Hyppää sisältöön

MM-kisojen yllättäjä ja suomalaisvalmentaja juhlivat railakkaasti – Ylen asiantuntija varoittaa sudenkuopasta

Saksa pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan nykymuotoisen MM-turnauksen loppuottelussa. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi pohtii, pystyykö Saksa latautumaan henkisesti MM-finaaliin.

Saksa juhli riehakkaasti voittoa.
Saksan pelaajat juhlivat railakkaasti finaalipaikkaa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Simo Arkko

Sunnuntaina Tampereella nähdään historiallinen MM-finaali, sillä Saksa ei ole koskaan ollut nykymuotoisen MM-turnauksen loppuottelussa.

Vastaansa Saksa saa Kanadan, jolle finaalipaikka on neljäs perättäinen. Kolmesta finaalista Kanada voitti yhden ja hävisi kaksi Leijonia vastaan.

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi ottaa Saksan finaalipaikan vastaan hyvillä mielin.

– Saksa on pelannut hyvää joukkuepeliä läpi turnauksen, mutta he ovat saaneet kuitenkin myös yksilötaitoa esiin. He ovat olleet tehokkaita ja pelanneet tasapainoista jääkiekkoa.

Tiffels juhlimassa maaliaan.
Frederik Tiffels juhli Saksan voittomaalia jatkoajalla. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Saksa juhli voittoa railakkaasti.
Maalia tuuletettiin jäällä pitkän aikaa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Saksan pelaajat juhlivat voittoa laulaen kansallishymninsä. Yhdysvaltalaiset olivat alla päin.
Yhdysvaltain pelaajat kuuntelivat Saksan kansallishymniä pettyneinä. Riemastuneet saksalaispelaajat pitivät käsiään toistensa harteilla. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Saksa oli jo sillassa

Saksa eteni finaaliin dramaattisesti, sillä se nousi tasoihin Yhdysvaltoja vastaan ajassa 58.37 ja ratkaisi pelin jatkoajan ainoasta paikastaan.

Saksan tarina on mielenkiintoinen. Jättiyllättäjä lauttoi jo puolivälierissä mestarisuosikiksi kisoissa kasvaneen Sveitsin laulukuoroon.

Turnauksen joukkue aloitti kolmella tappiolla, minkä jälkeen sen oli käytännössä voitettava neljä seuraavaa ottelua yltääkseen pudotuspeleihin.

Jatkopaikka varmistui vasta lohkon päätöspäivänä, kun Saksa kukisti Ranskan 5–0. Näin ollen Tanskalla ei ollut panosta Leijonia vastaan.

– Se palveli heitä, että saivat pelata kovia pelejä ja kehittyivät ja näkivät, mitä voittamiseen vaaditaan. Kun he pääsivät voittomoodiin, se on ruokkinut itseluottamusta.

– Nyt he kuitenkin tuulettivat aika rajusti finaalipaikkaa. Pekka Kangasalustan johdolla näytti olevan todella kovat voittojuhlat pelin jälkeen. Se oli aito tunnereaktio, ei mitään heiltä pois, mutta sunnuntai tulee nopeasti.

Pekka Kangasalusta oli kuin Naantalin aurinko lehdistön edessä.
Pekka Kangasalusta oli yhtä hymyä median haastattelussa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Tunteikas voitto

Saksa juhli voiton jälkeen railakkaasti ja pitkään niin jäällä kuin kopissa.

Juujärveä mietityttää, saako Saksa latauduttua henkisesti MM-finaaliin lyhyessä ajassa, vaikka loppuottelu varmasti sytyttää pelaajia.

Asiantuntija muistuttaa, että juuri vastustaja Kanada eteni Latviaa vastaan jatkoon lopulta rutiinisuorituksella. Vaahteralehdillä on myös paljon potentiaalia parantaa välieräottelusta.

– Saako Saksa lyötyä parasta tiskiin ja parantamaan tarvittavan askeleen? Varsinkin pelin alulla on merkitystä.

– Kanada usein iskee alkuun kovalla latauksella ja Saksalla oli pahoja vaikeuksia pelin alussa. Nyt kun tuli tämä tunteikas voitto, niin se on isossa roolissa, miten he pystyvät tämän käsittelemään.

Saksan maalivahti ei ehtinyt tilanteeseen.
Saksan maalivahti Mathias Niederberger venytti kaikkensa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Saksan maalivahti ei saanut kiekkoa kiinni.
Mutta ei pystyny torjumaan tätä tilannetta. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Panostukset tuottavat tulosta

Leijonien puolivälierätappion jälkeen Suomessa on tarkasteltu kriittisemmin suomikiekon tilaa ja mietitty, missä voisi olla kehitettävää.

Juujärven mukaan Saksan finaalipaikka on myös osoitus siitä, että Suomen kilpailijat tekevät tällä hetkellä todella paljon töitä.

– Saksassa on satsattu pitkään juniriotoimintaan ja se kyllä näkyy kiistatta maajoukkueen menestyksessä ja heidän pelaajatuotannossaan.

Myös NHL:n terävimmässä kärjessä on yhä enemmän saksalaisia.

– Tämä on erittäin tervetullutta.

– Samalla on nostettava esiin myös Latvia. Tämä on hyvä merkki siitä, että nämä joukkueet eivät ole olleet turhaan mukana MM-kisoissa. Kansainvälisestä toiminnasta on ollut hyötyä, että kilpailukyky kiristyy ja taso laajenee.

Montembeault maalillaan katse kiekossa.
Kanadan maalivahti Samuel Montembeault on torjunut yli 94 prosentin keskiarvolla. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Juujärvi näkee, että MM-finaalissa voidaan nähdä äärettömän tarkkaa peliä. Kanada pelasi jo Suomea vastaan hyvin tarkasti ja vastahyökkäysten kautta.

Saksan pelaamisessa on puolestaan ollut hyvin paljon samoja piirteitä kuin Suomella.

– Saksa pyrkii hyvillä rytmeillä viisikkona puolustamaan ja hyökkäämään. Pelistä voi tulla tarkka, mutta luulisin, että maailmanmestaruuden voittamisen mahdollisuus nostattaa tunteen niin korkealle, että nähdään myös aggressiivista ja aktiivista hyökkäyspeliä.

Jääkiekon MM-finaali pelataan sunnuntaina kello 20.20 alkaen Tampereella. Yle seuraa ottelua hetki hetkeltä Yle-sovelluksessa ja osoitteessa yle.fi/urheilu.

Suosittelemme