Hyppää sisältöön

Ministeriön vastaus Säätytalolle: Esillä ollut malli tuloveron keventämiseksi kasvattaisi tuloeroja

Prosentuaalisesti suurin kevennys kohdistuisi keskituloisille palkansaajille.

Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo, Riikka Purra ja Sari Essayah pitivät tiedotustilaisuuden Säätytalolla illalla 26. toukokuuta 2023.
Anna-Maja Henriksson (rkp), Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps) ja Sari Essayah (kd) pitivät tiedotustilaisuuden Säätytalolla 26. toukokuuta 2023. Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Lakka
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok.) on pyytänyt valtiovarainministeriötä selvittämään hallitusneuvottelujen pohjaksi, miten ansiotuloverotusta olisi mahdollista keventää mahdollisimman tasaisesti kaikissa tuloluokissa yhteensä miljardilla eurolla.

Valtiovarainministeriölle annetussa toimeksiannossa on esitetty mallia, jossa työtulovähennystä korotetaan 200 miljoonalla eurolla ja progressiivista tuloveroasteikko kevennettäisiin 800 miljoonalla eurolla.

Pyyntö on tehty ministeriölle 18. huhtikuuta.

Suomalaisten ansiotuloverotuksen keventäminen miljardilla eurolla oli yksi kokoomuksen keskeisistä vaalilupauksista. Samantyyppinen esitys oli myös kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa.

Säätytalolle antamassaan muistiossa valtiovarainministeriö toteaa, että veronkevennys on mahdollista toteuttaa eri tavoin.

Toimeksiannon mukainen malli kuitenkin kasvattaisi VM:n mukaan hieman tuloeroja.

Prosentuaalisesti suurin kevennys kohdistuisi VM:n mukaan keskituloisille palkansaajille ja eläke- ja päivärahatulon saajista keskituloa korkeammille tulotasoille. Veroalea voitaisiin kohdistaa enemmän pieni- ja keskituloisille, mutta se heikentäisi työnteon kannattavuutta.

Jos työtulovähennystä korotetaan vieläkin enemmän kuin ehdotettu 200 miljoonaa euroa, kevennystä voidaan painottaa enemmän pienituloisille, ministeriö sanoo.

Valtiovarainministeriön vastauksesta selviää, että kannustinloukkujen syntymistä yritettäisiin estää pienentämällä perusvähennystä. Silloin palkka- ja päivärahatulon veroasteiden välinen ero kapenisi.

Vuoden 2024 osalta vastaava ansiotuloveron kevennys maksaisi miljardin ja parantaisi työllisyyttä arviolta noin 8 000 henkilötyövuodella.

Suosittelemme sinulle