Hyppää sisältöön

Suomalaisvaikuttaja tyrmistyi CHL:n sääntömuutoksista – IIHF:n puheenjohtaja vaatii NHL:ltä MM-kisojen kunnioittamista

MM-kisojen pääsihteeri ja IIHF:n hallituksen jäsen Heikki Hietanen sanoo, että jääkiekon Mestarien liiga kulkee toiseen suuntaan kuin muut. NHL-pelaajien osallistumisesta olympialaisiin keskustellaan edelleen.

Heikki Hietanen mediatilaisuudessa.
MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen sanoo, että MM-kisoihin myytiin yhteensä 60 000 lippua enemmän kuin viime vuonna. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Simo Arkko,
Henri Pitkänen

TAMPERE. Jääkiekon Mestarien liiga kohahdutti tällä viikolla, kun se kertoi uusista sääntömuutoksista. Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kertoi MM-kisojen mediatilaisuudessa liiton yllättyneen uusista säännöistä.

– Jos kerron totuuden, yllätyimme. Mutta miksi ei voisi kokeilla jotain. Seuraamme asiaa, mutta olimme yllättyneitä. Meidän mielestä se ei ole tapa edetä ja lähestyä uusia sääntöjä, Tardif sanoi.

Ensi kaudella CHL:ssä kahden minuutin rangaistukset eivät pääty ylivoimamaaliin ja jäähylle joutuu myös silloin, jos vastustaja onnistuu viimeistelyssä siirretyn rangaistuksen aikana.

Jäähy voi kuitenkin päättyä niin, että alivoimalla oleva joukkue onnistuu viimeistelyssä.

Luc Tardif puhumassa toimittajille Tampereella.
Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kiitteli, että Helsinki ja Latvia järjestivät rivakasti 11 kuukauden aikana. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Jäähyjen merkitys kasvaa

MM-kisojen pääsihteeri ja IIHF:n hallituksen jäsen Heikki Hietanen sanoo Yle Urheilulle, että CHL menee tällä hetkellä eri suuntaan kuin muut.

– Prosessi ei mennyt hyvin. Ainahan voi kokeilla, ei sitä vastaan voi tietenkään olla ja se on heidän sisäinen päätöksensä.

– Kun muuten koitetaan miettiä, että pelit ratkaistaisiin enemmän tasakentällisin, niin he menevät toiseen suuntaan. Jäähyjen merkitys kasvaa lopputuloksessa ja en tiedä, onko se hyvä kehitys.

Tiffels juhlimassa maaliaan.
Saksa eteni yllättäen MM-kisojen finaaliin. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Järjestäjät tyytyväisiä lipunmyyntiin

MM-kisojen mitalipeleihin ylsi tänä keväänä kaksi yllättäjää, kun Saksa pelaa finaalissa ja Latvia pronssiottelussa. Hietasen mukaan nämä ovat hyviä asioita jääkiekkoilevalle maailmalle.

Latvian menestyminen toi myös Tampereelle useita tuhansia kannattajia. Hietasen mukaan Tampereella jäädään viime vuoden katsojamäärästä noin 4 000 lipun verran. Kun Riian liput otetaan mukaan, katsojamäärä kasvaa viime vuoden kisoihin verrattuna yhteensä yli 60 000 katsojalla.

– Lipunmyynnin osalta olemme aika lailla samassa tilanteessa kuin viime vuonna. Jos Suomi olisi pelannut, olisi voinut pikkaisen petratakin. Olemme erittäin tyytyväisiä tähän määrään.

Tardif kertoi toimittajille, että Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin kaudella 2024–2025 päätetään ensi vuoden maaliskuussa.

– Haluamme tehdä sen (päätöksen) joka vuosi, sillä toivomme parempaa tilannetta niin pian kuin mahdollista.

Päätökset mahdollisista olympiakarsinnoista koskevat Tardifin mukaan ainoastaan Valko-Venäjää. Jos Venäjä hyväksytään mukaan, se pääsisi vuoden 2026 olympialaisiin rankingin perusteella.

Luc Tardif puhumassa toimittajille Tampereella.
Tardif on optimistinen NHL-pelaajien osallistumisesta olympialaisiin. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

NHL-pelaajat olympialaisiin?

NHL-pelaajien osallistumisesta olympialaisiin käydään edelleen keskustelua.

Tardifin mukaan päätös NHL-pelaajien osallistumisesta täytyy tehdä kesän 2024 jälkeen. Hän on optimistinen asian suhteen, mutta muistuttaa, ettei asia ole pelkästään hänen käsissään.

Yksi huolenaihe liittyy olympialaisten areenaan ja kisaorganisaatioon. IIHF:n mukaan Milanon olosuhteet ovat kaukana esimerkiksi MM-kisoissa totutusta perustasosta.

– Emme luovuta. Yritämme kannustaa heitä kovasti eteenpäin, mutta se ei myöskään tarkoita, ettemmekö voisi työskennellä NHL-pelaajien suhteen.

– Haluamme pitkäkestoisen suhteen. Haluamme parhaat pelaajat MM-kisoihin ja olympialaisiin. Teimme sen jo Pekingissä, mutta korona perui prosessin. Olemme aloittaneet neuvottelut uudelleen.

Tardif korostaa, että IIHF haluaa molemminpuolista kunnioitusta asian suhteen. NHL-pelaajista keskustellaan seuraavan kerran ensi kuussa.

– Heillä on uusi johtaja, jonka tapasin viime viikolla. Yritimme löytää ratkaisua pelaajien vakuutuskysymykseen.

– Haluamme varmistaa, että KOK, IIHF, NHL ja NHL:n pelaajayhdistys löytävät ratkaisun yhdessä.

Sakari Manninen tekee maalin Slovakiaa vastaan olympialaisten välierässä.
Pekingin olympialaisissa ei nähty NHL-pelaajia. Kuva: All Over Press

World Cupin ajankohta hiertää

Tardif otti lehdistötilaisuudessa kantaa myös mahdollisen World Cupin järjestämiseen. Vuonna 2024 turnausta ei nähdä, mutta NHL suunnittelee World Cupia helmikuulle 2025.

IIHF ei ole samalla linjalla. Liiton mukaan se olisi iso ongelma eurooppalaisille liigoille ja seuroille.

Kyse on myös IIHF:n halusta suojella kolme kuukautta myöhemmin järjestettäviä MM-kisoja.

– Sitten vuoden 2008 emme ole järjestäneet MM-kisoja Pohjois-Amerikassa, koska emme halua olla kilpailemassa Stanley Cupin kanssa. Mutta haluamme samaa kunnioitusta meidän MM-kisojamme kohtaan.

Suosittelemme