Tampereen Petsamon ja Kaupin metsissä on perjantaina alkuillasta hiljaista. Yritämme etsiä koiranulkoiluttajia, mutta vierailuhetkellä metsästä ei löydy koiran koiraa. Vasta siirryttäessä Petsamon omakotitaloalueelle koiran kanssa lenkkeileviä alkaa tulla vastaan.
Petsamolaiset Iisa Hannula ja Emma Kasurinen ovat ulkoilemassa koiriensa Sennin ja Kielon kanssa.
Hannula kertoo käyneensä aiemmin päivälenkeillä usein metsässä, mutta nyt hän ei uskalla sinne mennä. Hänen mukaansa näin toimii moni muukin.
Syynä on Petsamon ja Kaupin asuinalueilla ja sen metsissä irti pidetty koira, joka on käynyt tiettävästi jo kahdesti toisen koiran kimppuun ja käyttäytynyt uhkaavasti myös muita koiria kohtaan useiden kuukausien ajan. Koirasta on näköhavaintoja myös Olkahisista. Eläimestä on tehty seitsemän rikosilmoitusta.
Myös Hannulalle Nala-koira ja tämän omistaja David Lopez ovat tulleet tutuiksi. Aikaisemmin keväällä irti ollut Nala ilmestyi hänen ja Senni-koiran luo. Nala ei vahingoittanut Senniä, mutta yritti nousta tämän selkään. Lopez ei Hannulan mukaan reagoinut tämän pyyntöihin ottaa koira kiinni.
Sekä Hannula että Kasurinen ovat muuttaneet lenkkireittejään, jotta eivät törmäisi koirakkoon. Kasurisen Kielo-koira on kodinvaihtaja ja Hannulan Senni-koira reaktiivinen, eli se reagoi voimakkaasti esimerkiksi muihin koiriin.
– En mene enää ollenkaan metsään. Puoliso kyllä käy koirien kanssa, mutta en itse uskalla mennä, Hannula kertoo.
”Ei vaikuta pelkästään koiranomistajiin”
Yle uutisoi Nala-koiran ja tämän omistajan David Lopezin käytöksen aiheuttamasta somekeskustelusta ensimmäisen kerran toukokuun alussa. Sen jälkeen toimitukseen tuli useita yhteydenottoja, joissa kerrottiin kohtaamisista koirakon kanssa.
Osa ei halua kertoa kokemuksistaan omilla nimillään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Juttuun haastateltujen henkilöllisyys on kuitenkin toimituksen tiedossa. Yle on ollut yhteydessä yli kymmenen ihmiseen.
Yhteydenottojen perusteella kohtaamiset Nala-koiran kanssa toistuivat usein samanlaisina. Ensin vapaana oleva koira ilmestyi paikalle, ja jossain vaiheessa perässä seurasi omistaja. Toisinaan hän otti koiran kiinni pyydettäessä, toisinaan ei.
Tällaisesta kohtaamisesta kertoo muun muassa Malla Rastas. Hänen mukaansa Nala kävi hänen koiransa kimppuun kevättalvella. Pahempia haavereita ei ehtinyt syntymään, sillä Rastas meni väliin.
Rastas on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen.
– Käyn edelleen lenkillä Kaupissa, mutta kannan mukanani turvasumutetta ja välillä puhelintani kuvaustoiminto päällä, jos noissa tilanteissa edes ehtisi mitään kuvata, hän kertoo.
Useampi kertoo muuttaneensa lenkkireittejään. Tällaisesta kertovat jopa he, jotka eivät ole kohdanneet kaksikkoa, sillä he haluavat minimoida törmäysmahdollisuuden.
Eräs Yleen yhteyttä ottanut on tehnyt juuri näin.
– Mutta koska poliisi näyttää niin voimattomalta asiassa, olen muuttamassa pois tältä alueelta pikimmiten.
Ylen haastattelemat ihmiset uskovat, että pelko vaikuttaa muihinkin kuin koirien omistajiin.
– Lapsia ei enää uskalleta päästää lähistöllä olevalla leikkikentälle. On myös paljon koirapelkoisia ihmisiä, Iisa Hannula sanoo.
Ennen muuttoaan Tampereelle Lopez asui koiransa kanssa Etelä-Suomessa. Yleen yhteyttä ottaneiden joukossa on ihmisiä, joilla on kokemuksia Lopezista ja Nalasta Helsingistä. Tarinat ovat samanlaisia kuin tamperelaisilla.
Poliisi vaitonainen tutkinnasta
Asiasta on tehty seitsemän rikosilmoitusta, joista viisi koskee koiran pitämistä vapaana ja kaksi toisen koiran kimppuun käymistä. Kaikki ilmoitukset on kirjattu järjestysrikkomuksena.
Osan tapauksista tutkinta on vielä kesken. Siihen vedoten Sisä-Suomen poliisiin rikoskomisario Arto Partanen on vaitelias tutkinnasta. Hän ei kommentoi sitä, onko poliisi tehnyt tai onko se tekemässä esimerkiksi eläinsuojelutarkastusta.
– Yleisellä tasolla voin sanoa, että tämä ilmiönä hankala, jos ajatellaan miten pitkälle poliisin mahdollisuudet järjestysrikkomusasioissa menee.
Järjestysrikkomuksissa seuraamus on lähtökohtaisesti rikesakko.
Partasen mukaan se, että koira käy toisen koiran kimppuun ei täytä rikoslain vahingonteon piirteitä.
– Vahingonteko vaatii tahallisuutta ihmiseltä. Tilanne olisi eri, jos koiraa usutettaisiin toisen päälle.
Rikoskomisarion mukaan tilanne olisi eri myös siinä tapauksessa, jos koira kävisi ihmisen kimppuun.
– Toivottavasti mitään ei satu. Suhteellisen harvoin lemmikki puree ihmistä, omalta uraltani en muista montaa tapausta.
David Lopez on pahoitellut Ylen julkaisemassa jutussa pelkoa, jota on aiheuttanut Kaupin ja Petsamon alueen ihmisille.
Nyt David Lopez kertoo pitäneensä Nalaa hihnassa viime viikolla tapahtuneen jälkeen. Silloin Nala kävi Inkeri-koiran kimppuun, jonka vammat vaativat leikkausta.
– Tunnen nyt olevani vastuullinen kansalainen ja noudatan mielelläni sääntöjä. Minusta tuntuu, että olen muuttamassa kesymmäksi.
Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida sitä keskiviikkoon kello 23:een saakka.