Hyppää sisältöön

Iin Olhavan koulun kohtalo ei olekaan vielä aivan sinetöity – kunnanhallitus päätti selvityttää mahdollisuuden pienimpien opetukseen

Kunnanhallitus on päättänyt, että valtuustolle ei esitetä koulun lopullista lakkauttamista. Asiaa on puitu taas Iissä, kun hallinto-oikeus palautti jo lakkautetun koulun asian uudelleen päätettäväksi

Koululuokka.
Muun muassa lasten rutkasti pidentyneet koulumatkat Olhavan kylältä muualle Iihin ovat aiheuttaneet vanhemmissa huolta. Arkistokuva, jossa Iin Olhavan koulun luokka vuonna 2012 Kuva: Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Iin Olhavan kyläkoulun toimintaan harkitaankin jatkoa, sillä nyt selvitetään, voisiko koulussa jatkaa pienten, kuten peruskoulun 1.–2.-luokkalaisten lasten opetus.

Koulu suljettiin viime syksynä, mutta kunta on joutunut käsittelemään asiaa uudelleen, kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi lopettamispäätöksen.

Viikonloppuna Olhavan seudun kehittämisyhdistys kertoi tiedotteessaan, että Iin kunnanhallitus päätti viime maanantaina koulun avaamisesta. Kyse on kuitenkin käytännössä jatkoajan saaminen sille, että Olhavan koulun toimintaa pienimmille oppilaille selvitetään.

Olhavan koululle mahdollisesti jääviä luokka-asteita itse päätöksessä ei kuitenkaan mainita, vaan puhutaan pienten koulusta, jonka laajuutta lähdetään selvittämään.

Tiukan äänestyksen jälkeen kunnanhallitus päätti, että se ei esitä nyt valtuustolle Olhavan koulun lopullisen lakkauttamispäätöksen tekemistä, vaan pyytää opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaa selvittämään, voitaisiinko koulu osin taas avata elokuussa 2024.

Äänestys päättyi jatkoselvittelyn hyväksi lukemin 6–5. Päätöksestä jätettiin neljä eriävää mielipidettä.

Olhavan seudun kehittämisyhdistyksen puheenjohtaja Kirsimaria Pakonen näkee jo tässä päätöksenteon vaiheessa, että viime vuosien taistelu oman koulun puolesta on tuomassa tulosta.

Myös opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on toukokuun 17. päivä äänestänyt, tosin sekin tiukasti, koulun säilyttämisen puolesta.

– Kyllä me tätä erävoittona pidetään ja tosiaan lautakunnalta ja kunnanhallitukselta tuli myönteinen päätös. Tässä on kuitenkin 1,5 vuoden aikana päästy eteenpäin verrattuna siihen, että olisimme silloin tyytyneet lakkauttamispäätökseen.

Valtuusto teki hallinto-oikeuden kumoaman lakkautuspäätöksen alun perin 1. marraskuuta 2021. Syksystä 2022 Olhavan lapset ovat käyneet kouluaan pääosin Kuivaniemessä.

Monen vuoden ajan pinnalla olleen asian käsittely Iin kunnassa jatkuu kuitenkin edelleen. Aiempaa, kumottua lakkauttamispäätöstä on perusteltu ainakin säästösyillä.

Lisätty 29.5. kello 12.50 maininta, että kunnanhallituksen päätöksessä Olhavan pienten kouluun mahdollisesti sisältyviä luokka-asteita ei vielä määritellä, vaan laajuus tarkastellaan selvityksessä.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta

Suosittelemme