Hyppää sisältöön

Jenni Haukio kertoo muistelmissaan, kuinka presidenttipari joutui ”pakenemaan” synnytyssairaalasta Aaro-pojan kanssa

Jenni Haukion kolmesataasivuiset muistelmat Sinun tähtesi täällä kertovat Haukiosta isänmaan palveluksessa.

Runoilija ja valtiotieteen tohtori Jenni Haukio kuvattuna WSOY:n kirjastossa, Helsinki, 22.5.2023.
Jenni Haukion muistelmat Sinun tähtesi täällä keskittyvät pääasiassa Haukion julkiseen tehtävään presidentin puolisona. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Jenni Haukio ja presidentti Sauli Niinistö ovat todennäköisesti Suomen seuratuin pari. Kierroksia lisää se, että heillä on 5-vuotias poika. Presidenttiparia voi pitää tasavallan ”kuninkaallisina”.

Haukio on julkaissut muistelmat Sinun tähtesi täällä (WSOY), ja sitä voi pitää jonkinlaisena tapauksena.

Valtavasta julkisesta kiinnostuksesta huolimatta Haukio ei ole nimittäin juurikaan antanut haastatteluja sen jälkeen, kun Niinistö valittiin presidentiksi vuonna 2012.

Haukiota on leimannut pidättyväisyys, ja siihen on hänen mukaansa syynsä.

– Tämä liittyi alussa siihen, että meihin kohdistunut mediahuomio, julkisuus ja julkinen kiinnostus olivat valtavan suurta.

Jenni Haukio juttelee Michelle Obaman kanssa punaisella matolla Washingtonin Valkoisella talolla. Kuvassa myös presidentit Sauli Niinistö ja Barack Obama.
Yhdellä lukuisista ulkomaanmatkoista. Jenni Haukio, Michelle Obama sekä presidentit Sauli Niinistö ja Barack Obama Washingtonissa vuonna 2016. Kuva: Shutterstock/All Over Press

Haukio ja Niinistö menivät naimisiin vuonna 2009, kun Niinistö oli eduskunnan puhemies. Pari oli seurustellut ”salaa” useita vuosia.

Haastettelupyyntöjen tulvassa Haukio koki, että hänen pitäisi lunastaa ensin asemansa ja paikkansa omalla työllään ja ”ruotia vasta sitten tehtävän erilaisia ulottuvuuksia julkisuudessa”.

– Minun tapani on tosiaankin ollut hoitaa tätä tehtävää välittömissä kohtaamisissa ihmisten kanssa. Se pidättyväisyys rakentuu oikeastaan näistä tekijöistä, Haukio summaa.

Hän kertoo myös avoimesti, miten turvahenkilöstön jatkuva seuranta on uuvuttanut häntä.

Presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio suomen 100-vuotisjuhlavuoden 2017 itsenäisyyspäivän juhlissa.
Suomi sata vuotta. Parketilla Linnan juhlissa puolison kanssa vuonna 2017. Kuva: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Aaron syntymä oli yksityisin kokemus

Muutamista perheeseen liittyvistä harmittomista anekdooteista huolimatta Haukio rajaa oman perheensä ja yksityiselämänsä lähestulkoon kokonaan muistelmien ulkopuolelle. Sama linja pätee Ylen haastatteluun.

Vuosiin presidentin rinnalla mahtuu joka tapauksessa paljon.

– Kirja piti rajata luettavaan muotoon. Ja osittain tämä arkisen perhe-elämän jättäminen jossain määrin kirjan ulkopuolelle liittyy myös siihen linjaan, joka minulla on ollut koko niin sanotun julkisen elämäni aikana.

Kirja kertoo Haukion julkisesta työstä presidentin puolisona.

– Kirja kohdistuu niihin asioihin ja teemoihin, joiden parissa olen työskennellyt.

Jenni Haukio ja Sauli Niinistö istuvat lapsen kanssa urheilukatsomossa.
Jenni Haukio ja presidentti Niinistö Aaro-pojan kanssa yleisurheilukisoissa Turussa kesäkuussa 2022. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Jotain Haukio kuitenkin kertoo perheestään. Aaro-pojan syntymä oli hänelle yksi kaikkien yksityisimmistä kokemuksistaan: ”Useiden vuosien odotuksen jälkeen oman terveen ja täydellisen pojan saaminen syliin oli omaa elämääni monin verroin suurempi kokemus”.

