Hyppää sisältöön

Analyysi: Erdoğan voitti vaalit ja edessä saattaa olla yksinvaltaisuuden vahvistuminen – vaihtoehtona olisi kädenojennus vastustajille

Lähes puolet turkkilaisista äänesti presidenttiä vastaan. Seuraavaksi Recep Tayyip Erdoğanin on päätettävä, miten toimia opposition suhteen, arvioi Turkkiin erikoistunut ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen Istanbulista.

Ylen toimittaja Tom Kankkonen analysoi Turkin vaalien merkitystä.
Tom Kankkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

ISTANBUL Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin on vaalivoittonsa jälkeen tehtävä päätös.

Hän sai runsaat 52 prosenttia äänistä. Lähes puolet kansasta äänesti häntä vastaan.

Presidentin on ratkaistava, jatkaako linjalla, jossa vastustajat julistetaan maanpettureiksi ja terroristeiksi.

Edessä voi olla kiihtyvä vaino toisinajattelijoita vastaan ja viimeisten hallituksesta riippumattomien tiedotusvälineiden murskaaminen.

On myös toinen tie, kädenojennus sille Turkille, joka ei halunnut Erdoğanin jatkavan. Ennusmerkit ovat huonot ja voiton hetkelläkin presidentti sätti oppositiota.

Vaaleissa Erdoğania tuki kaksi kovan linjan islamistiryhmää. Nämä ryhmät haluavat esimerkiksi heikentää naisten asemaa.

Tällä ajattelulla on myös tukea Erdoğanin Oikeus ja kehitys -puolueessa.

Turkin ohjaaminen entistä vanhoillisempaan suuntaan olisi tuhoisaa. Erityisesti Etelä- ja Länsi-Turkissa löytyy iso joukko ihmisiä, jotka tukevat ei-uskonnollista järjestystä, jossa uskonto on yksityisasia.

Toisella puolella on Erdoğanin ja hänen liittolaistensa ajattelu, jossa uskonto tuodaan julkiseen elämään. Se näkyy valtavina moskeijoina ja taisteluna ”syntistä” elämäntapaa, kuten sukupuolten vapaata kanssakäymistä vastaan.

Toinen iso jakolinja Turkissa liittyy kurdeihin. Kurdien pääpuolue HDP/Vihreä vasemmisto kannatti opposition presidenttiehdokasta Kemal Kılıçdaroğlua.

 Recep Tayyip Erdoganin kannattajia juhlimassa Istanbulissa.
Juhlat jatkuivat sunnuntaina myöhään Istanbulissa. Kuva: Umit Turhan Coskun / AFP

Epäluulo saattaa kasvaa

Vaalivoiton jälkeen Erdoğan saattaa repiä auki useita Turkin jakolinjoja.

Pelottelut sisällissodasta ovat liioittelua. Turkista voi kuitenkin tulla maa, jossa epäluulo väestöryhmien välillä jatkaa kasvuaan.

Painostava tunnelma voi lisätä koulutettujen nuorten lähtöhaluja ja pakolaisuutta Turkista.

Ulkopolitiikassa Erdoğan jatkanee nykylinjalla, jossa hän tasapainoilee lännen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä. Putinin Venäjä on tukenut Turkin taloutta ja taloussuhteet jatkuvat tiiviinä.

Ruotsin Nato-jäsenyyden osalta Naton Vilnan huippukokous heinäkuussa on edelleen tärkeä merkkipaalu.

Voi olla, että muut Nato-maat ja erityisesti Yhdysvallat painostaa Turkkia ankarammin, kun vaalit on saatu alta pois. Eri asia on, miten lännenvastaista retoriikkaa harrastava Erdoğan reagoi.

Suosittelemme