Hyppää sisältöön

Yksinvaltius Turkissa jatkuu – ”Valitsimme vakauden”, sanoo Erdoğanin kannattaja

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan sai viikonlopun vaalissa runsaat 52 prosenttia äänistä. Lähes puolet kansasta äänesti häntä vastaan. Vaalitulos jakaa voimakkaasti Turkkia.

Risto Mattila,
Tom Kankkonen

Turkin presidentinvaalissa maata johtavan Recep Tayiip Erdoğanin paljon puhuttanut politiikka sai niukan enemmistön kansasta taakseen.

Toisille tulevaisuus näyttää epäoikeudenmukaiselta, toiset pitävät tulosta ainoana vaihtoehtona, käy ilmi Ylen tekemistä haastatteluista Istanbulista.

– Tämä ei ole enää Atatürkin maa, huokaa Burcu Gündüz viitaten Turkin perustajaan ja ensimmäisenä presidenttinä toimineeseen Kemal Atatürkiin.

– Asiat menevät pahempaan suuntaan, ehkä saavutamme pohjan jossain vaiheessa, pohtii puolestaan Bahattin Altunsu.

Apulaisprofessori Berk Esen Sabancı-yliopistosta tietää, että ongelmia on paljon ja osa niistä paisuu edelleen.

– Turkki on pahassa taloudellisessa kriisissä, joka pahenee edelleen. Maanjäristyksen aiheuttamat taloudelliset vahingot ovat murskaavat. Lisäksi on varsinkin toisella kierroksella esiin noussut siirtolaisongelma, jonka Erdoğan joutuu ratkaisemaan, hän luettelee.

Tästä seuraa Esenin arvion mukaan kuitenkin se, että presidentti ei pysty johtamaan maata niin kovaotteisesti kuin tähän saakka.

Sen sijaan hän todennäköisesti siirtyy hyvin nopeasti niin sanotusti ”vaalimoodiin” voittaakseen puolueelleen myös paikallisvaalit, jotka ovat jo kymmenen kuukauden päästä.

Tutkija Berk Esen.
Yksinvaltius Turkissa jatkuu, arvioi apulaisprofessori Berk Esen Sabancı-yliopistosta. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle

Yksinvaltius kuitenkin jatkuu.

– Hän on jo kukistanut monet toisinajattelijat eikä paluuta toisenlaiseen suhtautumiseen ole. Kysymys kuuluu, syveneekö autoritäärinen ote.

Tämä riippuu Esenin mukaan opposition asemasta: millainen ja kuinka yhtenäinen siitä tulee. Myös aiemmin mainituilla paikallisvaaleilla on merkitystä.

Erdoğanin politiikan vaikutukset ovat ulottuneet aina Suomeen saakka, kuten Nato-jäsenyyden ratifioinnista noussut vääntö osoitti.

Länsimaissa on karsastettu Turkin myönteistä suhtautumista Venäjään ja sen autoritääriseen johtajaan. Naisten heikkoa asemaa ja Turkin väkivaltaa kurdeja kohtaan on kauhisteltu.

Presidenttiä vaikeaa – ellei mahdotonta – voittaa vaaleilla

Monilla oli suuria toiveita politiikan muuttumisesta, jos vastaehdokas Kemal Kılıçdaroğlu voittaisi vaalin.

Miksi hän ei menestynyt?

– Syitä on useita. Ensinnäkin vaalit eivät Turkissa ole tasapuoliset ja reilut. Tämä johtuu siitä, että kansalliset tiedotusvälineet ovat hallinnon kontrollissa.

Erdoğan pystyikin hyödyntämään tiedotus- ja viestintäkoneistoa aivan eri tavalla kuin kilpailijansa.

– Erdoğanin näpeissä olevat tiedotusvälineet mustamaalasivat vastustajan kytkemällä hänen nimensä terroristijärjestöihin. Lisäksi Kılıçdaroğlun viesti varmasti oli oikea, mutta hän ei henkilönä ollut oikea viemään sitä eteenpäin, Esen pohtii.

Istanbulissa Ahmet Taşan pitää vaalitulosta ”tosi hyvänä”.

– Pysäytimme maata jakavat voimat, valitsimme vakauden.

Suosittelemme