Haukio pitää Aaron syntymää seurannutta episodia yhtenä elämänsä merkillisimmistä tilanteista.

Presidenttipari joutui ”pakenemaan” synnytyssairaalasta takakautta vauvan kanssa välttääkseen median ja uteliaat kansalaiset helmikuussa 2018.

Aarosta on kirjassa muutama kuva, ja vasta viimeisessä hän hymyilee kameralle äitinsä rinnalla. Aiemmissa kuvissa pikkupoika on selin tai aurinkolasien suojassa.

Kuvaleikki kertoo Haukion suhteesta poikansa yksityisyyden vaalimiseen. Suojaus kuitenkin petti, kun presidenttipari vei Aaron yleisurheilukisoihin kesällä 2022.

Silloin kuva pojasta levisi julkisuuteen.

Eläinten oikeuksien puolustaminen nosti kohun

Asema presidentin puolisona määrittää Haukion mukaan sen, missä määrin hän voi olla esimerkiksi yhteiskunnallisesti aktiivinen.

– Millä tavoin voi ottaa kantaa, ja mihin perustaa kannanottonsa ja toimintansa. Siinä on oltava hyvin huolellinen ja tarkka, ja tiedostettava koko ajan myös se asia, että presidentin puoliso toimii presidentille kuuluvan mandaatin varassa.

Yksi tapahtuma tekee kuitenkin poikkeuksen.

Haukio aiheutti pienimuotoisen kohun vuonna 2015, kun hän kirjoitti runon eläinten oikeuksia ruotivaan teokseen Eläimet yhteiskunnassa.

– Olen synnynnäisesti hyvin eläinrakas. Luonto ja eläimet ovat aina olleet todella läheisiä. Se oli siinä mielessä hyvin luontaista, Haukio toteaa.

Hän muistuttaa, että runon kirjoittaminen oli osa sitä laajempaa toimintaa, jossa hän on ottanut kantaa myös esimerkiksi lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta.

Presidentti Sauli Niinistö, rouva Jenni Haukio ja Lennu-koira ottavat vastaan joulutervehdyksiä Mäntyniemessä 15. joulukuuta 2016.
Presidentti Niinistö, Jenni Haukio ja Lennu-koira Mäntyniemessä vuonna 2016. Lennun kuolema oli kova pala perheelle vuonna 2021. Haukio on kirjoittanut muistelmissaan runon edesmenneelle koiralleen. Kuva: Timo Korhonen / All Over Press

Haukiolle sydämen asioita ovat olleet muun muassa lottien ja sotaveteraanien henkisen perinnön vaaliminen, ja muistelmissaan hän tuo esille myös lähes miljoonan suomalaisen karjalaiset juuret.

– Olen ottanut kantaa ja toiminut niiden asioiden parissa, jotka ovat olleet minulle läheisiä jo ennen kuin päädyin presidentin puolisoksi.

Haukio on lähtenyt muistelmissaan kiinnostavaan ajatusleikkiin. Jos hän eläisi nyt nuoruuttaan, Haukio nousisi melkoisen varmasti barrikadeille ilmastoaktivistinuorten riveissä.

– Olin itsekin nuoruudessani kantaaottava ja idealistinen ja minulla oli voimakkaita mielipiteitä niistä kysymyksistä, joissa koin esiintyvän epäoikeudenmukaisuutta, ja jotka sotivat oikeudentuntoani vastaan.

– Voin hyvin kuvitella, että jos nyt eläisin nuoruuttani, olisin myöskin ottamassa kantaa luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta, Haukio sanoo.

Hän tuntee sympatiaa ja hengenheimolaisuutta ilmastoaktivisteja kohtaan.

– Pidän hyvin suurena voimavarana Suomelle niitä nuoria, jotka välittävät yhteisestä tulevaisuudestamme. Siinä mielessä ymmärrän hyvin heitä ja heidän pyrkimyksiään.

