Hyppää sisältöön

Ihmiset kummastelevat, miksi Helsingin Malmin kentän niitty ajettiin matalaksi, vaikka alueella pesi lintuja

Ympäristötarkastajan mukaan Malmin kentän niitty ajettiin lyhyeksi liian myöhään, sillä lintujen pesimäkausi oli ehtinyt jo käynnistyä.

Malmin lentokentän vanhan kiitotien viereinen nurmikko on leikattu lyhyeksi
Malmin kentän käytöstä poistetun kiitotien viereinen nurmikkoalue on leikattu lyhyeksi. Kuva: Jani Nivala / Yle
Rosa Lehtokari
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisessa mediassa kauhistellaan, kuinka Malmin lentokentän alueen niitty Helsingissä ajettiin ruohonleikkurilla matalaksi, vaikka heinikon keskellä pesi lintuja.

Käynnissä on lintujen pesimäaika, ja somessa jaettujen kuvien perusteella leikkurin alle on jäänyt ainakin lentokyvyttömiä linnunpoikasia, todennäköisesti kiuruja ja niittykirvisiä.

Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Raimo Pakarisen mukaan alue olisi pitänyt ajaa lyhyeksi ennen kasvukauden alkua. Tänä vuonna niitty ajettiin matalaksi liian myöhään muun muassa siksi, että kasvukausi alkoi tavallista aiemmin.

– Ihmiset ovat tehneet havaintoja kuolleista linnuista ja pesäänsä hakevasta kiuruparista, Pakarinen kertoo.

Hänen mukaansa urakoitsija on tiennyt, että kun alue niitetään tähän aikaan, sieltä pitää ensin etsiä linnunpesät.

– Hän on tätä myös yrittänyt. Näiden lajien pesien löytäminen olisi ornitologillekin varsin vaikeaa.

Ympäristötarkastaja Pakarinen uskoo, että urakoitsija on toiminut hyvässä uskossa, mutta pesien etsiminen olisi vaatinut lintutieteellistä erikoisosaamista.

Alue on varattu tapahtumakäyttöön, minkä takia niitty pidetään lyhyenä.

– Se virhe tässä on tehty, että kaupunki ei ole ihan yhtä nopealiikkeinen kuin kotinurmikon leikkaaja, joka menee ja ajaa nurmikon heti kun tietty pituus on saavutettu, Pakarinen sanoo.

Linnunraatoja ei näkynyt paikalla

Malmilla perjantaina vieraillut Ylen toimittaja Jani Nivala ja Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa eivät löytäneet paikan päältä lintujen jäänteitä.

Nivalan mukaan Malmin lentokentän ympäristössä oli myös runsaasti suuria alueita, joihin ei ollut leikkurilla koskettu. Kentän päärakennuksen lähettyvillä oli kuitenkin alue, joka oli ajettu miltei sileäksi.

Ympäristötarkastaja on nostamassa kiikareita silmilleen seisoessaan Malmin kentän nurmikolla
Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaan mukaan nurmikko olisi pitänyt pitää lyhyenä keväästä lähtien. Kuva: Jani Nivala / Yle

– Tässä ei ole ymmärretty, että se on sellainen alue, missä linnut pesivät, ja on ajettu ruohonleikkurilla niiden päälle, Arkiomaa arvioi.

Birdlifen toiminnanjohtajan mielestä kaupungin olisi pitänyt määritellä selkeämmin alueet, jotka pidetään nurmikkomaisena ympäri vuoden. Tällöin alueella olisi selkeästi myös pitkät heinikkomaiset niityt, joilla linnut saisivat rauhassa pesiä.

– Lentokentän reuna-alueet pidetään pitkänä heinikkona, eikä niitä saakaan leikata ennen kuin lintujen pesimäkausi on päättynyt.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27.6. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle