Hyppää sisältöön

Hämeen linnassa asukkaat joivat 3–4 litraa olutta päivittäin – tätä et ehkä tiennyt keskiaikaisesta aarteestamme

Osassa linnaa oli jo 1300-luvulla keskuslämmitys ja puolustustornissa toimi vesivessa, joka kauhistuttaisi nykyajan ihmistä. Linna on myös valittu kummituslinnojen ykköseksi.

Ilmakuva Hämeen linnasta.
Hämeen linnan rakennustyöt aloitettiin ilmeisesti 1200-luvun lopulla. Päätös linnan perustamisesta liittyy Birger jaarlin Hämeeseen tekemään valloitusretkeen joko 1239 tai 1249. Kuva: Toni Helaakoski / Museovirasto
Regina Rask
Avaa Yle-sovelluksessa

Laskeudun portaita alas kellariin. Kohta olen paikassa, jonne museovieraat eivät yleensä pääse. Paikka on pölyinen ja loppumatka pitää ryömiä, mutta vaiva kannattaa. Ryömintäkellarista löytyy nimittäin esilinnan alkuperäinen mukulakiveys.

Toimittaja Rask kumartuneena valaisemaan lampulla muinaista mukulakivikatua pimeässä tilassa linnan lattian alla.
Historian kerrostumia: linnan alkuperäinen mukulakiveys löytyykin nyt teknisestä tilasta. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Nykyinen kiveys on yllättävän nuori, tehty vasta 1950-luvulla.

Hämeen linnaa alettiin rakentaa 1200-luvun loppupuolella. Ensimmäinen kirjallinen maininta linnasta on vuodelta 1308. Arvellaan, että näyttelytilan alla oleva mukulakiveys on suunnilleen samoilta ajoilta.

Aivastuttaa. On huima ajatus, että saatan pärskiä 700 vuotta vanhaa pölyä. Ehkä tanskalaisten hyökkäyksessä vuonna 1520 päänsä menettänyt linnan käskynhaltija Åke Yrjänänpoika Tott on aikoinaan hengittänyt samoja hiukkasia?

Kummituslinnojen monitoiminainen valkoisessa puvussaan

Jokaisessa itseään kunnioittavassa linnassa ja vanhassa kartanossa vaeltaa valkopukuinen nainen.

Sellainen löytyy myös Hämeen linnasta.

Kerrotaan että linnan valkopukuinen nainen on Birger jaarlin Synnöve-sisko, joka otti ja rakastui hämäläiseen heimopäällikköön, pakanaan kaiken lisäksi. Kostoksi veli sulki hänet yhteen linnan tyrmistä.

Toimittaja Rask kurkistaa ahtaasta aukosta, josta nousee jyrkät portaat.
Aikanaan sisäänkäynti linnaan oli toisessa kerroksessa sijaineen Porttitornin kautta. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Vaikeiden rappusten takia on Porttitornin tyrmäkin yleensä suljettu museovierailta. Ensin laskeudun alas ja sitten kipuan ylös. Kaiteita ei ole ja pudotus on melkoinen. Pääsen kuitenkin haavereitta kiviseen tyrmään, jonne Synnöven kerrotaan kuolleen.

Tosin aikajanat eivät täsmää ollenkaan. Linna on valmistunut vasta Birger jaarlin kuoleman jälkeen. Jaarli itse ei linnassa ole koskaan käynyt ja hänen siskonsa vielä vähemmän.

Faktojen tarkistus pilaa tunnetusti monet hyvät tarinat.

Vuosia sitten Helsingin Sanomien Nyt-liite valitsi Hämeen linnan Suomen kummituslinnaksi numero yksi. Kerrotaan, että linnan aineettomaan väkeen kuuluvat myös pariskunta Kotivalo ja Jeremias sekä kummituskissa Pirskatti.

Kuninkaansalin tiililattiassa näkyvät kissantassujen jäljet. Pirskatti tai joku sen lajitoveri on aikanaan päässyt tassuttelemaan kuivumassa olevien tiilien päällä.

Kissan tassun anturan painauma lattialaatassa isossa salissa, taustalla ryhmä koululaisia.
On arveltu, että Hämeen linnalla ja Hattulan Pyhän Ristin kirkolla olisi voinut olla sama rakennusmestari. Vielä keskiajalla harvinaisia tiiliä on luultavasti poltettu lähistöllä, paikkaa ei ole varmasti löydetty. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf (1594 -1632) vieraili Hämeen linnassa pariinkin otteeseen. Tarinan mukaan Pirskatti oli juuri hänen lemmikkikissansa.

Kerrotaan, että kummituskissa naukuu mielellään juuri lasten satutuntien aikana. Joku lapsista on kertonut nähneensäkin punertavaturkkisen Pirskatin.