Japanin kruununprinsessa Kiko Jenni Haukion kanssa kultarannassa 03.07.2019.
Presidentin kesävirka-asunnossa Kultarannassa Japanin kruununprinsessan Kikon kanssa vuonna 2019. Kuva: EPA-EFE/VESA-MATTI VAARA

”Tunnen kiitollisuutta siitä, että olen saanut palvella maatani”

Haukio on ollut jo yli kymmenen vuotta ”isänmaallisessa luottamustehtävässä”, ja siinä ajassa presidentin puoliso ehtii olla mukana monessa historiallisessa tapahtumassa, kuten Englannin kuningatar Elisabetin hautajaisissa.

Oma lukunsa on sekin, miten Linnan juhlat järjestettiin koronapandemian keskellä.

Tasavallan presidentin puolisosta kehittyy väistämättä aikamoinen tapakulttuurin, kulttuurihistorian ja taiteen asiantuntija.

Haukio uskoo, ettei työ presidentin puolisona ole muuttanut häntä.

– En usko, että perimmiltään lainkaan.

Hän kertoo tehneensä työtään omana itsenään ”avoimesti ja välittömästi ihmisten kanssa”.

Samaan hengenvetoon Haukio kuitenkin muistuttaa, että kaikki tehtävät muokkaavat ihmistä jollain tavalla.

– Totta kai kokemusta ja tietoa kertyy. Näkemyksellisyys kehittyy ja maailmankatsomus avartuu. Siinä mielessä tämä tehtävä on myös antanut ja opettanut valtavan paljon, mutta pohjimmiltaan olen totta kai sama ihminen.

Jenni Haukio ja presidentti Niinistö ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa vuonna 2012.

Haukio kertoo, ettei häneltä ole jäänyt presidentin puolison tehtävän takia tekemättä mitään, mikä kaduttaisi nyt jälkeenpäin.

– Olen ollut hyvin onnekkaassa asemassa siinä, että siviilityöni on ollut sovitettavissa yhteen tämän kunniatehtävän kanssa. Tunnen hyvin suurta iloa ja kiitollisuutta siitä, että olen saanut palvella omaa maatani, Haukio toteaa.

Haukio työskenteli Turun kirjamessujen ohjelmajohtajana vuosina 2012–22.

Haukion tulevaisuus auki

Muistelmissaan Haukio pitää puolisonsa esillä ennen kaikkea presidenttinä ja toteaa, että Niinistö sekä kannustaa että rohkaisee häntä.

– Kyse on keskinäisestä luottamuksesta, tuesta ja yhteistyöstä, Haukio täsmentää.

Tehtävä presidentin puolisona päättyy alkuvuonna 2024, kun Suomeen valitaan uusi presidentti.

Haukion tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki myös mahdollisten poliittisten tehtävien osalta.

– Ehdin nyt hieman syventyä pohtimaan sitä, mitä teen sitten, kun puolison kausi päättyy. Toki tätä on vielä puoli vuotta jäljellä, ja minullekin on kunniatehtävä suoriutua tästä kaikesta loppuun asti mahdollisimman kunniakkaasti ja parhaani tehden, Haukio sanoo.

Runoilija ja valtiotieteen tohtori Jenni Haukio kuvattuna WSOY:n kirjastossa, Helsinki, 22.5.2023.
Jenni Haukio koki velvollisuudekseen kirjoittaa muistelmat tehtävästään presidentin puolisona. Haukio kuvattiin WSOY:n kirjastossa toukokuussa 2023. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Julkisen työn vastapainoksi Haukio on hakenut voimaa kaikkien näiden vuosien ajan luonnosta.

– Kyllähän luonto on minulle, kuten meille kaikille suomalaisille, sellainen voimanlähde, jossa kykenee asettamaan omat huolensa mittasuhteisiin ja myöskin tuntemaan onnea ja iloa elämisen pienistä hetkistä.

Haukio uskoo, että onnen salaisuus liittyy juuri niihin.

– Viime kädessä onnellisuutemme perustuu pieniin hetkiin, arkisiin asioihin ja myös läheisiin ihmisiin.

Suosittelemme sinulle