Hyppää sisältöön

Kaiken nähneet lintuharrastajat hieroivat silmiään, kun Helsingin sataman yllä lensi kalasääski kynsissään varsin poikkeuksellinen saaliskala

Nokkakalaa tavataan Helsingissä ja Lounais-Suomessa, mutta saaliskalana se on melko harvinainen.

Kalasääski eli sääksi kantaa harvinaista saalista, nokkakalaa.
Kalasääski eli sääksi kantaa harvinaista saalista, nokkakalaa. Kuva: Kimmo Heiskanen
Vesa Marttinen

Pitkän linjan lintuharrastajat Kimmo Heiskanen ja Mikko Salonen kohtasivat viime viikolla erikoisen näyn Helsingin Vuosaaressa.

Heiskanen havaitsi, että etelän suunnasta lähestyi kalasääski eli sääksi.

Näky ei sinänsä ollut erityisen harvinainen. Sääksi on tuttu laji Vuosaaren täyttömäellä lintujen kevätmuuttoa tarkkaileville lintuharrastajille.

Harvinaislaatuista oli linnun saalis: sääksi roikotti kynsissään pitkänmallista saaliskalaa, jollaista ei äkkiseltään arvaisi Helsingin vesiltä edes löytyvän.

– Katsoin aluksi, onko sillä joku naru jaloissa vai mikä. Sitten katsoin kaukoputkella tarkemmin ja tunnistin sen nokkakalaksi, Heiskanen sanoo.

Pitkän linjan lintuharrastajat Kimmo Heiskanen ja Mikko Salonen tarkkailevat lintuja Vuosaaren täyttömäellä eli Vuosaarenhuipulla.
Pitkän linjan lintuharrastajat Kimmo Heiskanen ja Mikko Salonen tarkkailevat lintuja usein Vuosaaren täyttömäellä eli Vuosaarenhuipulla. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Viron puolella tavallinen saaliskala

Heiskanen kirjoitti havainnostaan Facebookissa, ja muutamassa päivässä tieto levisi kohtalaisen laajalle. Salonen kertoo kuulleensa sivukorvalla jopa sataman huoltoasemalla rekkamiesten keskustelleen tästä havainnosta.

Myös eläkkeellä oleva erikoistutkija, kala-asiantuntija Lauri Urho kertoo kuulleensa Heiskasen ja Salosen havainnosta muutama päivä sitten. Urho teki työuransa kalantutkimuksen parissa ensin riista- ja kalataloustutkimuslaitoksessa ja sitten Luonnonvarakeskuksessa.

Hänen mukaansa nokkakala on Helsingin vesillä harvinainen saalis, mutta tämä johtuu lähinnä siitä, että lajia ei määrätietoisesti kalasteta.

– Joskus aiemmin kun lohta kalastettiin pitkäsiimalla Helsingin edustalla, nokkakalaa saatiin sattumalta sivusaaliina.

Nykyisin nokkakaloja tavataan säännöllisesti Suomenlahdella. Niiden pääasiallinen lisääntymisalue on Viron puolella, erityisesti Saarenmaan ja Hiidenmaan alueella, jossa sitä kalastetaan aktiivisesti ja käytetään ruokakalana.

Moni suomalainen Viron-matkaaja muistaa maistaneensa savustettua nokkakalaa, jonka vihreät ruodot jäävät hyvin mieleen.

Urhon mukaan 2000-luvun alkuvuosina nokkakalan on päätelty alkaneen myös lisääntyä Suomen rannikon matalissa vesissä. Tutkimusjaksolla lämpiminä kesinä poikasia esiintyi runsaammin.

– Siinä on tapahtunut muutos 2000-luvulla. Aiemmin se ei ole Suomen puolella lisääntynyt ollenkaan tai hyvin vähän.

Määrät myös vaihtelevat vuosittain: joinakin vuosina nokkakaloja esiintyy enemmän ja toisina vähemmän. Urhon mukaan lämpötilat vaikuttavat tähän niin, että lämpiminä kesinä niitä esiintyy enemmän.

Erikoiset saalistushetket jäävät mieleen

Sekä Kimmo Heiskanen että Mikko Salonen ovat harrastaneet lintujen tarkkailua aktiivisesti jo vuosikymmenten ajan.

Molemmat tarkkailevat lintuja lähinnä Itä-Helsingin alueella. Kalasääski ja nokkakala olivat ainutkertainen yhdistelmä, mutta paljon muitakin lintujen saalistukseen liittyviä hetkiä on jäänyt mieleen.

Esimerkiksi hiirihaukka syö ravinnokseen myös käärmeitä, ja Heiskanen muistelee joskus nähneensä hiirihaukan kantamassa käärmettä jaloissaan. Hauskana muistona on myös tarina tuulihaukasta, joka herkutteli kastemadoilla.

Pitkän linjan lintuharrastajat Kimmo Heiskanen ja Mikko Salonen tarkkailevat lintuja Vuosaaren täyttömäellä eli Vuosaarenhuipulla.
Kimmo Heiskanen ja Mikko Salonen tarkkailevat lintuja pääasiassa Itä-Helsingissä. Vuosaaren täyttömäeltä näkyy kauas kaikkiin ilmansuuntiin. Mäeltä on Heiskasen kirjanpidon mukaan havaittu 248 lintulajia. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Salonen puolestaan muistaa ruokintapaikan lähellä ihmetelleensä kanahaukkaa, joka yritti pyydystää rottaa hyppäämällä kömpelön näköisesti alas piilopaikastaan tasajalkaa.

– Näytti siltä, että tuosta ei tule kyllä mitään. Kymmenen minuuttia myöhemmin sama lintu kuitenkin lensi ohitseni iso rotta kynsissään.

Kalasääsken ruokavalio koostuu käytännössä pelkästään kaloista. Tavallisesti saaliskalat ovat pieniä haukia, lahnoja ja särkikaloja, mutta kaikesta päätellen lintu ei ole turhan tarkka lajien suhteen.

– Afrikassa talvehtivana se on varmasti tottunut saalistamaan monennäköisiä kaloja eikä varmaan nytkään ihmetellyt, mitä tuli oikein napattua, Heiskanen sanoo ja nauraa.

Kimmo Heiskanen ja Mikko Salonen kertoivat erikoisesta havainnostaan Yle Radio Suomen Helsingin-aamulähetyksessä. Voit kuunnella haastattelun tästä:

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 31. toukokuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme