Hyppää sisältöön

Saga Vannisen hurjan ennätysparannuksen taustalla on muutos harjoittelussa – asiantuntija ennustaa kovaa MM-sijoitusta

Saga Vanninen oli lähellä rikkoa 7-ottelun SE-tuloksen. Asiantuntija Jaakko Ojaniemi arvioi urheilijan sijoittuvan MM-kisoissa kuudenneksi, mutta Vannisen valmentaja pitää tavoitteet realistisina.

Saga Vanninen kuvassa.
Saga Vanninen kantamassa Suomen lippua voitettuaan yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kultaa vuonna 2022. Kuva: - / MVphotos/others / MVPhotos
Kati Nummelin,
Kimmo Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Seitsenottelija Saga Vanninen, 20, oli lähellä rikkoa Satu Ruotsalaisen 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen sunnuntaina. Loppukesästä kilpaillaan yleisurheilun MM-kisoissa Budapestissä, mutta ennen sitä Espoossa pidetään alle 23-vuotiaiden EM-kisat, jonne Vanninen lähtee yhtenä ennakkosuosikkina.

– Ne ovat tämän kauden päätavoite, mutta sijoituksen lisäksi lähden hakemaan hyvää tulosta, Vanninen kertoi.

Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi pani merkille sunnuntain kisasuorituksessa, että Vanninen on mennyt eteenpäin erityisesti juoksulajeissa.

– Nyt näyttää siltä, että valmentajan vaihto on ollut hyvä juttu. 800 ja 200 metriä ovat usein haastavat lajit kehittää, joten niissä parantaminen on hieno onnistuminen. Ne vaikuttavat valtavasti kokonaistulokseen, sillä juoksutekniikka tukee myös esimerkiksi pituushyppyä.

Juoksulajiessa kehittyminen ei ole ollut sattumaa. Syyskuussa Vannisen valmentajana aloittaneen Jesse Jokisen mukaan harjoittelussa on keskitytty erityisesti juoksuun.

– Ottelijan kohdalla se on aina valintoja, mitä ominaisuuksia lähdetään kehittämään. Nyt painopiste on laitettu monipuolisen juoksun kehittämiseen, jolloin se tukee mahdollisimman montaa lajia, Jokinen kertoi.

Selkeä tason nosto

Ojaniemi mainitsi vuosi sitten, että Vannisen tulisi nostaa koko tasoaan, mikäli haluaisi tavoitella haamurajana pidettyä 6 500 pistettä. Pelkät yksittäiset onnistuneet lajisuoritukset eivät riittäisi siihen.

– Tällä kaudella 6 500 pisteen sarja on hyvä ja realistinen tavoite. Nyt se ei välttämättä vaadi edes mitään erityisen kovaa onnistumista.

Vannisen sunnuntaina tekemä ennätystulos 6 391 olisi riittänyt viime vuoden MM-kisoissa kahdeksanteen sijaan ja vuoden 2019 kisoissa seitsemänteen sijaan. Sunnuntaina 13 pisteen päähän jääneellä Suomen ennätyksellä olisi saavutettu vuoden 2019 kisoissa kuudes sija.

– Tämän vuoden MM-kisoihin veikkaan kuudetta sijaa. Tulevaisuudessa en näe mitään estettä sille, että Vanninen voittaisi MM-mitalin. Suorituksissa on selkeitä kehityskohteita, joten hän ei ole vielä lähelläkään omaa maksimaalista potentiaaliaan, asiantuntija Jaakko Ojaniemi pohtii.

Lähikuvassa yleisurheiluvalmentaja Jesse Jokinen.
Jesse Jokinen on aloittanut Saga Vannisen valmentajana syyskuussa 2022. Kuva: Kimmo Porttila / Yle

Toppuuttelua tulevaisuudesta

Kysyttäessä Vannisen tulevaisuuden tavoitteista, hän antaa vastaukseksi maailman huipun aikuisten tasolla. Ajallista määrettä tavoitteelle hän ei suostu kertomaan.

– Sen näkee sitten, Vanninen pohti.

– Jos rehellisiä ollaan, niin se on Sagan mielestä jo huomenna, kun pitää olla parhaimmillaan. Nämä on näitä juttuja, mistä pitää vähän muistutella, Jokinen lisäsi.

Vanninen kertoo laskevansa itselleen kokonaispisteitä, jotka haluaisi saavuttaa tällä kaudella. Kysyttäessä tarkkoja lukuja hän naurahtaa ja kertoo, ettei halua sanoa niitäkään ääneen.

– Sen verran uskallan sanoa, kun Saga laskee itselleen pisteitä, ne eivät jää yleensä alakanttiin, Jokinen lisäsi hymyillen.

Onko pisteiden laskusta jotain hyötyä urheilijalle?

– Voi siitä olla hyötyä, mutta on siitä haittaakin. Jos on laskenut itselleen liian kovat pisteet eikä sujukaan, niin sitten pitäisi vielä yrittää kerätä itsensä. Eikä vain masentua loppujen lajien ajaksi, Vanninen virnisti.

– Tässä on vähän oppimista vielä. Kun juniorisarjoista siirrytään aikuisten puolelle, se on vähän erilaista hommaa. Ennätyksiä ei tulekaan tuosta noin vain. Olemme muutamat lyhyehköt keskustelut käyneet tästä aiheesta. Ainakin yhden kokonaisen laivamatkan Tallinnasta, Jokinen lisäsi nauraen.

Saga Vannista ja valmentaja Jesse Jokista on haastateltu toukokuussa Teneriffalla harjoitusleirin yhteydessä ennen viime sunnuntain kilpailua.

Saga Vanninen ja valmentaja Jesse Jokinen keskustelevat urheilijan tavoitteiden asettamisesta Teneriffan harjoitusleirillä toukokuussa.

Juttua muokattu 30.5.2023 kello 12:40: Jutussa kerrottiin aiemmin, että alle 23-vuotiaiden EM-kisat kilpailtaisiin Tampereella. Kisat käydään Espoossa.

Suosittelemme sinulle