpitämään ensisijaisesti neuvoin, käskyin ja kehotuksin yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

– Tähän nähden poliisin toimi oikein. Videon perusteella ajoneuvon kuljettaja ei ole syyllistynyt mihinkään rikkeeseen, vaan ajoradalla ollut jalankulkija on yllättäen siirtynyt hänen eteensä estäen ajamisen, Lankinen sanoo.

Tältä nätti Elokapinan mielenosoitus UPM Kymillä Kuusankoskella.

Moottorisahan ääntä kaiuttimista

Maanantai-illan mielenosoitus kiinnosti myös lukuisia sivullisia. Osa sivullisista soitti auton katolla olleella kaiuttimella moottorisahan ääntä mielenosoittajia kohden.

Osa paikalle saapuneista sivullisista uhkaili mielenosoittajia ja heitteli heitä kivillä, kananmunilla ja tölkeillä.

Sivustaseuraajat soittivat mielenosoittajia kohti moottorisahan ääntä UPM:n Kymin tehtaalla.

– Maanantaina poliisin saatua tiedon sivullisten uhkaavasta käytöksestä paikalle lähettiin poliiseja turvaamaan mielenosoittajien turvallisuutta, Lankinen sanoo.

– Koska kaikilla ihmisillä on oikeus seurata mielenosoitusta ja tulla mielenosoituspaikalle, on häiriöiden ennalta estäminen erittäin haastavaa, Lankinen jatkaa.

Poliisiautoja ja poliiseja Elokapinan mielenosoituksen lähellä UPM Kymillä Kuusankoskella.
Maanantai-iltana poliiseja kerääntyi tehtaan alueelle. Kuva: Antro Valo / Yle

Poliisi lopetti mielenilmauksen maanantai-iltana ja otti kiinni 38 mielenosoittajaa. Jokainen heistä pääsi vapaaksi tiistaina.

Elokapinan mukaan UPM Kymin tehtaalla oli kaikkiaan 70 aktivistia. Kukaan mielenosoittaja ei ilmoittanut poliisille itseensä kohdistuneesta väkivallanteosta tai saamistaan vammoista tapahtumapaikalla tai poliisilaitoksella.

Suosittelemme sinulle