Hyppää sisältöön

Roope Hintzin ketju lirissä, Esa Lindellin ja Jani Hakanpään bensa loppu – asiantuntija avaa, miksi Dallasin kausi on katkolla

Dallasista on tullut tiukan paikan edessä yhden ketjun joukkue. Toivo lepää sunnuntainakin Roope Hintzin johtaman ketjun varassa.

Roope Hintz.
Roope Hintz johtaa pudotuspelien pistepörssiä tehoin 10+14=24. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images
Tommi Seppälä
Kuuntele tuorein Ikan Änäri -podcast!

Dallas on jälleen sunnuntaiaamuna tiukan paikan edessä NHL:ssä ja tällä kertaa vieläpä vieraskentällä Vegasissa. Tähtipaidat ovat läntisen konferenssin loppuottelusarjassa tappiolla Vegasia vastaan voitoin 1–3, joten tappio uhkapelikeitaassa päättäisi viiden suomalaispelaajan edustaman joukkueen kauden.

Toivoa antava tekijä on voitto edellisestä pelistä.

Kolmen peräkkäisen tappion jälkeen Dallas sai neljännessä ottelussa pakettinsa paremmin kasaan ja pystyi kampeamaan ottelun itselleen jatkoajan kautta. Heikosti toiminut maalivahtipelikin on Jake Oettingerilta nyt parempaa.

Uhkakuvia on silti ilmoilla riittämiin.

Näistä vähäisin ei suinkaan ole yllä mainittu maalivahtipeli. On kiistatonta, että Oettinger on ollut pudotuspeleissä jäljellä olevista maalivahdeista selkeästi heikoin. Siinä, missä Vegasin Adin Hill on pelastanut keväällä 6,4 osumaa yli maaliodottaman, Oettingerin lukema on pakkasella 6,9 osumaa.

Murskaavin ero joukkueiden välillä kehittyneistä tilastoista löytyy kategoriasta ”maaliero yli maaliodottaman”. Vegasin maaliero on yli 20 osumaa plussalla yli odottamien, Dallasin 11,8 maalia miinuksella. Myös tämä liittyy maalivahtipeliin.

Se, millaisesta maalivahtipelistä Dallas sunnuntaiaamuna pääsee nauttimaan, on ottelun alla täysi arvoitus.

Dallasilla riittää myös kokoonpanohuolia.

Kapteeni Jamie Benn hölmöili uskomattomalla tavalla itselleen kahden ottelun pelikiellon sarjan kolmannessa ottelussa, eikä pelaa siis vieläkään. Sivussa on lisäksi loukkaantumisen vuoksi pirteää kevättä pelannut venäläishyökkääjä Jevgeni Dadonov. Nämä poissaolot heikentävät Dallasin pelaajistoa merkittävästi.

Pelkkä ylivoimapeli tuskin riittää

Dallasin suurimmat haasteet ovat silti pelillisiä. Etenkin pelaaminen viidellä viittä vastaan on toistaiseksi ollut huolestuttavalla tavalla tappiollista. Ykkössektorin maalipaikat 5–5-pelissä on kirjattu käytännössä tasan, mutta maalit ovat Vegasin eduksi murskaavasti 11–4.

Tämä on Dallasille iso huolenaihe. Se on toki operoinut ylivoimalla tehokkaasti ja iski sitä kautta ottelun pakettiin myös perjantaina, mutta pelkästään ylivoimaosumien turvin se ei sarjaa käännä. Ei varsinkaan nähdyillä jäähymäärillä. Vegasille on suotu sarjassa 2,25 ja Dallasille 2,5 ylivoimamahdollisuutta ottelua kohden.

Vegas on laukonut viidellä viittä vastaan kymmenen ja Dallas kolmen prosentin tehoilla.

Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkosella on selkeä näkemys, miten tähän on tultu.

– Vegas-luotsi Bruce Cassidy on tehnyt kotiläksynsä erinomaisesti. Roope Hintzin ketju on viidellä viittä vastaan aivan lirissä. Vegasilla alakolmion toiminta on kaiken keskiössä ja sillä on Hintzin ketjulta otettu vauhti pois. Sentteri on aina auttamassa puolustajia minkä lisäksi hyökkääjiltä tulee jatkuvasti sivu- ja takapaineet, Lehkonen kehuu.

Dallasin ylivoimapelaamisessa ei ole huomautettavaa. Ykkösketju teki perjantaina kahdella yrittämällä kaksi ylivoimamaalia.

Dallasin kärkiketju on tehnyt sarjassa jonkin verran pisteitä ja oli ratkomassa sarjan neljättä peliä, mutta samaan aikaan Vegas on pystynyt painamaan Hintzit toisessa päässä ahtaalle.

– Hintzin ketjun ylivoimainen heikkous on oman alueen puolustuspelaaminen. Jason Robertson ja Joe Pavelski eivät osaa puolustaa. Jätkät haluaisi koko ajan olla menossa toiseen suuntaan. Jos Robertson on ensimmäinen hyökkääjä alhaalla, Dallas on pulassa.

Lehkosen mukaan Vegasilla on peluutusetu sekä kotona että vieraissa. Tähän osaltaan vaikuttaa myös Stars-pelaajiston kapeus etenkin nyt, kun Benn ja Dadonov ovat sivussa. Starsista on tullut tiukassa paikassa yhden ketjun joukkue. Dallasin ainoa ykkösketjun takaa tullut maali sarjassa kuuluu Bennille.

– Heillä on peluutusetu riippumatta siitä, missä pelataan. Vegas voi laittaa heitä vastaan joko William Karlssonin tai Jack Eichelin ketjun. Näistä molemmat pelaavat erinomaista kahden suunnan jääkiekkoa.

Sunnuntaina Dallas kaipaa kipeästi onnistumisia myös kärkiketjun takaa.

Puolustajat hapoilla

Dallasin puolustuskalusto on niin ikään ollut nopean, isokokoisen ja vahvan Vegas-koneiston kanssa kovilla. Miro Heiskanen on ainoa Dallas-puolustaja, joka saa sarjasta toistaiseksi puhtaat paperit. Heiskanen pystyy tekemään jatkuvasti peliä edistäviä ratkaisuja, mutta samaa ei voi sanoa muista.

Isoja minuutteja pelaava veteraanipuolustaja Ryan Suter on ollut suurissa vaikeuksissa. Vegasin johtomaalissa perjantaina hän ei pelaa miestä eikä mailaa ja kiekko löytyy omasta maalista.

Karkeat yksilövirheet ovat maksaneet joukkueelle maaleja.

– Vegas tietää Dallasin puolustuskaluston, ettei siellä riitä taso kuuteen pelaajaan. Esa Lindell ja Jani Hakanpää ovat tuolle joukkueelle elintärkeitä, mutta heiltäkin näyttäisi olevan bensa totaalisen loppu. Jätkät rimpuilevat, mutta ei vain tunnu enää pystyvän. Muut siellä vasta vaikeuksissa sitten ovatkin olleet.

Jäljelle jää kaiken jälkeen kysymys: miten Dallas voisi sunnuntaina voittaa?

– Viimeksi saivat tuloksen nostamalla kamppailu-, irtokiekko- ja taklauspelaamisen maksimiin. Sitä pitää nyt jatkaa, mutta kyllä minä kysyn, että riittääkö se. Heidän pitäisi päästä enemmän suorahyökkäämään ja kiekottomien pelaajien tekemiseen terävyyttä. Puolustaja pitäisi saada mukaan hyökkäyksiin, mutta sielläkin ollaan aika hapoilla, Lehkonen sanoo.

Tilastot: NHL.com, Natural Stat Trick, Moneypuck.com

Suosittelemme