Hyppää sisältöön

Stora Enso sulkee Anjalan tehtaan toisen paperikoneen – potkut 50 työntekijälle

Stora Enson muutosneuvottelut on päättyneet.

Stora Enson Anjalankosken tehtaat.
Stora Enso on perustellut paperikoneen sulkemista paperin heikolla kysynnällä ja korkeilla tuotantokustannuksilla Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Heikki Koskinen,
Hanna Hottola
Avaa Yle-sovelluksessa

Stora Enso irtisanoo 50 työntekijää muutosneuvotteluiden lopputuloksena. 500 henkeä koskeneet muutosneuvottelut saatiin päätökseen tänään. Neuvotteluiden piirissä oli koko Inkeroisten pakkauskartonkitehtaan ja Anjalan paperitehtaan henkilöstö.

Stora Enso sulkee toisen Anjalan tehtaiden paperikoneista pysyvästi. Anjalan tehtaalla valmistetaan päällystettyä ja päällystämätöntä kirjapaperia, päällystettyä aikakauslehtipaperia ja parannettua sanomalehtipaperia kahdella koneella.

Yhtiö kertoo päätöksen johtuvan paperin heikosta kysynnästä ja korkeista tuotantokustannuksista. Stora Enso aikoo keskittää koko kirjapaperituotantonsa yhdelle linjalle. Yhtiö on arvioinut, että muutokset pienentävät tehtaan vuotuista liikevaihtoa noin 100 miljoonalla eurolla.

Paperilinja suljetaan vuoden 2023 viimeisen neljänneksen aikana. Tämä vaikuttaa 89 henkilöön, joista 50 irtisanotaan. Stora Enson mukaan suoria irtisanomisia on 15 ja loput hoituu eläkeratkaisuilla.

Digitalisaatio söi painopaperin kysyntää

Stora Enso ilmoitti maaliskuussa 2022 luopuvansa paperiliiketoiminnastaan. Aluksi yhtiö kävi neuvotteluja Anjalan paperitehtaan myymisestä, mutta ilmoitti tammikuussa, ettei aiokaan myydä tehdasta. Huhtikuussa yhtiö tiedotti muutosneuvotteluista ja aikeistaan sulkea toinen paperikone.

– Vaikka irtisanomiset ovat erittäin valitettavia, olemme tyytyväisiä siihen, että irtisanottavien määrä on huomattavasti ennakoitua pienempi. Stora Enso hyödyntää vastaisuudessakin Anjalankosken tehdaskokonaisuuden synergioita kartongin ja paperin tuotannossa. Jatkamme kirjapaperin tuotantoa käyttöön jäävällä paperikoneella, sanoo Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen tiedotteessa.

Kasurinen kertoi huhtikuussa, että varsinkin digitalisaatio on syönyt painopaperin kysyntää.

– Toisaalta kova kustannusinflaatio parin viime vuoden aikana on johtanut siihen, että meidän asiakkailla, erinäköisillä kustantajilla ja painotaloilla, on tullut järkevämmäksi printatun median sijasta mennä digitaaliseen mediaan, totesi Kasurinen muutosneuvotteluiden alkamisesta.

Kasurisen mukaan paperialan näkymät eivät ole hyviä, mutta kartonkialalla on kasvavat markkinat. Puolet Anjalankosken tehdasintegraatin liiketoiminnasta on kartonkiin liittyvää.

Anjalankosken tehdaskokonaisuuteen kuuluvat Inkeroisten pakkauskartonkitehdas ja Anjalan paperitehdas.

Voit keskustella aiheesta 7. kesäkuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle