Hyppää sisältöön

Erdoğan julistautui Turkin presidentinvaalien voittajaksi – hävinnyt kilpailija sanoo vaaleja epäreiluiksi

Oppositio yritti mobilisoida viimeisiäkin kannattajiaan presidentinvaalien uurnille ehdokkaansa Kemal Kılıçdaroğlun tueksi.

Presidentti Erdoğan juhlii voittoaan Istanbulissa.
Tom Kankkonen,
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

ISTANBUL Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on julistautunut tänään pidettyjen presidentinvaalien toisen kierroksen voittajaksi ja kiittänyt kansaa tuesta.

Valtiollinen uutistoimisto Anadolu antaa tulokseksi 52–48 Erdoğanin hyväksi. Opposition ehdokas vaaleissa oli Kemal Kılıçdaroğlu.

Tuloslaskentaa Istanbulissa seuraava Ylen toimittaja Tom Kankkonen kertoo, että kaduilla kannattajat juhlivat ja sieltä kuuluu juhlintaan kuuluvaa ammuntaa, mikä ei opposition kannalta varmasti ole miellyttävää.

Valtion media ja viranomaiset oli vaaleissa valjastettu istuvan presidentin tueksi.

Kılıçdaroğlu sanoikin tuloksen ratkettua vaalien olleen epäreiluimmat vuosiin, mutta kansan osoittaneen kaikesta huolimatta halua muutokseen.

– Nämä vaalit eivät olleet oikeudenmukaiset. Opposition oli vaikea saada viestinsä läpi. Vaalipäivänä on ollut aika pienimuotoisia selkkauksia, Kankkonen sanoo.

– Jää nähtäväksi mitä vaalitulos merkitsee. Kampanja on ollut hyvin ruma. Oppositiota ja sen äänestäjiä on leimattu terroristien tukijoiksi. Vastakkainasettelu syvenee, jos tämä jatkuu vaalien jälkeen. Presidentin vastustajilla voi olla hankalat ajat edessä.

Äänestämään saavuttiin paikoin lemmikkien seurassa.

Ensimmäisellä kierroksella nukkuneet lähtivät uurnille

Päivällä Cihangirin alueen vaalihuoneistossa Istanbulissa voi nähdä, että kaikki kynnelle kykenevät halusivat vaikuttaa. Alueella oppositio on vahvoilla.

Iäkästä naista nostettiin korkeista portaista pyörätuolissa.

– Hän ei äänestänyt ensimmäisellä kierroksella, mutta nyt hän halusi tulla. Tiedätte varmaan, ketä hän äänestää, naisen seurassa oleva mies sanoi.

Tom Kankkonen seuraa vaalipäivän tunnelmia Istanbulissa.

Kävi ilmi, että ääni ei mennyt Recep Tayyip Erdoğanille.

Istanbulissa äänestys näytti sujuvan hyvin, mutta Kaakkois-Turkista kerrottiin jälleen vaalivilpistä. Yhdessä tapauksessa kylän äänet oli ilmeisesti yritetty ohjata Erdoğanillle.

Opposition parlamentin jäsen sai nyrkistä, kun hän yritti puuttua tapahtumiin. Mutta kovin laajamittaisista ongelmista ei ole raportoitu toistaiseksi.

Kun vaalitulos selviää sunnuntaina illalla tai viimeistään yöllä, oletuksena on, että Erdoğan vie voiton. Sitten nähdään myös tuleeko tuloksesta kiistaa.

Pressidentti Erdoganin vaaliljuliste Istanbulissa
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vaalijuliste Istanbulissa. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Suosittelemme