Hyppää sisältöön

Ilmaisella kulttuuritapahtumalla on yhä iso imu – Jyväskylässä Yläkaupungin Yö liikutti jälleen kymmeniä tuhansia ihmisiä

Yläkaupungin Yö on yksi Suomen pitkäikäisimmistä ja suurimmista kaupunkifestivaaleista.

Kolmipäiväinen Yläkaupungin Yö -tapahtuma Jyväskylässä rakentui vahvasti musiikkipohjalle. Tapahtumassa räpättiin jopa kirkossa. Videolla kooste 13 esityksestä lauantailta. Video: Jarkko Riikonen / Yle
Heli Kaski,
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Suomi-palkinnon voittanut Yläkaupungin Yö veti tänäkin vuonna jättiyleisön.

Jyväskylässä viikonloppuna päättynyt, kolmipäiväinen kulttuuritapahtuma keräsi arviolta 48 000 kävijää.

Festivaalia on järjestetty 1990-luvulta alkaen. Tänä vuonna tapahtumapaikkoja oli yhteensä 53.

Tapahtuman kävijämääräarvio perustuu tapahtumapaikoilta saatuihin tietoihin, viranomaisten kanssa käytyihin keskusteluihin sekä edellisvuosien lukuihin verraten. Yläkaupungin Yön pääpäivänä lauantaina kävijöitä oli liikkeellä noin 32 000.

Konsertti Jyväskylän Lounaispuistossa, katsomossa paljon yleisöä.
Yonan konsertti sunnuntaina Lounaispuistossa veti parituhatpäisen yleisön. Kuva: Minna Salomäenpää / Yle

Suurimman yksittäisen yleisömäärän, yli 2000 ihmistä keräsi Yonan päätöskonsertti Lounaispuistossa.

Isoja yleisömääriä nähtiin ravintoloiden lisäksi myös Kauppakadun block partyissa kahvila-levykauppa Kaivoksen edustalla, Kaupunginkirkossa ja yliopiston tapahtumakohteissa. Lauantaina avattu Aalto2 eli Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon yhdistävä museokeskus houkutteli noin 3 300 kävijää. Museokeskus oli auki iltakymmeneen saakka.

Yläkaupungin Yön toiminnanjohtaja Marko Kainulainen kertoo olevansa tyytyväinen kävijämäärään.

– Yläkaupungin Yön monipäiväisyys löi kertaheitolla läpi jo viime vuonna, ja tänä vuonna ravintolat raportoivat ennätysmyynneistä jo perjantaina. Esitykset olivat upeita ja ihmiset hyvällä tuulella. Mitään merkittäviä häiriöitä ei tapahtunut, Kainulainen sanoo.

Räppiä kirkossa, disco pimeässä riihessä

Yläkaupungin Yö tarjosi nyt 300 esitystä. Tarjolla oli muun muassa räppiä kaduilla ja kaupunginkirkossa, discoa pimeässä 190-vuotiaassa riihessä, taitouintiesitys uimahallissa, performanssi Harjun kiviportailla.

Mystinen Lumipallo -performanssi puolestaan hämmensi kaduilla. Sinipukuinen, lumipallopäinen mies hortoili yläkaupungilla hautaisjaiskukat kädessään. Esitys symboloi ilmaston muutosta: lumipallot ja lopulta maapallo sulaa, kun lämpö nousee.

Sinipukuinen lumipallo-päinen  mies kävelee yliopiston pääkirjaston Lähteen edessä. Kädessä kukkakimppu. Kyseessä Yläkaupungin yön 2023 kantaaottava performanssi ilamstomiitoksesta.
Mystinen lumipallopäinen mies matkalla hautajaisiinsa otti performanssillaan kantaa ilmastonmuutokseen. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Tänä vuonna tapahtumaan tuli ennätysmäärä eli yli 400 esiintymishakemusta. Niistä 300 kelpuutettiin ohjelmaan. Kainulainen toivoo vahvan musiikkitarjonnan rinnalle lisää taide- ja kultturimuotoja.

– Valitettavasti musakeikkoja tarjotaan vähän liikaakin, kajarit ja mikrofonit eivät enää riitä kaupungissa. Otetaan avosylin vastaan performansseja, tanssi- ja teatteriesityksiä ja puheohjelmia. Tuotannon puolesta on helpointa, jos esiintyjät pystyvät itse järjestämään keikat.

Ensi vuoden esiintyjähaku on päässyt jo vauhtiin ja artistien ilmoittautumislomake on avattu.

Yläkaupungin Yön ohjelmalehteen on kerätty edellisten vuosien kävijöiden muisteloita. Lari L. toteaa, että ”ihmiset pääsevät pitkän kylmän kaamoksen jälkeen ulos ja nauttimaan kulttuurista ja toisistaan”. Nimerkki Yön kävijä tiivistää: ”Se on eka kerta kerta, kun kesä tuoksuu.”

Ritva Fossi kiteyttää, että ”Oli jotenkin kupliva olotila. Eikä missään tapeltu.” Nimimerkki M.T. oli eri linjoilla: ”Juoppojen kevätjuhla. Kutsutaan sitä sitten vaikka festivaaliksi.”

Jättitapahtuma on toteutettu pitkältä vapaaehtois- ja talkoovoimin. Ensi vuoden festivaalin päivämäärät julkaistaan loppuvuoden aikana.

Suosittelemme sinulle