BRYSSEL Suunnitelmat suojeltujen maa- ja merialueiden kasvattamisesta kokivat kolauksen viime viikolla, kun ehdotus jäsenmaita sitovista ennallistamistavoitteista hylättiin parlamentin maatalous- ja kalastusvaliokunnissa.
Taustalla on parlamentin suurimman ryhmän EPP:n linjaus asetuksen hylkäämisestä.
Valiokuntien kannat eivät ole ratkaisevia asian etenemisessä EU:ssa. Ne kertovat kuitenkin asetukseen liittyvästä tyytymättömyydestä europarlamentaarikkojen keskuudessa.
Komission ehdotuksen mukaan ennallistamistoimenpiteiden olisi katettava vähintään 20 prosenttia EU-maiden maa- ja merialueista vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä asetus koskisi kaikkia ennallistamisen tarpeessa olevia ekosysteemejä.
Suomen kohdalla ennallistamistoimet koskisivat 2–6 miljoonaa hehtaaria. Ennallistamistoimet koskisivat muun muassa merkittävää osaa Suomen turvepelloista.
Kokoomuksen Petri Sarvamaan mukaan ennallistamisasetus on uhka ruoan tuotannolle Euroopassa.
– Se asettaa maanviljelijöille sellaisia tavoitteita lyhyellä aikavälillä, joita ei pystytä täyttämään vaarantamatta ruoktaurvaa.
Modig: Lähestyvät vaalit vaikuttavat
Parlamentin vasemmistoryhmät ihmettelevät EPP:n halua kaataa ennallistamisasetus. Vasemmistoliiton Silvia Modigin mukaan EPP:n ryhmäpäätös on vastuuton.
– Lähestyvät EU-parlamenttivaalit ilmeisesti vaikuttavat joidenkin ajatteluun niin, että enää ei kyetä tekemään kompromisseja.
Modig tyrmää väitteen ennallistamisasetuksen vaikutuksista ruokaturvaan.
– Kaikki raportit ja tutkimukset mitä me ympäristövaliokunnassa olemme pyytäneet kertovat, että luonnon monimuotoisuuden kato on suurin uhka ruokaturvallisuudelle.
Timmermans: Uutta ehdotusta ei tule
Ennallistamisasetus on osa EU:n vihreää siirtymää ja EU:n kansainvälisiä sitoumuksia ilmastoon ja biodiversiteettiin liittyen.
Ilmastokomissaari Frans Timmermans sanoi viime viikolla parlamentissa, että komissio ei anna uutta esitystä, jos ennallistamisasetus kaatuu parlamentissa.
EU-parlamentin ympäristövaliokunta äänestää ennallistamisasetuksesta kesäkuun puolivälissä. Jäsenmaita edustavan neuvoston odotetaan niin ikään muodostavan kantansa ehdotukseen kesäkuun aikana.
Parlamentin ratkaiseva äänestys ennallistamisasetuksesta pidetään näillä näkymin heinäkuussa.
– Tämä on tavallaan sotatilanne, missä kaikki ovat ajamassa joukkojaan heinäkuun täysistuntoon, kokoomuksen Sarvamaa kuvailee parlamentin poliittisia asetelmia.
Voit keskustella aiheesta huomiseen klo 23 asti.