Hyppää sisältöön

Kultaisen palmun pokannut ohjaaja teki historiaa Cannesissa – haukkui presidentti Macronin ja Ranskan kulttuuripolitiikan

Justine Triet on vasta kolmas nainen, joka on saanut Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen palmun. Hän ryöpytti kiitospuheessaan Ranskan johtoa.

Justine Triet.
Justine Triet voitti Kultaisen palmun elokuvallaan Anatomy of a Fall. Kuva: Christophe Simon / AFP
Jonni Aromaa

Cannesin kansainväliset elokuvajuhlat päättyivät lauantai-iltana kulttuuri- ja sisäpoliittiseen kritiikkiin. Kultaisen palmun voittanut ranskalaisohjaaja Justine Triet, 44, ampui täyslaidallisen Ranskan hallituksen kulttuuripolitiikkaa kohtaan.

Elokuvallaan Anatomy of a Fall festivaalin tärkeimmän palkinnon pokannut Triet totesi kiitospuheessaan, että Ranskan neoliberaali hallitus uhkaa leikkauksillaan niitä rakenteita, joiden tuote Triet itse on.

Asiasta uutisoivat sekä amerikkalainen elokuvajulkaisu Hollywood Reporter että brittilehti the Guardian.

Normandiassa syntynyt Triet on valmistunut École nationale supérieure des Beaux-Artsista. Se on Pariisissa sijaitseva taideyliopisto.

Ohjaajan kritiikki ei jäänyt siihen. Hän haukkui kiitospuheessaan myös Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja tämän läpiviemän eläkeuudistuksen, joka johti rajuihin mellakoihin eri puolilla Ranskaa tänä keväänä.

Triet ei ole ensimmäistä kertaa Cannesissa, eivätkä kriittiset kiitospuheet ole tavattomia elokuvajuhlien historiassa.

Henkilö vuotaa verta ja makaa lumisessa maassa. Vierellä seisoo kaksi henkilö. Kuva on ruutukaappaus elokuvan kohtauksesta.
Kuva elokuvasta Anatomy of a Fall. Kuva: Cannesin elokuvajuhlat

Triet debytoi Cannesissa jo vuonna 2013 dokudraamalla Age of Panic. Hän kuvasi elokuvan Ranskan vuoden 2012 presidentinvaalin aikana. Age of Panic oli mukana erillisessä ACID-elokuvatapahtumassa, joka pidetään Cannesin festivaalin aikana. Se voi toimia nousevan polven tekijälle ponnahduslautana.

Ensimmäisen kerran Triet pääsi festivaalin kilpasarjaan elokuvalla Sibyl vuonna 2019, mutta elokuva jäi ilman palkintoa. Sibyl kertoo psykoterapeutista, joka sotkeutuu näyttelijänä työskentelevän asiakkaansa elämään.

Suomen ensi-illasta ei vielä tietoa

Kultaisen palmun voittanut Anatomy of a Fall on puolestaan murhamysteeri ja oikeussalidraama. Siinä kirjailija yrittää todistaa syyttömyytensä miehensä kuolemaan.

Tunnettu brittiläinen elokuvakriitikko Peter Bradshaw ei lämmennyt Sibyl-elokuvalle, mutta Anatomy of a Fallin kohdalla ääni muuttui kellossa. Bradshaw pitää sitä neljän tähden arvoisena elokuvana kritiikissään the Guardianissa.

Anatomy of a Fallin Suomen ensi-illasta ei vielä ole tietoa, mutta Kultaisen palmun saaneet elokuvat ovat perinteisesti tulleet levitykseen myös meillä.

Suosittelemme