Hyppää sisältöön

Alkoholikaupan etujärjestö: EU ei salli viinejä yksin ruokakauppaan, vaan pakottaisi samalla väkevätkin valikoimiin

Hallitusneuvottelijat ovat pohtineet alkoholikaupan muutostarpeita Säätytalolla ja kuulleet asiantuntijoita. Esillä on ollut viinien myynnin salliminen ruokakaupalle.

Asiakas viinihyllyn luona Alkossa.
Yli 5,5 prosenttisten alkoholijuomien myyntimonopoli on Alkon hallussa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Pekka Pantsu

EU-lainsäädäntö saattaa tuoda yllättäviä mutkia Säätytalon hallitusneuvotteluissakin esillä olleeseen asiaan viinien pääsystä ruokakaupan valikoimiin. EU-pykälä voi nimittäin edellyttää sitä, että viinien mukana myös väkevät alkoholit siirtyvät samalla ruokakaupan valikoimiin.

Näkökulman nostaa esille alkoholien valmistajien, maahantuojien ja tukkukaupan etujärjestö Suomen alkoholijuomakauppa ry. Sen mukaan viinit päivittäistavarakaupassa tarkoittaisi samalla myös väkeviä.

– Alkon monopoli pelkästään väkeville alkoholijuomille ei ole EU-lainsäädännön mukaan mahdollinen, sanoo etujärjestön toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen.

 Suomen Alkoholikauppa ry:n toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen.
Suomen alkoholijuomakauppa ry:n toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen. Kuva: Suomen Alkoholikauppa ry

Heikkisen mukaan Alkon oikeus monopoliin perustuu kansalaisten terveyden turvaamiseen ja sen tulee olla suhteessa saavutettavaan hyötyyn. Monopoli vain väkeville juomille olisi liian järeä keino rajoittaa alkoholin saatavuutta, koska enää vain niin pieni osa alkoholista olisi ostettu monopolikaupasta.

– Jos vain yli 15 prosenttiset alkoholijuomat pidettäisiin edelleen monopolissa, todennäköisesti se ei menisi läpi EU:ssa, Heikkinen arvelee.

Heikkisen mukaan etujärjestö ei kannata välimuotoa eli vain viinien tuomista ruokakauppamyyntiin.

– Meillä on se kanta, että kaikki tai ei mitään. Joko jatketaan nykylinjalla tai sitten viinit ja väkevät nimenomaan samanaikaisesti ruokakauppamyyntiin, ei siirtymäaikoja ja kokeiluja vaan kaikki samaan aikaan kaupan hyllylle, Heikkinen toteaa.

Susanna Heikkinen.

Heikkisen mukaan järjestö ei sinänsä ole kallellaan sen enempää nykykäytännön jatkamiseen kuin Alkon monopolin murtamiseenkaan. Vain pelkkien viinien siirtoa ruokakauppaan he pitävät mahdottomana toteuttaa.

Kauppa tulkitsee toisin

Sen sijaan Päivittäistavarakauppa on ajanut ja ajaa nimenomaan vain viinien tuomista ruokakaupan hyllylle. Väkevät jatkakoot Alkoissa.

– Me näemme viisaaksi edetä vaiheittain tässä asiassa eli vain viinit ruokakauppaan, sanoo Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto
Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto. Kuva: Yle

Myös kansalaisten enemmistö kannattaa tätä. Taloustutkimuksen Päivittäistavarakaupalle viime joulukuussa tekemän kyselyn mukaan jo 65 prosenttia suomalaisista katsoo, että mietoja viinejä pitäisi saada myös ruokakaupoista. Eri mieltä oli 23 prosenttia ja kantaansa ei osannut arvioida 12 prosenttia vastaajista. Vastaajia oli 1 152.

Päivittäistavarakauppa tulkitsee EU-pykäliä eri tavalla kuin Suomen Alkoholikauppa. Luodon mukaan he tukeutuvat tulkinnassaan Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professorin Juha Raition ja tohtorikoulutettava Kukka Kuuselan tuoreeseen asiantuntijalausuntoon alkoholin vähittäismyyntijärjestelmän muuttamisesta EU-oikeudellisesta näkökulmasta.

– Meidän selvityksemme mukaan EU-sääntelyä voidaan tulkita niin, että viinit voi tuoda osaksi päivittäistavarakauppojen valikoimaa, Raitio sanoo.

Asiantuntijalausunnon mukaan etenkin kansanterveydelliset perustelut ovat pitkälti toimineet monopoliaseman oikeuttamisperusteina.

– Tällä hetkellä ei ole saatavilla näyttöä siitä, että kansanterveysintressit vaarantuisivat viinit ruokakauppaan tuovan uudistuksen myötä, Raitio toteaa.

– Estettä ei ole sille, että Alkon monopoliasemaa mukautetaan siten, että edistetään tavaroiden vapaata liikkuvuutta EU:n sisämarkkinoilla, asiantuntijalausunnossa todetaan.

Radio 1:n Alkoholi-ilta: Suomalainen alkoholikulttuuri on muuttunut.

Suosittelemme sinulle