Hyppää sisältöön

Tarkastaja löysi Espoon Tapiolan tilapäisistä silloista puutteita

Espoon tilapäisten telinesiltojen tarkastus paljasti, että silloissa on korjausta vaativia asioita. Esimerkiksi tuennassa ja lukituksessa on havaittu puutteita.

En byggarbetsplats där en bro byggs och en skylt för fotgängare.
Turmassa loukkaantui Helsingin Kalasataman peruskoulun oppilaita noin 40 hengen koululaisryhmästä. Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva
Otso Karhu,
Mikko Rita

Espoon Tapiolan tilapäisistä silloista on löytynyt puutteita, jotka vaativat korjausta ja lisätarkastuksia.

Asia ilmeni, kun Espoon tilapäisistä silloista teetetyn tarkastuksen lausunnot valmistuivat tänään maanantaina. Sillat pidetään toistaiseksi suljettuina.

Kaupunki päätti sulkea ja tarkastaa kaikki alueen väliaikaiset sillat 11. toukokuuta sattuneen onnettomuuden vuoksi. Useita nuoria loukkaantui ja 24 joutui sairaalaan, kun tilapäinen silta romahti Tapiolan Itätuulenkujalla.

Ulkopuolisessa tarkastuksessa havaittiin, että siltojen tuennassa ja lukituksessa on puutteita, samoin kuin ristikoiden nurjahdustuennassa.

Tarkastusraportin mukaan suunnitelmia ja laskelmia on tarkennettava.

Telinesiltojen käytön laajuudesta neuvotellaan

Tarkastus tehtiin kaikille Merituulentien ja Itätuulenkujan välisille tilapäisille silloille. Sortuneen sillan osalta tutkintaa tekee Onnettomuustutkintakeskus.

Osa väliaikaisista silloista on kaupungin ja osa yksityisten rakennustyömaiden tilaamia. Espoon kaupungin mukaan kaikki toimijat ovat tehneet välittömiä korjauksia silloille heti onnettomuuden jälkeen.

Nyt väliaikaisten telinesiltojen käyttöönoton edellytyksenä on uusi ulkopuolinen tarkastus, jossa todetaan, että korjaustoimenpiteet ovat olleet riittäviä.

Siltaonnettomuudessa loukkaantuneet olivat Helsingin Kalasataman peruskoulun seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisia sekä heidän opettajansa.

Romahtanut ylikulkusilta lähellä kauppakeskus Ainoaa, Itätuulenkujalla
Siltaromahduksen tapahtumapaikka Tapiolassa. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle
Yle Helsingin toimittaja Tiina Karppi summasi, mitä Espoon Tapiolan siltaonnettomuudesta tiedettiin 19. toukokuuta 2023.

Suosittelemme sinulle