Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaissenaattorin puheita vääristänyt video onkin Ukrainan presidentinkanslian tekemä – näyttää hekumoivan kuolevilla venäläisillä

Toistaiseksi on epäselvää, miksi Ukraina julkaisi editoidun videon yhdysvaltalaissenaattorin ja Volodmyr Zelenskyin tapaamisesta.

Ukraina julkaisi Lindsey Grahamin ja Volodymyr Zelenskyin tapaamisesta editoidun videon, jossa Republikaanipuoluetta edustavan senaattorin kommentit oli erotettu alkuperäisestä asiayhteydestä. Katso alkuperäinen video tästä.
Roni Kuronen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain senaattori Lindsey Graham tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Kiovassa 26. toukokuuta. Tapaamisesta julkaistulla videolla Graham kehuu ukrainalaisten sinnikkyyttä. Samalla hän toteaa, että Ukrainan avustaminen on paras asia, johon Yhdysvallat on koskaan kuluttanut rahaa.

Myöhemmin Graham muistutti ukrainalaispresidenttiä siitä, että myös Yhdysvallat joutui aikoinaan taistelemaan vapautensa puolesta.

– Vaihtoehtoina olivat vapaus tai kuolema, hän sanoi.

Zelenskyi vastasi kommenttiin toteamalla, että myös Ukrainasta tulee vapaa.

– Ja venäläiset kuolevat, Graham vastaa videolla aiempaan kommenttiinsa viitaten.

Myöhemmin Ukrainan presidentinkanslia julkaisi tapaamisesta editoidun videon, jossa Republikaanipuoluetta edustavan senaattorin kommentit oli erotettu alkuperäisestä asiayhteydestään.

Editoidun videon voit katsoa alle upotetusta Twitter-julkaisusta.

– Venäläiset kuolevat ja se on paras asia, johon olemme koskaan kuluttaneet rahaa, Graham sanoo editoidulla videolla.

Venäjä käy tällä hetkellä kovaa kamppailua informaation ja kansan mielipiteiden hallitsemiseksi. Kreml on vuosikausien ajan pyrkinyt maalaamaan länsimaista kuvaa pahuuden ruumiillistumana, joka haluaa tuhota kaiken, mikä on venäläisille pyhää.

Kun video lähti leviämään, länsimediassa video nähtiin Kremlin propagandakoneiston tilaisuuteena oman narratiivinsa edistämiselle.

Videota kommentoi myöhemmin Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov.

– On vaikea kuvitella, että maalla voisi olla suurempaa häpeän aihetta kuin se, että sillä on tämän kaltaisia senaattoreja, Peskov totesi.

Myös Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev tuomitsi Grahamin puheet ja haukkui tätä vanhaksi moukaksi.

Maanantaina Venäjän sisäministeriö antoi Grahamista pidätysmääräyksen. Graham on kommentoinut Kremlin esittämiä väitteitä lyhyesti Reutersille.

– Venäjän propagandakoneisto tekee totutusti kovaa työtä.

Graham on jo ehtinyt käyttämään Medvedevin kommentteja perusteena sille, miksi Ukrainalle tulisi lähettää lisää aseita.

Korjaus 30.5 kello 9.36. Aiemmin uskottiin, että yhdysvaltalaissenaattorin puheita vääristänyt video oli osa Kremlin käymää informaatiosotaa. Myöhemmin editoitu video osoittautui Ukrainan presidentinkanslian tekemäksi.

Suosittelemme