Hyppää sisältöön

Jere Penttilä on Joensuun uusi kaupunginjohtaja – valtuustolta vankka kannatus

Joensuun kaupunginjohtajuus oli lopulta kahden miehen kisa. Valtuusto päätti maanantai-iltana, että Kari Karjalaisen seuraaja on Jere Penttilä. Hän sai vaalissa 43 ja Ramses Malaty 15 ääntä.

Pukuun pukeutunut mies, taustalla vihreää nurmikkoa ja puita.
Jere Penttilällä on kokemusta jo kolmen kunnan johtajuudesta: Pyhäselästä, Kontiolahdesta ja Riihimäeltä. Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle
Marja-Liisa Kämppi,
Emilia Saukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joensuun kaupunginvaltuutetut ovat juuri päättäneet, että Jere Penttilä luotsaa Pohjois-Karjalan maakuntakeskusta eteenpäin.

51-vuotias Jere Penttilä on toiminut Keskon Itä-Suomen aluejohtaja. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Kontiolahden kunnanjohtajana.

Penttilä toivoo voivansa kaupunginjohtajana edistää Joensuun ja muiden kuntien yhteistyötä ja viedä sitä edelleen eteenpäin. Hän näkee edustavansa uudessa virassaan paitsi Joensuuta, myös lähialueita ja maakuntaa.

– Luvassa on pitkiä päiviä ja kokoaikaista työtä, mutta on se myös erittäin antoisaa ja monipuolista, Penttilä tuumaa.

Toinen vaihtoehto kaupunginjohtajaksi oli joensuulaislähtöinen Ramses Malaty. Hän on 42-vuotias yksikön päällikkö ulkoministeriöstä.

Uusi kaupunginjohtaja valittiin maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa suljetulla lippuäänestyksellä. Valtuuston 59 äänestä Jere Penttilä sai 43 ja Ramses Malaty 15. Tyhjiä ääniä annettiin yksi.

Pukuun pukeutunut Ramses Malaty katsoo kohti kameraa.
Ramses Malatyn keskeisin työkokemus on ulkoministeriöstä. Tällä hetkellä hän työskentelee kehitysyhteistyön hallinto- ja oikeusyksikön päällikkönä. Kuva: Kimmo Räisänen

Kolmas loppusuoralle päässyt oli pitkäaikainen joensuulainen kansanedustaja ja entinen puhemies Anu Vehviläinen (kesk.). Hän kuitenkin veti yllättäen hakemuksensa pois valintaprosessin loppuvaiheessa toukokuussa.

Noin 77 500 asukkaan kaupungin johtoon haki reilut 20 ehdokasta. Joensuun päättäjät edellyttivät, että valittavalla pitää olla soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemusta ja riittävää johtamistaitoa.

Nykyinen kaupunginjohtaja Kari Karjalainen siirtyy eläkkeelle syksyllä. Seuraaja aloittaa Suomen 12. suurimman kaupungin johtajana syyskuun alussa.

Kokouksessa myös muita nimityksiä

Samassa kokouksessa Joensuun valtuutetut valitsivat myös 11-jäsenisen kaupunginhallituksen sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtajat valtuustokauden eli vuoden 2025 loppuun saakka.

Esityksen mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja voi halutessaan olla osa-aikainen. Palkka on 3 000 euroa kuukaudessa, jonka päälle tulevat kokouspalkkiot.

Tehtävää on viimeiset kaksi vuotta hoitanut osa-aikaisesti eli palkallisena Jere Nuutinen (kesk.). Hän jatkaa puheenjohtajana.

Joensuun valtuuston puheenjohtajina ovat kaksi vuotta toimineet Joakim Kärkäs (sd.), Timo Elo (kok.) ja Asseri Kinnunen (ps.). Heistä Kärkäs ja Kinnunen jatkavat tehtävissä myös seuraavat kaksi vuotta. Timo Elon tilalle valittiin Matti Ketonen (kok.).

Joensuun uudeksi sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi valittiin kasvatustieteen tohtori Jani Kaasinen. Nykyinen hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen siirtyy eläkkeelle joulukuun alussa. Hän toimii virassaan vielä elokuun loppupuolelle asti.

Uutista päivitetty 29.5. kello 21.00 Lisätty Jere Penttilän kommentti.

Suosittelemme