Matalaan käytävään lankeaa ikkunasta valoa.
Yli 700 vuotta vanha linna on kunnostettu keskiaikaiseen asuunsa. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Keskiajan keskuslämmitys

Jo 1300-ja 1400-luvuilla Hämeen linnaa lämmitettiin niin sanotulla hypokausti-menetelmällä. Kellarissa olevan uunin kuuma ilma johdettiin kivisiä kanavia pitkin yläpuolen asuintiloihin. Yksi tulisija pystyi lämmittämään useampaa huonetta.

Aikansa keskuslämmityksestä huolimatta mahtoi linnan kiviseinien sisällä olla koleaa, talvisin suorastaan hyytävän kylmää.

Ei ihme että keskiajalla oli tapana nukkua samassa sängyssä vähän vieraammankin kanssa. Kylki kyljessä nukkuminen lämmitti.

Pitkä menneisyys vankilana

Linnassa on säilytetty vankeja jo keskiajalta saakka. Silloin tyrmissä asustivat muiden muassa Pitkä-Pelle, Heikki-Rotta ja Malin Murhaajatar.

Linnan tyrmä on monttu, jossa lattia on isoja kiviä.
Noituudesta syytetyt veljekset Esko ja Urbanus Niilonpoika Hauhon Miehoilasta tuotiin vangeiksi linnaan helmikuussa 1665. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Myös 1600-luvun noitavainot kuuluvat Hämeen linnan historiaan. Linnan Porttitornin tyrmän koleudessa odottivat kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa myös Hauhon pahamaineiset noitaveljekset Esko ja Urbanus Niilonpoika. Kumpaakaan ei kuitenkaan mestattu; Esko kuoli tyrmään omia aikojaan ja jostain syystä Urbanus vapautettiin.

Uudemman ajan vankeihin kuuluivat esimerkiksi kuuluisat puukkojunkkarit Antti Isotalo ja Antti Rannanjärvi.

Käymisen arvoinen vankilamuseo Vankila sijaitsee linnan kyljessä.

Puukkojunkkarit Antti Rannanjärvi ja Antti Isotalo istuvat kahlittuina.
Antti Isotalon ja Antti Rannanjärven lisäksi linnassa säilytettiin esimerkiksi poliittisia naisvankeja. Yksi heistä oli työväenluokkainen runoilija, kirjailija ja suomentaja Elvi Sinervo. Kuva: Julia Widgren, CC BY SA 4.0

Jätökset Vanajaan

Keskiajalla vain harvat osasivat lukea tai kirjoittaa. Kirjurit olivatkin yksi linnan tärkeimmistä viranhaltijoista.

Puisella kannella varustettu huussi.
Linna kirjureilla oli etuoikeus hoitaa vessa-asiansa rauhassa. Samanlaisia privettejä oli myös muutamilla muilla linnan tärkeimmillä henkilöillä. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Heidän asemastaan kertoo myös se, että Hämeen linnassa kirjurinkamarin yhteydessä on ollut yksityisvessa eli privetti.

Yleisempää käyttöä varten linnassa oli danskeri, eli vessatorni. Se oli oman aikansa vesivessa.

Linnan ikkunasta näkyy ympäröivää muuria, järven selkää ja asutusta.
Suoraan ikkunan edessä näkyvät danskeritornin perustukset. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Koska vesi oli tuolloin metrejä nykyistä korkeammalla, sijaitsi vessatorni kätevästi juuri Vanajan päällä. Jätökset putosivat suoraan veteen.

Asutusten ympärillä vesi olikin usein saastunutta eikä sitä sellaisenaan voinut juoda.

Hämeen linna.
Kuva Hämeen linnasta, johon on kuvankäsittelyllä lisätty vanha vessatorni ja sinne johtava silta, sekä nykyistä korkeammalle nouseva Vanajavesi.
Puolustustorni eli danskeritorni on ajoitettu noin vuosiin 1420-1450. Puolustustorni toimi myös käymälänä. Tornin yhdisti päälinnaan puinen silta. Kuva: Toni Helaakoski, kuvanmuokkaus: Illusia Sarvas / Yle

Turvallisin juoma keskiajalla oli olut. Sen valmistuksessa vesi kuumennettiin. Keskiajalla jokainen Hämeen linnan asukas kulutti päivittäin kolmesta neljään litraa litraa olutta.

Alkoholiprosentti vaihteli - mitä ylempänä hierarkiassa olit, sitä vahvempaa olutta sait. Vahvin keskiajan olut eli herrainolut vastasi suunnilleen nykyistä keskiolutta.

Rahvaan oli hyvä tehdä työtään selvinpäin, pieni päivittäinen hiprakka oli ylhäisön etuoikeus.

Katso Puoli seitsemän -kesälähetys perjantaina 2.6. suorana Hämeenlinnan Linnanpuistosta TV1 ja Yle Areena alkaen kello 18.30.

Suosittelemme