Kello on kahdeksan perjantai-iltana Rautatientorilla Helsingissä. Nuorisokonduktöörit Johanna Heikkinen ja Toni Hämäläinen tervehtivät tottuneesti vastaan tulevaa nuorisojoukkoa.
Konduktöörikaksikolla ei ole täysin tavanomainen kierros tiedossa, vaan tänä iltana heidän tehtävänään on kohdata junissa ja asemilla erityisesti nuoria ihmisiä.
Kierroksella konnareiden mukana on aina myös Nuorisotyö raiteilla -toiminnan tai Aseman lapset -yhdistyksen nuorisotyöntekijöitä.
Juna-asemat ja junat ovat alaikäisille paikkoja, joissa esimerkiksi kohdataan kavereita ja vietetään aikaa. VR:n lähiliikenteen palvelupäällikkö Mikael Punkin mukaan nuorisokonduktöörien ensisijainen tavoite on lisätä vuorovaikutusta nuorten ja konduktöörien välillä.
Kokemukset aiemmista kokeiluista VR:n lähijunissa olivat positiivisia, joten malli laajeni myös Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n juniin toukokuun alussa. Punkki kertoo VR:n saaneen alaikäisiltä palautetta siitä, että konduktöörit tuntuvat entistä helpommin lähestyttäviltä.
Nuorisokonduktööri Heikkisestä on tärkeää, että nuoret tietävät voivansa luottaa heihin ja kertoa, mikäli jokin on hätänä.
– Olemme ehkä olleet pelottava asia nuorille. He ovat ennemmin juosseet karkuun kuin jääneet juttelemaan.
Perjantai-iltana ensimmäinen pysähdyspaikka on Pasilan Triplassa.
Hämäläinen ja Heikkinen kertovat lähestyvänsä nuoria yleensä kysymyksillä: mitä kuuluu ja minne olette menossa?
Heikkisen mielestä nuoria tulisi kohdella kuin aikuisia ja kohdata heidät, kuten muutkin matkustajat.
Konduktöörit ja nuorisotyöntekijät suuntaavat päämäärätietoisesti liukuportaita ylös Pasilan aseman ylätasolle, josta löytyy muutamia perjantai-illan viettäjiä.
Heikkinen kysyy porukalta, maistuisiko karkki. Hän kaivaa repustaan VR:n mainoskarkkeja. Ryntäys on nopea. Keskustelua käydään koulun lopettajaisista ja kesälomista.
Pian ylätasanteella on noin 20 hengen joukko. Konduktööreille monet kasvot ovat tuttuja, mutta kaikki eivät välttämättä tunnista heitä.
Keravalta kotoisin oleva 14-vuotias Nina Sågbom kertoo hengailevansa suurimman osan ajasta Triplan kauppakeskuksessa. Konduktöörit kyselevät Sågbomilta kuulumisia.
– Ensin luulin, että ne tulevat sakottamaan minua. Mutta eivät ne tulleetkaan. Ne ovat ihan mukavia, Sågbom sanoo.
Hän kertoo, ettei kohtaaminen nuorisokonduktöörien kanssa herättänyt hänessä erityisiä tunteita, mutta toisaalta häntä ei haittaa, jos konduktöörit tulevat juttelemaan.
Pasilasta matka jatkuu.
Seuraava pysähdyspaikka on Tikkurilassa Vantaalla. Kaksikko toteaa, että korona-aikana nuorten pahoinvointi oli näkyvämpää.
Toni Hämäläinen kertoo, että haasteellisinta työssä on päättää, miten toimia oikein, kun näkee todella pahoinvoivan nuoren tai lapsen. Hän täsmentää, että he itse eivät ole varsinaisia nuorisotyöntekijöitä tai alan ammattilaisia.
Heikkinen kertoo, että erityistä huolta herättää, jos työvuorossa kohtaa esimerkiksi vahvasti päihtyneitä nuoria. Tarvittaessa yhteys otetaan hätänumeroon tai poliisiin.
– Jos näemme yöllä alle 15-vuotiaita liikenteessä, kyselemme ehdottomasti, miksi olette täällä ja minne matka.
Heikkinen kannustaa alaikäisiä lähestymään konnareita reippaasti esimerkiksi silloin, jos akku on loppu ja pitäisi päästä viimeiseen junaan.
Illan kierros alkaa olla päätöksessään. Konduktöörit palaavat takaisin Helsingin päärautatieasemalle.
Junassa puretaan illan kulkua. Joukko arvelee kohdanneensa noin 35 nuorta illan kierroksen aikana.
Konduktöörikaksikko on ollut yllättynyt siitä, miten nopeasti ja avoimesti nuoret jakavat asioita elämästään.
Johanna Heikkinen sanoo, että hänelle on kerrottu erosta poikaystävän kanssa, uudesta asunnosta ja kouluunpääsystä.
Toni Hämäläinen kertoo kuunnelleensa tarinoita korvat punaisina ensimmäisten nuorisokonduktöörivuorojen aikana.
– Nuoret ovat todella avoimia, kun saavat luottamuksen aikuiseen.
Hämäläinen kokee onnistuneensa työssään, jos nuoret muistavat hänet jälkikäteenkin.
Kaksikko naureskelee junanpenkillä, että sydäntä lämmittää aina, kun he kuulevat nuoren tokaisevan: ”Älkää tolle vittuilko, se on kiva.”
Voit keskustella aiheesta tiistaihin 6. kesäkuuta kello 23:een asti.