Hyppää sisältöön

Saga Vanninen oli rikkoa yli 30 vuotta vanhan 7-ottelun Suomen ennätyksen – katso, kuinka valmentaja kannusti raivokkaasti loppuun asti

Seitsenottelija Saga Vanninen, 20, keräsi hienon pistesaaliin 6 391 moniottelutapahtumassa Itävallassa. Hän jäi yli 30 vuotta vanhasta Suomen ennätyksestä vain 13 pistettä.

Saga Vanninen.
Saga Vanninen on seitsenottelun superlahjakkuus. Arkistokuva. Kuva: Serhat Cagdas / STELLA Pictures / ddp / abaca press
Joel Sippola,
Riku Porvari,
Petra Manner
Avaa Yle-sovelluksessa

Saga Vanninen teki seitsenottelun ennätyksensä sunnuntaina moniottelutapahtumassa Götzisissä Itävallassa. 20-vuotias superlahjakkuus otteli pisteet 6 391 ja nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa toiseksi. Vannisen entinen ennätys oli kaksi vuotta sitten oteltu 6 271.

Vannisen tulos on uusi alle 23-vuotiaiden Suomen ennätys. Lajin Suomen ennätys on Satu Ruotsalaisen vuoden 1991 Tokion MM-kisoissa tekemä 6 404.

– Harmittaa vähän, kun keihäs meni ihan pilalle. Jäi kuitenkin niin vähän siitä SE:stä, vaikka se ei ollut tavoite ennen kisaa, Vanninen kertoi ottelun jälkeen.

– En odottanut, että menisi näin hyvin. Treenit ovat menneet vähän alavireisesti viime aikoina, sikäli meni yllättävän hyvin täällä.

Vanninen oli kovatasoisen kisan neljäs. Voiton vei Yhdysvaltain Anna Hall maailman kärkituloksella 6 988.

”Ei ollut mikään yksi tuurihyppy”

Vanninen aloitti ottelu-urakkansa lauantaina mainiosti aitomalla seitsemän sadasosan päähän ennätyksestään ajalla 13,48.

Hän teki henkilökohtaisen ennätyksensä neljässä eri lajissa. Korkeudessa Vanninen ylitti 180, hän juoksi 200 metrillä ajan 24,35, pituudessa hän venytti 643 ja 800 metrillä kello pysähtyi aikaan 2.17,91.

Etenkin pituuspaikalla Vanninen oli kovassa vedossa, sillä hän ylitti jokaisella kolmella yrityksellään vanhan ennätyksensä 634. Hänen toiseksi paras tuloksensa oli 642.

– Minulla korkeus on ollut viime aikoina todella vaikea laji, joten siihen olen todella tyytyväinen. Hallissa meni kymmenen senttiä huonommin kuin nyt. Olen tyytyväinen myös pituuteen, kun se on mennyt selkeästi eteenpäin. Ei ollut mikään yksi tuurihyppy vaan koko sarja oli hyvä, Vanninen kuvaili onnistuneita suorituksiaan.

Leipälajissaan kuulassa Vanninen työnsi 14,98 ja kirjasi lajivoiton. Vannisen potentiaalista kertoo, että kuulassa hän on työntänyt parhaimmillaan peräti 16,12.

Keihäässä Vanninen ei ollut parhaimmassa mahdollisessa vireessä. Hänen pisin kaarensa kantoi 42,53. Vertailun vuoksi vanhassa ennätyssarjassaan hän hetti 47,01.

800 metrillä hän juoksi ajan 2.17,91 ja paransi aiemmasta ennätyksestään, 2.26,90, lähes yhdeksän sekuntia.

– Keihäässä kaikki meni pieleen, mikä voi mennä. Ehkä vähän hätäännyin ja oli yliyrittämistä – en tiedä, mutta ei nyt lähtenyt. Tässä kuula meni vähän... olen pettynyt, kun hallissa meni yli 16 metriä, vaikka se ei ole mikään perustasoni. Aidoissakin olisi teknisesti parannettavaa, Vanninen pohti.

Kannustusta Vannisella ainakin riitti. Vannisen valmentaja Jesse Jokinen kannusti suojattiaan raivokkaasti loppuun asti.

– Mene mene! Taistele Saga! Paina, paina, paina! Jokinen kannusti.

Otteita Saga Vannisen ennätyssarjasta: 100 m aj, pituushyppy, keihäänheitto ja 800 m. Valmentaja Jesse Jokinen kannusti raivokkaasti suojattiaan ennätyksiin.
Seitsenottelijat Götzisissä Itävallassa. Keskellä Saga Vanninen.
Seitsenottelijoita Götzisissä Itävallassa. Kuvassa keskellä Saga Vanninen. Kuva: Jesse Jokinen

Hurjaa nuorten arvokisamenestystä

Tampereen Pyrinnön kultakimpale oli vahvassa ennätysvireessä jo talvella. Hän otteli 5-ottelussa Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaimman sarjan 4 541 ja jäi vain 39 pisteen päähän Tiia Hautalan SE:stä. EM-halleissa hän oli seitsemäs.

Vanninen on yksi Suomen lahjakkaimmista yleisurheilijoista. Vuonna 2003 syntynyt urheilija on lajin kaksinkertainen nuorten maailmanmestari. Hän on voittanut alle 20-vuotiaiden sarjassa myös nuorten EM-kultaa.

Vanninen on yksi mielenkiintoisimmista nimistä heinäkuussa Espoossa pidettävissä yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

7-ottelun tulosraja Budapestin MM-kisoihin on 6 480.

Päivitys 38.5.2023 klo 18.53: Lisätty juttuun Vannisen kommentit ja video. Päivitetty otsikkoon Vannisen sitaatti.

Suosittelemme