Hyppää sisältöön

F1-kauden kovin yllätys on nähty – asiantuntija ylistää aliarvostetun kuljettajan tekoa: ”Erityinen suoritus”

Red Bull saattaa voittaa kaikki kisat tällä F1-kaudella. Asiantuntija jaksaa kuitenkin uskoa Aston Martiniin.

Esteban Ocon.
Esteban Ocon ajoi todella vahvan viikonlopun. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Red Bullin Max Verstappen ajoi formula ykkösten Monacon GP:ssä jo kauden neljänteen voittoonsa ja kasvatti MM-johtoaan roimasti. Lajin kaksinkertainen maailmanmestari johtaa kuljettajien taistoa jo 39 pisteen erolla, kun vasta kuusi kisaa on takana.

Huippukautta ajava Aston Martinin Fernando Alonso saavutti kauden parhaan sijoituksensa ollen toinen. Kisaviikonlopun yllättäjä oli kolmanneksi kurvaillut Alpinen ranskalaiskuski Esteban Ocon.

Alfa Romeon Valtteri Bottas oli 11:s eli ensimmäinen pisteiden ulkopuolelle jäänyt kuljettaja. Yle Urheilun Jukka Mildh käy läpi kauden kuudennen kisaviikonlopun puheenaiheet.

Max Verstappen.
Max Verstappenin ylivoimalle ei löydy pysäyttäjää. Kuva: Getty Images

Mikä ratkaisi?

Monacon GP:n aika-ajoissa käytiin kova taistelu paalupaikasta. Johtopaikka vaihteli tämän tästä viimeisen osion lopussa.

Jo vähän aikaa näytti siltä, että Fernando Alonso kaasuttelee paalulle ensimmäistä kertaa 11 vuoteen. Verstappen tempaisi kuitenkin aivan lopussa ohi.

Kisan loppujärjestys oli täysin sama kuin aika-ajoissa: Verstappen, Alonso, Ocon. Kilpailun 50 kierroksella alkanut vesisade toi kisaan kuitenkin hämmennysvaiheensa.

Alonso kävi vaihtamassa aluksi uudet keskikovat renkaat, mutta joutui tulemaan pian uudelleen vaihtamaan välikelin renkaat autoonsa.

Verstappen voitti kisan lopulta murskaavalla 28 sekunnin marginaalilla.

– Pitää jälleen ylistää Verstappenin taitoja, varsinkin näissä vaikeissa olosuhteissa. Ratkaisutilanne oli kuitenkin se, että Aston Martin teki väärän rengaspäätöksen ja antoi Alonsolle kuivankelin renkaat, vaikka olisi pitänyt ottaa välikelin renkaat, Mildh sanoo.

– Mielestäni Alonso oli hyvin haastamassa Verstappenia. Se oli riskipeliä, kuten Monaco yleensä on.

Sergio Perez.
Red Bullin Sergio Perezin kolarointi kävi kalliiksi. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Mikä puhuttaa?

Viikonlopun ja koko viikon suurimmaksi puheenaiheeksi Mildh nostaa uutisen Aston Martinin ja Hondan yhteistyösopimuksesta. Honda alkaa toimittaa Aston Martinille moottoreita kaudesta 2026 lähtien.

Japanilaisvalmistaja ehti jo aiemmin jättää formula ykköset. Se toimi viimeksi Red Bullin moottorinvalmistajana, mutta on toiminut edelleen jollain tavalla itävaltalaistallin taustalla.

Aston Martinin voimayksikkönä on toiminut jo pitkään Mercedeksen myllyt.

– Se on iso asia formula ykkösille, että Honda jää virallisesti formula ykkösiin. Moottorit vaihtuvat 2026, joten tämä on iso asia. Toki tuloksen näkee vasta muutaman vuoden kuluttua, Mildh sanoo.

esteban ocon
Esteban Ocon loisti Monacon katuradalla. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Kuka yllätti?

Viikonlopun yllättäjää ei tarvitse arpoa. Alpinen Esteban Ocon oli koko viikonlopun vahvassa vedossa.

Aika-ajoissa hän oli hetken aikaa jopa paalupaikasta kiinni. Ocon säilytti kisassa kolmospaikkansa ja ylsi ensimmäistä kertaa tällä kaudella kolmen parhaan joukkoon.

Kyseessä oli tämän kauden ensimmäinen muun kuin Red Bullin, Ferrarin, Aston Martinin tai Mercedeksen saavuttama palkintokorokesija.

Esimerkiksi Mercedeksen nuori tähtikuski George Russell ei ole päässyt vierailemaan palkintokorokkeella tällä kaudella. Oconin kohdalla voidaankin puhua kauden kovimmasta yllätyksestä.

26-vuotias ranskalainen ajaa sarjassa kuudetta täyttä kauttaan. Hän on ajanut F1-uransa aikana kerran voittoon ja kolmesti palkintokorokkeelle.

– Ocon ajoi erittäin hyvän viikonlopun. Kaikki kunnia sille, että hän sai kolmannen sijan. Ocon kuuluu niihin kavereihin, joiden on vaikea päästä oikeasti esille. Tämä oli yksi hyvä näyttö ja antaa varmasti hänelle sekä tallille luottoa.

Mildh korostaa suorituksen arvoa juuri Monacossa.

– Erityinen suoritus. Se kertoo kärsivällisyydestä ja maltista.

Fernando Alonso.
Fernando Alonson Aston Martin tiedotti viime viikolla merkittävästä uutisesta. Kuva: Getty Images

Floppi?

Red Bullin Sergio Perezin alkukausi oli vahva. Hän ajoi voittoon sekä Saudi-Arabiassa että Bakussa.

Monacon viikonloppu oli kokeneelle meksikolaiskuskille kuitenkin erityisen vaikea. Heti aika-ajojen alussa hän kolaroi ja rikkoi autoaan.

Peräjoukoista lähtenyt Perez onnistui nousemaan ainoastaan sijalle 17. Perezin vaikeus aika-ajoissa oli yllättävää siihen nähden, että hän on yleensä erittäin hyvä Monacon kaltaisissa katuratakisoissa.

MM-pisteissä Alonso nousi jo 12 pisteen päähän Perezistä.

– Perez oli floppi. Hänen pitäisi taistella maailmanmestaruudesta. Myös kilpailussa oli hätiköivää ajamista. Toki ajaminen oli vaikeaa märällä radalla, mutta se on kaikille sama. Hän menetti merkittäviä pisteitä tässä kisassa.

Entä Bottas?

Alfa Romeon Valtteri Bottas oli siis kisan 11:s. Hän nosti kisassa sijoitustaan neljällä pykälällä.

Imolan osakilpailu jäi väliin vakavien sääolosuhteiden takia. Mildh sanoo, että Monacon radalla on vaikea saada auton kehitystä esiin.

– Aika normaali suoritus Alfa Romeolta. Ehkä joihinkin talleihin vaikutti se, ettei Imolassa ajettu. Pisteille olisi ollut hyvä ajaa Monacossa.

Red Bull.
Löytyykö Red Bullin voittokululle pysäyttäjää tällä kaudella? Kuva: Getty Images

Mitä seuraavaksi?

F1-kausi jatkuu heti seuraavana viikonloppuna Espanjan Barcelonan radalla. Red Bull on vienyt tähän mennessä kaikki kauden kisat.

Etenkin Red Bullin ilmiömäinen suoravauhti on mykistänyt. Monacossa saattoi olla muiden tallien jopa paras voittosauma tällä kaudella.

Mildh haluaa uskoa, että Aston Martin pystyy joissain kisoissa haastamaan. Voiko Red Bull viedä nimiinsä kaikki kauden kisat?

– En vielä tässä vaiheessa menisi ennustamaan loppukautta, mutta vahvaltahan se näyttää. Heidän huippuvauhtinsa ja autonsa ominaisuudet ovat aivan eri luokkaa kuin muilla.

– Barcelossa kehitys jonkin verran näkyy, mutta muilla on vielä paljon tekemistä Vestappenin lyömiseksi. Pitää todella tehdä taikatemppuja, jotta Red Bullin saisi kiinni. Ei pidä kuitenkaan unohtaa sitä, että Aston Martin on tullut lähelle.

Jukka Mildh hehkuttaa Esteban Oconin suoritusta.

Suosittelemme sinulle