Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa päästy alustavaan sopuun velkakaton nostamisesta

Edustajainhuoneen on määrä äänestää sopimuksesta keskiviikkona, kertoo republikaanijohtaja Kevin McCarthy.

Kevin McCarthy ja Joe Biden tapaamisessa.
Edustajainhuoneen puhemies, republikaaniedustaja Kevin McCarthy ja presidentti Joe Biden kuvattuna Valkoisessa talossa maanantaina 22. toukokuuta. Kuva: Yuri Gripas / EPA
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Valkoisen talon ja republikaanien neuvottelijat ovat päässeet alustavaan sopuun Yhdysvaltain velkakaton nostamisesta, kertovat New York Times ja CNN lähteisiinsä vedoten.

Medioiden lähteiden mukaan velkakattoa nostetaan kahdeksi vuodeksi. Sopimukseen kerrotaan sisältyvän myös julkisiin menoihin kohdistuvia leikkauksia.

Paikallista aikaa lauantai-iltana pidetyssä lehdistötilaisuudessa edustajainhuoneen republikaaninen puhemies Kevin McCarthy vahvisti, että alustavaan sopuun on päästy. Hän arvelee edustajainhuoneen pääsevän äänestämään ehdotuksesta keskiviikkona.

– Meillä on vielä tehtävää tänä iltana, jotta saamme viimeisteltyä sen kirjoittamisen, McCarthy sanoi.

McCarthy sanoo keskustelevansa vielä presidentti Joe Bidenin kanssa ehdotuksen lopullisista sanamuodoista sunnuntaina. Hän lisää, että sopimusteksti julkaistaan vielä saman päivän aikana.

CNN:n lähteiden mukaan neuvotteluiden osapuolet käyvät sopimustekstin tahoillaan läpi sunnuntain vastaisen yön aikana.

Takeita sopimuksen läpimenosta ei vielä ole

Ei ole vielä takeita siitä, että suunnitelma hyväksytään republikaanijohtoisessa edustajainhuoneessa. Sekä CNN:n että New York Timesin mukaan edustajainhuoneessa on odotettavissa vastarintaa sopimuksen hyväksymiselle sekä demokraattien että republikaanien piirissä.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen on arvioinut maan ajautuvan maksukyvyttömyyteen kesäkuun 5. päivä, jos velkakaton nostamisesta ei päästä sopuun.

Velkakaton nostaminen on ollut jo pitkään kiistakapula kongressin republikaanijohtoisen edustajainhuoneen ja demokraattipresidentti Bidenin hallinnon välillä. Jos nostoa ei tehtäisi ajoissa, Yhdysvallat joutuisi jättämään ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

Yhdysvallat ei kykenisi myöskään maksamaan liittovaltion työntekijöille palkkaa ja korot nousisivat. Seuraukset tuntuisivat myös globaaleilla markkinoilla.

Biden: Ehdotus on kompromissi

Biden kommentoi omalta osaltaan, että sovinto edustaa kompromissia, joka estää katastrofin syntymistä. Hänen mukaansa sopimuksen myötä vältytään taloudelliselta taantumalta ja miljoonien työpaikkojen menetyksiltä.

– Ehdotus on kompromissi, mikä tarkoittaa sitä, ettei jokainen saa kaikkea haluamaansa, Biden sanoi.

Biden sanoo kehottavansa voimakkaasti sekä edustajainhuonetta että senaattia hyväksymään esityksen velkakaton nostamisesta.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme