Hyppää sisältöön

Yksi kantaa mukanaan turvasumutetta, monet välttelevät lähimetsää – tamperelaiset muuttivat arkeaan pelkoa kylvävän koiran takia

Tampereella on liikkunut irrallaan pelkoa aiheuttava koira. Asiasta on tehty useita rikosilmoituksia, mutta poliisin on ollut vaikea puuttua asiaan. Nyt lemmikin omistaja on luvannut pitää koiransa kytkettynä.

Näin tamperelaiset kommentoivat vapaana pidetyn Nalan-koiran vaikutuksia heidän arkeensa.
Mari Jäntti

Tampereen Petsamon ja Kaupin metsissä on perjantaina alkuillasta hiljaista. Yritämme etsiä koiranulkoiluttajia, mutta vierailuhetkellä metsästä ei löydy koiran koiraa. Vasta siirryttäessä Petsamon omakotitaloalueelle koiran kanssa lenkkeileviä alkaa tulla vastaan.

Petsamolaiset Iisa Hannula ja Emma Kasurinen ovat ulkoilemassa koiriensa Sennin ja Kielon kanssa.

Hannula kertoo käyneensä aiemmin päivälenkeillä usein metsässä, mutta nyt hän ei uskalla sinne mennä. Hänen mukaansa näin toimii moni muukin.

Syynä on Petsamon ja Kaupin asuinalueilla ja sen metsissä irti pidetty koira, joka on käynyt tiettävästi jo kahdesti toisen koiran kimppuun ja käyttäytynyt uhkaavasti myös muita koiria kohtaan useiden kuukausien ajan. Koirasta on näköhavaintoja myös Olkahisista. Eläimestä on tehty seitsemän rikosilmoitusta.

Koira lähikuvassa.
Kun Iisa Hannula kohtasi Senni-koiransa kanssa Nalan, ei hän vielä tiennyt koiran omistajaa. Hannula otti varulta kohtaamisesta videopätkän. Sittemmin Lopezin henkilöllisyys on tullut ilmi ja Nalan irti pitäminen on herättänyt paljon keskustelua etenkin Petsamon ja Kaupin alueen asukkaissa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Myös Hannulalle Nala-koira ja tämän omistaja David Lopez ovat tulleet tutuiksi. Aikaisemmin keväällä irti ollut Nala ilmestyi hänen ja Senni-koiran luo. Nala ei vahingoittanut Senniä, mutta yritti nousta tämän selkään. Lopez ei Hannulan mukaan reagoinut tämän pyyntöihin ottaa koira kiinni.

Sekä Hannula että Kasurinen ovat muuttaneet lenkkireittejään, jotta eivät törmäisi koirakkoon. Kasurisen Kielo-koira on kodinvaihtaja ja Hannulan Senni-koira reaktiivinen, eli se reagoi voimakkaasti esimerkiksi muihin koiriin.

– En mene enää ollenkaan metsään. Puoliso kyllä käy koirien kanssa, mutta en itse uskalla mennä, Hannula kertoo.

Aurinkoinen metsä.
Kaupin ja Petsamon metsät ovat suosittuja lenkkimaastoja, jonne saapuu ulkoilijoita kauempaakin. Kuva: Matias Väänänen / Yle

”Ei vaikuta pelkästään koiranomistajiin”

Yle uutisoi Nala-koiran ja tämän omistajan David Lopezin käytöksen aiheuttamasta somekeskustelusta ensimmäisen kerran toukokuun alussa. Sen jälkeen toimitukseen tuli useita yhteydenottoja, joissa kerrottiin kohtaamisista koirakon kanssa.

Osa ei halua kertoa kokemuksistaan omilla nimillään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Juttuun haastateltujen henkilöllisyys on kuitenkin toimituksen tiedossa. Yle on ollut yhteydessä yli kymmenen ihmiseen.

Yhteydenottojen perusteella kohtaamiset Nala-koiran kanssa toistuivat usein samanlaisina. Ensin vapaana oleva koira ilmestyi paikalle, ja jossain vaiheessa perässä seurasi omistaja. Toisinaan hän otti koiran kiinni pyydettäessä, toisinaan ei.

Tällaisesta kohtaamisesta kertoo muun muassa Malla Rastas. Hänen mukaansa Nala kävi hänen koiransa kimppuun kevättalvella. Pahempia haavereita ei ehtinyt syntymään, sillä Rastas meni väliin.

Rastas on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen.

– Käyn edelleen lenkillä Kaupissa, mutta kannan mukanani turvasumutetta ja välillä puhelintani kuvaustoiminto päällä, jos noissa tilanteissa edes ehtisi mitään kuvata, hän kertoo.

Tapio ja Netta-koira lenkillä Tampereen Petsamossa.
Tapio on kuullut irrallaan olevasta koirasta, mutta ei ole koskaan törmännyt siihen. Hän lenkkeilee italianvesikoira Netan kanssa Petsamossa. ”Aina pitää olla varuillaan riippumatta siitä, missä on liikkeellä.” Kuva: Matias Väänänen / Yle

Useampi kertoo muuttaneensa lenkkireittejään. Tällaisesta kertovat jopa he, jotka eivät ole kohdanneet kaksikkoa, sillä he haluavat minimoida törmäysmahdollisuuden.

Eräs Yleen yhteyttä ottanut on tehnyt juuri näin.

– Mutta koska poliisi näyttää niin voimattomalta asiassa, olen muuttamassa pois tältä alueelta pikimmiten.

Ylen haastattelemat ihmiset uskovat, että pelko vaikuttaa muihinkin kuin koirien omistajiin.

– Lapsia ei enää uskalleta päästää lähistöllä olevalla leikkikentälle. On myös paljon koirapelkoisia ihmisiä, Iisa Hannula sanoo.

Annastiina Koivuranta ja Tove-koira Tampereen Petsamossa.
Myös Annastiina Koivuranta on kuullut Nalasta ja tämän omistajasta. Koivuranta kertoo lenkkeilevänsä shetlanninlammaskoira Toven kanssa melko turvallisin mielin Petsamon alueella. Yllättävä kohtaaminen vapaana olevan vieraan koiran kanssa voisi kuitenkin aiheuttaa harmia, sillä parivuotiaan Toven kanssa vielä opetellaan muiden koirien ohittamista rauhallisesti. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Ennen muuttoaan Tampereelle Lopez asui koiransa kanssa Etelä-Suomessa. Yleen yhteyttä ottaneiden joukossa on ihmisiä, joilla on kokemuksia Lopezista ja Nalasta Helsingistä. Tarinat ovat samanlaisia kuin tamperelaisilla.

Poliisi vaitonainen tutkinnasta

Asiasta on tehty seitsemän rikosilmoitusta, joista viisi koskee koiran pitämistä vapaana ja kaksi toisen koiran kimppuun käymistä. Kaikki ilmoitukset on kirjattu järjestysrikkomuksena.

Osan tapauksista tutkinta on vielä kesken. Siihen vedoten Sisä-Suomen poliisiin rikoskomisario Arto Partanen on vaitelias tutkinnasta. Hän ei kommentoi sitä, onko poliisi tehnyt tai onko se tekemässä esimerkiksi eläinsuojelutarkastusta.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että tämä ilmiönä hankala, jos ajatellaan miten pitkälle poliisin mahdollisuudet järjestysrikkomusasioissa menee.

Järjestysrikkomuksissa seuraamus on lähtökohtaisesti rikesakko.

Partasen mukaan se, että koira käy toisen koiran kimppuun ei täytä rikoslain vahingonteon piirteitä.

– Vahingonteko vaatii tahallisuutta ihmiseltä. Tilanne olisi eri, jos koiraa usutettaisiin toisen päälle.

Rikoskomisarion mukaan tilanne olisi eri myös siinä tapauksessa, jos koira kävisi ihmisen kimppuun.

– Toivottavasti mitään ei satu. Suhteellisen harvoin lemmikki puree ihmistä, omalta uraltani en muista montaa tapausta.

David Lopez ja koirasusi Nala tamperelaisessa metsässä.
David Lopez on kertonut aloittavansa koulutuksen susikoira-asiantuntijan kanssa. Lopez ja Nala-koira kuvattiin toukokuun alussa Tampereen Olkahisissa. Kuva: Marko Melto / Yle

David Lopez on pahoitellut Ylen julkaisemassa jutussa pelkoa, jota on aiheuttanut Kaupin ja Petsamon alueen ihmisille.

Nyt David Lopez kertoo pitäneensä Nalaa hihnassa viime viikolla tapahtuneen jälkeen. Silloin Nala kävi Inkeri-koiran kimppuun, jonka vammat vaativat leikkausta.

– Tunnen nyt olevani vastuullinen kansalainen ja noudatan mielelläni sääntöjä. Minusta tuntuu, että olen muuttamassa kesymmäksi.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida sitä keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Suosittelemme