Hyppää sisältöön

Kiovaan kymmeniä drooni-iskuja kaupungin perustamisen vuosipäivänä – pormestarin mukaan massiivisessa ilmaiskussa on kuollut ainakin yksi ihminen

Kiovan ilmapuolustus sanoo ampuneensa yöllä alas 40 droonia. Iskua luonnehditaan laajimmaksi sitten sodan alkamisen.

Pelastustyöntekijä sammuttaa tulipaloa.
Pelastustyöntekijät sammuttivat tulipaloa Kiovassa tänään. Venäjä kohdisti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Ukrainaan kymmenien drooniskujen sarjan. Kuva: Pavlo Petrov / Ukrainan hätätilaministeriö
Erja Tuomaala,
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiova on nähnyt historiaa 1541 vuotta.

Kaupungissa vietetään tänään sen perustamisen vuosipäivää. Kiovan perustamisvuotena on pidetty vuotta 482 jaa.

Vuosipäivän vastaisena yönä Venäjä kohdisti Ukrainaan rajun drooni-iskujen sarjan. Ukrainan ulkoministeriön mukaan Venäjä ampui yöllä eri puolilla maata 54 droonia. Ilmapuolustus ampui alas 52 droonia, joista 40 Kiovassa, ministeriö tviittasi.

Kiovan sotilashallinto sanoo, että lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tehty drooni-isku oli mittavin Kiovaan tehty sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa.

Droonit olivat etupäässä iranilaisvalmisteisia Shahedeja ja isku tehtiin useassa aallossa, hallinto kirjoitti viestipalvelu Telegramissa The Kyiv independent -lehden mukaan.

Ilmaisku Kiovaan oli jo 14. tässä kuussa. Kiova on ollut iskujen kohteena joka toinen päivä.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko katselee ulos venäläisen droonin vahingoittamasta kerrostalosta Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.
Kiovassa vietetään tänään kaupungn perustamisen vuosipäivää. . Rauhan aikana päivään kuuluu konsertteja ja kulkueita. Nyt tapahtumia on supistettu. Kuva: Genya Savilov / AFP

Kuolonuhri ja haavoittuneet putoavien ilma-alusten palasista

Pormestari Vitali Klytškon mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut ja kolme on saanut vammoja ilmaiskujen seurauksena. Pormestarin mukaan ilmahälytykset kestivät yli viisi tuntia. Kyseessä oli ensimmäinen kuolonuhreja vaatinut isku tässä kuussa.

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijät kertovat havainneensa lukuisia räjähdyksiä sen jälkeen, kun Kiovassa annettiin ilmahälytys. Muissakin kaupungeissa on annettu ilmahälytyksiä yön aikana.

Kiovan sotilashallinnon mukaan taivaalta pudotetun ilma-aluksen kappaleita tippui kaupungissa sijaitsevalle huoltoasemalle. Drooni-iskut ovat aiheuttaneet tulipalon seitsenkerroksisessa rakennuksessa. Se ei ole asuinkäytössä.

Reuters, Yle Uutiset

Suosittelemme sinulle