Vaikka harrastustoiminta joutui korona-aikana ahtaalle ja huoli erityisesti lasten ja nuorten harrastamisesta oli suuri, keskiviikkona julkaistun Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen mukaan harrastaminen ei kuitenkaan ole vähentynyt.
Juuri ennen koronaa tehdyssä edellisessä kyselyssä yhdeksän kymmenestä lapsesta ja nuoresta kertoi harrastavansa ja tilanne oli täsmälleen sama myös alkuvuodesta 2022, kun uusimman vapaa-aikatutkimuksen aineisto kerättiin.
– Olisi hyvin voinut ajatella, että korona-ajan myötä harrastamisen yleisyys olisi aiempaa alhaisempaa. Ja kun huomioidaan se, että lasten ja nuorten harrastukset hyvin usein ovat liikuntapainotteisia, näyttäisi siltä, ettei korona-ajasta seurannut lasten ja nuorten liikkumista ajatellen mitään dramaattista pudotusta, sanoo tutkija Kai Tarvainen.
Ohjattuun toimintaan osallistuminen oli kuitenkin hieman laskenut edellisestä tiedonkeruusta.
Uusia harrastuksia ja harrastamisen tapoja
Moni lapsi ja nuori löysi koronan vuoksi keskeytyneen harrastuksen tilalle uusia tapoja liikkua ja harrastaa.
Esimerkiksi luonnossa liikkuminen yleistyi selvästi. Noin 63 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista kertoi olleensa korona-aikana enemmän luonnossa.
Omatoiminen liikunta yksin tai kavereiden kanssa oli lapsille ja nuorille myös selvästi suosituin tapa viettää vapaa-aikaa.
Pelaaminen oli vapaa-ajan aktiviteeteista omatoimisen liikunnan ja luonnossa liikkumisen jälkeen yleisin tapa lapsille ja nuorille viettää vapaa-aikaa.
Pelaaminen oli poikien keskuudessa selvästi yleisempää kuin tyttöjen. Tutkimuksen mukaan tulokset antavat kuitenkin olettaa, että tyttöjen pelaaminen olisi yleistymässä ja näin ollen sukupuolittaiset erot pelaamisessa voivat olla tasoittumaan päin.
Lähes puolet kyselytutkimukseen vastanneista kertoi pelaamisen lisääntyneen korona-aikana.
Vapaa-aikatutkimuksen mukaan monet lopettivat harrastuksia korona-aikana, mutta myös uusia harrastuksia aloitettiin. Harrastuksia aloitettiin jopa hieman enemmän kuin lopetettiin.
Vaihtuvuus lasten ja nuorten harrastuksissa on yleistä, mutta Nuorisotutkimusverkoston tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari uskoo, että ilmiö korostui korona-aikana.
– Ihan varmasti siinä on nyt ollut poikkeuksellista liikkuvuutta korona-ajasta johtuen koska korona-ajassa oli niin paljon voimakkaita rajoituksia, varsinkin vanhempien ikäluokkien kohdalla nuorissa, että kyllä siinä on varmasti tullut tällaista uudelleen miettimistä.
Aapola-Kari kuvaa tilannetta tanssiharrastusesimerkin kautta.
– Jos harrastaa vaikka tanssia ja on tottunut käymään ryhmätunneilla ja yhtäkkiä kaikki opetus on zoomissa. Pitäisi löytää kotoa tila, missä tanssia voisi harrastaa ja samalla menettää harrastuksen sosiaalisen ulottuvuuden. Pitkittyessään tällaisen voi kokea hyvin hankalaksi ja epämotivoivaksi ja voi alkaa miettiä, onko harrastusta mielekästä jatkaa.
Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus on joka toinen vuosi julkaistava kyselytutkimus, jota julkaisevat yhteistyössä valtion nuorisoneuvosto, valtion liikuntaneuvosto ja Nuorisotutkimusseura. Vuoden 2022 tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 1401 lasta ja nuorta, jotka olivat iältään 7–29-vuotiaita.