Säätytalon hallitusneuvottelujen keskeisimpiä kiistanaiheita on ollut maahanmuuton rajoittaminen. Perussuomalaiset on vaatinut, että työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan ehtona olisi vähintään 2 500 euron kuukausiansiot.
Ylen saaman vahvistuksen mukaan neuvotteluissa on kuitenkin päädytty asettamaan tuloraja 1 600 euroon. Nousua nykyisestä 1 331 euron rajaan olisi siis noin 270 euroa.
Työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Antti Kaihovaara arvioi, että rajan nostaminen vähentäisi työntekijän oleskelulupaan perustuvaa maahanmuuttoa muutamia prosentteja.
– Viime vuonna Euroopan ulkopuolelta tuli Suomeen hiukan vajaa 10 000 henkilöä työntekijän oleskeluluvalla. Jos nyt puhutaan alle kymmenen prosentin vähentymisestä, se tarkoittaisi joitakin satoja ihmisiä vuosittain.
Kaihovaaran mukaan muutos ei olisi siis dramaattinen, mutta hänestä vaatimustason kiristäminen lähettää vääränsuuntaisen viestin, joka saattaisi vähentää Suomen houluttelevuutta työvoiman maahanmuuton kohdemaana.
Elinkeinoelämän keskusliiton kokoamien Tilastokeskuksen tietojen mukaan pienipalkkaisimpien työnimikkeiden kuukausipalkat ovat alimmillaan 1 700 euroa. Summa sisältää ilta- ja viikonloppulisät.
Ansiot jäävät kuitenkin 1 600 euron tulorajan alle, jos työ on vain osa-aikaista. Tämä koskee ainakin matkailu- ja ravintola-alaa, jossa tarvitaan ylimääräisiä työntekijöitä kiireaikoina esimerkiksi viikonloppuina.
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pitää tulorajan pientäkin nostamista suurena ongelmana.
– Toimialamme kokoaikaisten työntekijöiden säännöllisen työajan keskipalkka oli 2 406 euroa elokuussa 2022. Alan työntekijöistä noin puolet on kuitenkin osa-aikaisia, joiden palkka määräytyy tehtyjen työtuntien mukaan, Lappi sano tiedotteessa.
Kaihovaara arvioi, että työnantajat saattavat kovan työvoimapulan tilanteissa nostaa palkkoja niin, että vaadittu 1 600 euron tulosraja ylittyy. Mahdollista on sekin, että kovaa työvoimapulaa helpotetaan poikkeussäännöillä.
– Esimerkiksi Tanskassa on nimetty tiettyjä työvoimapula-ammatteja, joissa ei tarvitse noudattaa yleistä tulorajaa, mutta palkan täytyy kuitenkin olla työehtosopimusten mukainen, Kaihovaara sanoo.