Hyppää sisältöön

Kanadan MM-sankarin käsittämätön maaliton putki vaihtui ratkaisijan rooliin – Saksa pettyi jälleen arvokisafinaalissa

Sammy Blais osui jokaisessa MM-kisojen pudotuspeliottelussa. Finaalissa hyökkääjä haistoi irtokiekon ja nosti rystyltä voittomaalin.

Kanadan pelaaja juhlii johtomaalia.
Sammy Blais nousi Kanadan ykköstykiksi MM-kisojen pudotuspeleissä. Kuva: Tomi Hanninen
Pekka Aalto,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPERE. Kanada pilasi Saksan unelman arvokisavoitosta. MM-finaali oli tasainen, mutta Kanada kaivoi koneestaan riittävästi kierroksia mestaruuteen. Sankariksi nousi hyökkääjä Sammy Blais, joka runnoi rystyltä 3–2-voittomaalin päätöserän alussa. Kanada voitti lopulta 5– 2.

Blais teki finaalissa kaksi maalia. Puolivälierässä hän osui kertaalleen, samoin välierissä. Blais voitti Stanley cupin St. Louisin paidassa 2019, mutta MM-kisojen saalis kuusi osumaa on yllättävän kova. NHL:ssä mies ei ole vielä yltänyt kymmeneen maaliin yhdelläkään kaudella.

Tämän sesongin hän aloitti New York Rangersissa, jossa hän ei osunut kertaakaan 40 ottelussa. Sitten tuli siirto takaisin St. Louisiin. Kas kummaa, maalitili aukesi heti ensimmäisessä pelissä Bluesissa ja osumia syntyi kevään aikana yhteensä yhdeksän. Hyvä putki jatkui MM-turnauksessa.

– Meistä tuli läheisiä ja pelasimme toisillemme. Silloin tapahtuu hyviä asioita. Löysin Bluesissa itseluottamukseni ja se kantoi myös MM-kisoissa, Blais kommentoi Ylelle.

Saksalle tappio oli karvas. Joukkue oli hyvin mukana voittotaistossa ja johti kahteen otteeseen, mutta ei pystynyt vieläkään arvokisavoittoon. Viisi vuotta sitten Pyeongchangin olympiakaukalossa se johti Venäjän olympiaurheilijoita 3–2, mutta päästi minuuttia ennen loppua ylivoimalla tasoituksen ja hävisi finaalin jatkoajalla.

Schulzt käy kiitämässä maalivahtiaan.
Saksalaispelaajat kävivät kiittämässä maalivahtiaan Mathias Niederbergeriä MM-finaalin aikana, kun hän varjeli hyvin johtoasemaa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Nyt John-Jason Peterka vei Saksan johtoon avauserässä. Blais kuittasi maalin vielä ennen taukoa.

Kakkoserässä Daniel Fischbuch laukoi Saksalle jälleen edun, mutta Lawson Crouse kuittasi.

Viimeisen 20-minuuttisen aluksi Blais seurasi irtokiekon loppuun asti ja nosti ohi saksalaisvahti Mathias Niederbergerin. Kanadan kapteeni Tyler Toffoli niittasi vastaiskusta seuraavan maalin ja Saksan unelma mureni käsiin. Scott Laughton osui vielä tyhjiin.

Kanada taipui vuosi sitten Suomelle MM-finaalin jatkoajalla, mutta palasi nyt kultakantaan. Edellinen mestaruus tuli Latviassa 2021.

Mestarijoukkueesta MacKenzie Weegar valittiin kisojen parhaaksi puolustajaksi. Paras hyökkääjä oli Saksan Peterka. Arvokkaimmaksi pelaajaksi nousi Latvian maalivahti Arturs Silovs. Tähdistökentälliseen ylsivät lisäksi Saksan pakki Moritz Seider, Tshekin hyökkääjä Dominik Kubalik sekä USA:n hyökkääjä Rocco Grimaldi. Heistä Kubalik voitti maalipörssin kahdeksalla osumallaan ja Grimaldi pistepörssin tehoin 7+7=14.

Kanadan fani
Kanadan muutamat fanit saivat tuulettaa mestaruutta Tampereella. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Suosittelemme