Hyppää sisältöön

Miehelle ehdollista vankeutta yli vuosikymmen sitten tapahtuneesta ja pitkään kestäneestä lapsen hyväksikäytöstä

Nykyisin 41-vuotias mies alkoi käyttää 13-vuotiasta tyttöä hyväksi vuonna 2009. He olivat usein yhdynnässä. Teot jatkuivat yli kahden vuoden. Tuomiota alensi se, että teoista on jo pitkä aika.

Porin oikeustalo.
Satakunnan käräjäoikeus. Kuvituskuva. Kuva: Jenni Joensuu / Yle
Antti Laakso

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1981 syntyneen miehen vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Teot tapahtuivat vuosina 2009–2011, kun uhri eli nuori tyttö oli 13–15-vuotias.

Tapasivat netissä

Tuomittu oli 27-vuotias, kun hän tapasi 13-vuotiaan uhrin internetin välityksellä.

Tekijä ja uhri tapasivat kasvokkain kesällä 2009 tekijän asunnolla, jossa he olivat oikeuden mukaan sukupuoliyhteydessä. Tämän jälkeen uhri ja tekijä olivat tekemisissä lähes viikoittain ja olivat yhdynnässä.

Teot jatkuivat oikeuden mukaan ainakin siihen asti, että uhri täytti 16 vuotta. Tekijä tarjosi uhrille alkoholia ja tupakkaa.

Tuomittu kiisti

Tuomittu kiisti syytteen. Käräjäoikeus uskoi kuitenkin uhrin kertomusta, joka sai tukea todistajan kertomuksesta ja asiakirjoista.

Teko tapahtui molemmin puolin päivämäärää 1.6.2011, jolloin seksuaalirikoksia koskeva rikoslain kohta muuttui. Päivämäärän jälkeen teko täytti törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkit.

Isot korvaukset

Tuomiota alentaa se, että teosta on kulunut pitkä aika. Ehdollinen vankeusrangaistus ei kuitenkaan ollut oikeuden mielestä riittävä rangaistus, vaan tekijä määrättiin lisäksi yhdyskuntapalveluun 60 tunniksi.

Tuomittu joutuu maksamaan uhrille kärsimyksestä 15 000 euroa, tilapäisestä psyykkisestä haitasta 1 500 euroa ja muista kuluista 106,90 euroa.

Tapaus käsiteltiin ilman yleisön läsnäoloa, ja asiakirjat on pääosin salattu 60 vuoden ajaksi. Asian ratkaisi kokoonpano, johon kuului käräjätuomari ja kaksi lautamiestä. Ratkaisu oli yksimielinen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Klo 15:36 korjattu: tekijä on tällä hetkellä 41-, ei 42-vuotias.

Suosittelemme sinulle