Hyppää sisältöön

Surullisenkuuluisa Turun funikulaari ylsi harvinaiseen saavutukseen

Turun kaupunki on vaatinut rinnehissin mekaniikkaan muutoksia. Asiasta käydään nyt neuvotteluja valmistajan kanssa, eikä kaupunki ollut ensimmäiseen ehdotukseen tyytyväinen.

Turun Kakolanmäen Funikulaari eli rinnehissi.
Funikulaarin avajaisia vietettiin kesällä 2019. Rinnehissin kyydissä oli kuvaajia ja toimittajia. Kuva: Paula Collin / Yle
Eino Kossila

Vioistaan kuuluisaksi tullut Turun Kakolanmäen funikulaari on toiminut kuukauden keskeytyksettä.

Edellinen ajon keskeytys tapahtui Turun liikennekeskuksen mukaan 29. huhtikuuta ja ongelma ratkesi vajaassa puolessa tunnissa. Tätä edeltävä vika sattui huhtikuun alussa ja korjaantui myös nopeasti.

Mitä on tapahtunut, miksi rinnehissi kulkee nyt ilman keskeytyksiä?

Turun kaupungin vastaavan rakennuttajan Antti Aallon mukaan kyse on helmikuussa vuosihuollon yhteydessä tehdystä ohjelmistopäivityksestä.

Päivitys on auttanut suurimpaan osaan käyttäjälähtöisistä vioista. Näitä ovat esimerkiksi tyypillinen anturivika, joka aiheutuu, kun matkustaja jää seisomaan hissin oven eteen sen sulkeutuessa.

Ohjelmistopäivityksen jälkeen funikulaari osaa käynnistää itsensä uudelleen ja lähteä ajoon ilman huollon apua.

– Tiettyjä käyttäjälähtöisiä vikoja on saatu päivityksessä poistettua. Laite pystyy nyt itse kuittaamaan tietyt viat, jotka eivät aiheuta turvallisuusongelmaa, Aalto kertoo.

Aallon mukaan vuosihuollon jälkeen vikatilanteet ovat vähentyneet merkittävästi.

Laakerit kuluvat edelleen liian nopeasti

Mekaanisia vikoja on odotettavissa jatkossakin, ellei rinnehissin tekniikkaa saada muutettua. Tietyt funikulaarin osat kuluvat kaupungin mukaan liian nopeasti.

Esimerkiksi usein hajonneen taittopyörän laakerin käyttöikä on tällä hetkellä noin vuosi, minkä jälkeen on tehtävä isompi remontti. Turku pitää osan kestoa liian lyhyenä ja maaliskuun alussa kaupunki vaati funikulaarin valmistajalta, italialaiselta Leitneriltä korjausehdotuksia ongelmaan.

Kaupunki ehdotti itse muun muassa laakerien määrän lisäämistä, jotta kuluma vähenisi.

Vastaava rakennuttaja Antti Aalto kertoo, että kaupunki on saanut Leitneriltä vastauksen korjausehdotuksiin, mutta siihen ei oltu tyytyväisiä.

Funikulaari täytti kaksi vuotta vuonna 2021. Tuolloin surullisenkuuluisa funikulaari oli ollut toiminnassa 732 päivää ja vikailmoituksia oli tullut keskimäärin joka kuudes päivä.

– Saimme yhdenlaisen ehdotuksen, johon emme ole tyytyväisiä. Olemme lähettäneet valmistajalle lisää kysymyksiä ja täsmennyksiä, Aalto kertoo.

Kaupunki haluaisi, että laakerit vaihdetaan rasvattaviin. Aallon mukaan laakeri on tällä hetkellä kestovoideltu, eli siinä on öljy valmiina. Kun kestovoideltuun laakeriin pääsee kosteutta ja likaa, se hajoaa.

Leitner on Antti Aallon mukaan ehdottanut laakereihin hieman nykyisen kaltaista ratkaisua, mutta kaupungin mielestä se ei auta.

– Ratkaisun käyttöiän pitäisi olla vuosia, ei vuosi, Aalto toteaa.

Kaikki aiemmat Funikulaarista kertovat jutut löytyvät täältä.

Suosittelemme sinulle