Hyppää sisältöön

PAM tyrmää Ylen haastatteleman professorin väitteet: ”Kannustinloukkuja puretaan paremmilla työsuhteilla”

Palvelualojen ammattiliitto (PAM) ei jaa Ylen haastatteleman professorin näkemystä vakiintuneesta työskentelymallista tehdä osa-aikatyötä.

Kolme kuvaa rinnakkain, joista yhdessä käsi nostaa viinilasin pöydälle, toisessa henkilö pukee kumihanskoja käteensä ja kolmannessa henkilö käsittelee kasvin tainta.
– Meidän mielestämme olisi parempi purkaa kannustinloukkuja vaatimalla parempia työsuhteita, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Rönni-Sällinen sanoo. Kuva: Janne Järvinen, Nella Nuora, Matti Myller / Yle
Joonatan Reunanen

Palvelualojen ammattiliitto (PAM) tarttui Ylen uutisissa esitettyihin kannustinloukkuihin.

PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan vastentahtoinen osa-aikatyö on ongelma, joka tuottaa toimeentulovaikeuksia ja siksi tarvitaan soviteltua päivärahaa. Olisi parempi rajata osa-aikatyön teettämistä kuin syyllistää sen tekijää.

Ylen uutisessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Heikki Hiilamo pohti, että työvoimapulasta kärsivälle palvelualalle olisi vakiintunut työskentelymalli tehdä osa-aikatyötä, vaikka kokoaikatyötä olisi tarjolla. Rönni-Sällinen on tästä toista mieltä.

– Meidän kokemuksemme ei tue tätä käsitystä. Työpaikkoja on, mutta kokoaikaiset työsuhteet ovat edelleen vähemmistö, hän kertoo tiedotteessa.

Ratkaisuna korkeammat palkat ja työsuhteet

PAMin tiedotteen mukaan viime vuonna alkaneista työsuhteista vähittäiskaupassa 60 prosenttia oli osa-aikaisia ja rekrytointiongelmista kärsivällä majoitus- ja ravitsemisalalla alkaneista työsuhteista 58 prosenttia oli osa-aikaisia.

– On suorastaan hämmentävää, miten tämäkin palvelualojen työntekijöiden vuodesta toiseen esiin pitämä osa-aikatyön ongelma kääntyy alalla työtä tekevien syyksi. On kohtuutonta, että heidän toimeentulostaan halutaan leikata, kun työsuhteet heikkenevät, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Hän kertoo, että PAM on esittänyt idean, jossa osa-aikaisen työsopimuksen tekemiseen pitäisi olla lainsäädännössä määritellyt hyväksytyt syyt. Sellaiset vaaditaan määräaikaiseen työsopimuksen solmimiseen.

– Meidän mielestämme olisi parempi purkaa kannustinloukkuja vaatimalla parempia työsuhteita, Rönni-Sällinen sanoo.

Hän kertoo, että PAMin pyrkimys on ollut parantaa palkkatuloja ja vähentää päivärahan osuutta toimeentulosta sekä saada työntekijöiden toimeentulosta vakaampaa.

– Edistyminen on ollut kovin hidasta, mutta syypää tähän eivät ole sovitellusta päivärahasta nautiskelevat jäsenemme, vaan työnantajien edustajat, Rönni-Sällinen sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 30. toukokuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle